Hierboven de actuele ochtendtemperaturen in Europa. Met name de Alpen zijn de komende dagen de diepvrieskist van Europa. Overdag komt het nergens boven de -5°C uit en ’s nachts kan het kwik dalen naar -20°C of lager. In de nacht doet ook een groot deel van Midden-Europa mee aan het vriesweer, evenals de Spaanse binnenlanden en zelfs in de woestijn van Algerije vriest het ’s nachts. Aan de noordkant van de Alpen is een voortdurende noordstuwing aan de gang met steeds thermische sneeuwbuitjes doordat de bovenlucht progressief kouder wordt. 

ensZillertalArena2511

Het koudste punt zit ongeveer ter hoogte van de Zillertal Arena. Daar schiet de temperatuur in de vrije atmosfeer door naar -15°C op rond 1450m. Daar moet je dan de uitstraling in de schemering en in de nacht bij optellen. Zou het zelfs in Gerlos -20°C worden in dit stadium van de winter? Zie hier de meteo-pagina van Gerlos. Evident in alle ensemblegrafieken is de opwarming op hoogte vanaf de 28e. Maar met de maandwisseldump daalt het kwik weer iets (net genoeg) en in de dalen blijft de kou sowieso hangen. Als we dan verder vooruit kijken moeten we de hoofdrun na 7 december echt vergeten en vaststellen dat het nauwelijks anders kan dan dat de meteorologische winter steady ruim onder normale waarden (rode lijn) gaat beginnen. Een geweldig vooruitzicht dus!

sneeuwaccu0312

We moeten erkennen dat het Amerikaanse model vanochtend de Alpen minder geeft dan gisteravond nog. De sneeuw in de Balkan hangt nu juist niet samen met die maandwisseldump maar valt al de aankomende dagen in samenhang met de depressie die naar het noordoosten wegscheert en die als “trap omlaag” een diffuus neerslaggebied boven Griekenland flink wat spin meegeeft en daarmee activeert. Ik zei het gisteren al: alles hang af van een paar hPa’tjes meer of minder over de Alpen als de dump uit het noordwesten nadert. In de Amerikaanse berekening loopt de luchtdruk met name boven Oostenrijk even op naar 1020hPa en dat is funest. Ook zien we vanochtend dat bijna alle sneeuw in Oostenrijk van de noordstuwing van de aankomende dagen is en bijna alle sneeuw in Zwitserland van de maandwisseldump. En krijgen de Franse Alpen ook nog iets?

maandwisseldump2511

Het Europese weermodel zegt gewoon van ja! Daar ook nog donkerpaars en praten we over centimeters sneeuw per uur. Kortom: duim samen en het komt goed! In elk geval ook lekker koud in de Franse Alpen. De sneeuwkanonnen kunnen daar aan.

kleinebuere2511

In de Wintersport-Arena Sauerland (zie meer cams) is vannacht ook weer sneeuw opgespoten en toch moet men daar zo langzamerhand wennen aan het idee dat 2013-2014 geen vroege opening gaat brengen. Het is niet aanhoudend koud wat nodig is voor kunstsneeuw en de natuursneeuw die verwacht wordt is niet genoeg. Tja zijn we aangeland bij de webcams en natuurlijk heb ik weer een dagelijkse portie:

 arosa2511 arosa2511b  

Hoe lekker in Arosa!

bielkinzig2511

Biel Kinzig yummie!

elsigen-metsch2511

Anybody in there? Dit is een cam in Elsigen-Metsch.

gargellen2511

Gargellen in het Montafon eindelijk mooi en dik wit. 

hochalpila2511

Meer Montafon: Hochalpila richting Friedakopf.

vilserahuesli2511

En nog een: uitzicht op het Valisera Hüsli, Niet dus! Alle Montafon cams hierrr.

hasliberg2511 hasliberg2511b hasliberg2511c

Een eeuwig Schneeloch dat Meiringen-Hasliberg.

nendaz2511

Zie de poederspoortjes terwijl het gebied nog niet open is! 

scharl2511  

Engadin majestueus als altijd!

stelvio2511

Aan de zuidkant is de vorstgrens gisteren nog wel even opgelopen en is er tot 1200m wel weer het nodige weg gedooid. Daar merk je niets van op het Stilfserjoch (Stelviopas) vanochtend. Siberisch! 

stmartin2111

 

St Martin de Belleville op 1450m onder Les Menuires is droomachtig wit! Zie meer cams uit dit gebied.

badmitterndorf2511

 

Bad Mitterndorf het dorp aan de voet van Die Tauplitz is mooi wit hoewel maar een dun laagje sneeuw. Dat is echt gunstig voor de kou de komende dagen. Die kan nog goed de bodem in trekken zo. Hier zal in het dal toch zeker de -10C gehaald worden

zimmerwald-niedermuhlern2511

Op 950 meter in het Berner Oberland net rond de sneeuwgrens. Gisteren zeker nog wat weg gedooid hier en daar. Maar nu wordt het ook hier brrrr.

 

schwyz500_2511

En Schwyz in centraal-Zwitserland op 500m toont ook heel fraai de sneeuwgrens!

gfs6december

 

Waar gaan we nu op wat langere termijn naartoe? Inmiddels heb ik weer een gut feeling bij. Deze kaart van de GFS06u die net binnen is illustreert het beeld fraai: we gaan nog niet echt de winter in en er steekt ook steeds wel weer even westenwind op. Maar op de oceaan wordt voldoende kou naar het zuiden geblazen om te zorgen voor een aanvoer uit het westen die koud genoeg is voor sneeuw in de Alpen boven zeg 1000-1200 meter in de Franse Alpen en 700-800m in Oostenrijk. Dat betekent dat we in een week of 2 à 3 zouden kunnen doorgroeien naar aanzienlijke sneeuwhoogtes! 

En nu maak ik toch maar een apart bericht van dit artikel over het kouder worden van de winters sinds 1995.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

82 reacties

Gesloten voor reacties.