Einde van de middag. Hevige sneeuw in de Wintersport-Arena Sauerland. Hierboven de laatste opnames van de skidag in Winterberg. Het lijkt Kleinwalsertal wel. Ik ben hier puur toevallig of dankzij iets wat mazzel heet belandt op de plek waar deze keer – met Chanel – verreweg de meeste sneeuw is gevallen: 70cm over beide kerstdagen!


Deze Nederlandse jongen belandde even buiten de piste in zware poedersneeuw. Op deze plek was het afgelopen zaterdag nog groen. Hoe kom ik aan de exacte sneeuwmetingen? Van de lawinedienst Vorarlberg. Tel het lawinebericht van 26 december op bij het lawinebericht van 27 december en je komt op die 70cm. In Tirol is rond de Arlberg 35-50cm gevallen zie in het archief van de lawinedienst van Tirol. Er waren wat geruchten van afsluiting van de Arlbergpas en dus ingesneeuwd zijn van de dorpen Lech en Zürs maar dat lijkt me wat heavy. Wel zijn hier in Kleinwalsertal vanochtend al gevaarlijke plaatsen gedetoneerd.

Hier mijn nieuwste video vandaag aan het einde van de skidag genomen. Morgen in de auto weer naar huis. Krommenie net niet in de sneeuw gekomen.

ensvorarl2712-12

Het spanningsveld voor de komende periode is al vaak omschreven: kan de laaglandwinter niet langer standhouden dan 2 januari? Of misschien tot iets van 5 of 6 januari? Of komen er nog verrassend winterse modelruns? Vanavond is het van alle kanten zo dat de eerste laaglandwinter als episode binnen de meteorologische winter geen lang leven beschoren is. Daarmee zijn dan ook meteen de Alpen en de Wintersport-Arena Sauerland de winnaars. Zie hier een ensemble voor Vorarlberg met onze partners Montafon en waar ik nu zit. Zie de opwarming van brrrr naar licht vriezen. En licht vriezen is dan synoniem met veel sneeuw! OK, de hoofdrun van het Amerikaanse model (zwarte lijn) vanavond is bizar sneeuwrijk, maar heeft wel steun van het Europese model. Zeker is al de sneeuw aan de noordkant na het weekeinde. Waarschijnlijk daarna enkele dagen mooi weer in de Alpen en dan tsjakkaa gaat het vanaf 4 januari weer los met dump op dump. Goed nieuws voor de zuidkant van de Alpen: deze nieuwe dumps worden ook voor daar berekend.

grimentz2712

Hierboven Grimentz in het Val d’Anniviers ter illustratie van het feit dat vandaag vooral het westelijk Alpengebied de winnaars zijn. Hier lag al wel wat maar in de Franse Alpen was het in de lagere gebieden bar. Nu dan ook daar 30cm 40cm vers. Abdoe reageert net zelfs zo:

Eind van van middag aangekomen in Val Cenis. En hier is Estelle langs geweest! Minimaal 40 cm in het dal en wat er hoger in de bergen gevallen is zullen we morgen bewonderen. Prachtige witte wereld. Alleen had die sneeuw wel 1 klein nadeel…. Wat een drama op de weg!!!!!!! Over het stuk van Lyon naar Val Venis (250 km) hebben we ruim 9 uren gedaan!!! Vanwege de verwachte sneeuwval waren we gister al vertrokken en dachten vanochtend voor de drukte uit er wel even heen te rijden…. NOT! Af en toe gewoon een ijsbaan ipv snelweg. Maar dat is weer vergeten..alles is wit, verse sneeuw en een fantastische week in het vooruitzicht!

Hier in Kleinwalsertal heeft het trouwens vanavond weer hevig gesneeuwd na een hele dag lichte sneeuw. Zeker weer 15cm gevallen wat het totaal in 72 uur brengt op rond 85cm. Hoeraatje voor Chanel & Estelle. Dat zijn loepzuivere dumps! Vanavond weer een beetje doe-het-zelf-meteorologie in de reacties graag.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.