Dik onder de min twintig vanochtend in vele Alpendalen zoals hier aan de zuidkant. Bij de Funtensee in Beieren werd -33,0ºC gemeten. In Nederland trok de zeewind al aan waardoor het enkel nog in Zuid-Limburg vroor. Nog even en het regent …. maar niet getreurd!

Hierboven dus hoe het regenfront over Nederland naar de Alpen trekt waarbij de warme sector niet naar het oosten kan doorstoten. Puur winterse situatie waarbij een koude blob de WC kan stuiten.

De poot van het warmtefront komt dan woensdag nog even zo tegen de Alpen te hangen als een stofzuiger of zuignap van een slak. Het beweegt dan ook niet meer voor en achteruit maar lost geleidelijk op.

Afhankelijk van waar dat front komt te hangen en hoe koud het er is heb je meer of minder sneeuw van oost naar west. Zie hierboven het verschil tussen Hinterglemm en Kleinwalsertal. Dat is echt even af te wachten.

Om het af te leren kijken we stiekem nog even helemaal in het westen in Avoriaz. Ja inderdaad. Daar gaat de meter vallen. Maar juist uit Frankrijk zijn de berichten slecht momenteel. De lockdown is verlengd. De skigebieden gaan niet open. Men hoopt nog op de februarivakantie maar spreekt ook al van complete afgelasting van het hele seizoen. De liftmaatschappijen worden gek van de besluiteloosheid en onduidelijkheid. Ook in Nederland en België geen vrolijk nieuws over de lockdown. Dus iedereen blijft lekker thuis. Kijken we snel daar!

 Als eerste kijk je naar de ensembles op zulke dagen. Je weet dat je of een bevestiging krijgt van de winterse prognose of een streep door de rekening. Het leuke is dat het Amerikaanse model er vanochtend echt voor gaat.

Vanaf 16 januari aanhoudend winterweer met forse sneeuwkansen met enkel op 20 januari even dooi maar dat is een slinger die vervolgens juist weer kou aanzuigt!

Op deze manier dus. En dat zien we heel vaak in de huidige runs. Die kleine depressies op de grens van kou en zacht die het feest slechts een klein beetje komen verstoren om vervolgens juist voor winter te gaan. En het vervolg dan is ….

Yummie…. van deze kaartenserie tot het einde van de meteofiction krijg je niet genoeg. Daarom ook nog even een versnelling hoger.

Blijf hier maar even een uurtje naar staren. Dat kalmeert de geest als een koude winterse duik. Adem in, adem uit. Heerlijk. Met of zonder SSW. Mensen maken altijd heel wat van zo’n SSW en het is ook een bijzonder fenomeen. Maar het zit allemaal in dezelfde modellen. En ook die SSW en zijn effect beneden zijn gewoon afwachten. Het is allemaal koffiedik kijken wat je ook doet. Waar jij je verhaal ook aan ophangt. Maar spannend is het zeker. En als de huidige SSW inderdaad gevolgd wordt door een winterperiode wordt die theorie weer wat sterker en bruikbaarder.

Sneeuw tot aan de kust in deze berekening.De vakjes houden op aan de kust maar dat is een kunstmatig effect.

Het Europese model is iets minder gunstig vanochtend. Maar in feite ook zo’n slinger zij het twee dagen eerder waarna de vorst er weer in knalt. Het dikke cluster ligt net boven nul. Maar de baard is er en doet hopen op meer.

Dit is de cliffhanger kaart van het Europese model. Zeg dus niet dat winter 2021 saai is. De kinderen zitten nog thuis geloof ik. Laat ze snel ijsvrij krijgen en houden! en mondkapje mee om iemand uit een wak te trekken! Of koop nog snel even ijspriemen voor het hele gezin.

Donaties blijven welkom om dit plekje op internet open te houden!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen om te reageren, doe je via deze link.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

ErikRotterdam · 11 januari 2021 op 11:02

Er hoeft voor mij een beetje van bovenstaande verwachting uit te komen.

Ik merk dat ik al heel snel tevreden ben want ik was al blij met de rijp op de bomen van afgelopen zaterdag…

Hjs · 11 januari 2021 op 11:08

Koudste nacht geweest, Europa breed gezien, de wateren koelen af, Oostzee begint te bevriezen.
Voor nl, flinke nachtvorsten, waarschijnlijk wat Hellmannen, nog geen sneeuw in de verwachtingen. Dus voorzichtig winters, met toch best kansen op meer.
Op andere sites zie ik alweer, allerlei huilverhalen, die de huid alweer verkocht hadden terwijl de beer nog gewoon rondliep.
Het knmi zat er vooralsnog veel beter op. Geen overdreven verwachtingen, dus ook geen teleurstellingen.

  Tjeerd · 11 januari 2021 op 20:42

  Hajo is wel de nationale wintersportweerman hoor!
  Staat op zijn website.

Sanco · 11 januari 2021 op 13:16

Weet je Hjs, punt is, en daar betrap ik mezelf (ook) op, dat ik andere jaren in elk geval tenminste die ene week winter had in de Alpen. Dit jaar kan / mag er niets. Hoe fijn zou het zijn als we gewoon wat winter thuis zouden krijgen, nog los van alle voordelen van dien (flinke vorst) op gebied van bodemstructuur en/ of tegengaan van schimmels ziekten en plagen. Daarnaast gewoon wat heerlijke uurtjes op plas of vaart. Ik denk gewoon erg goed voor de moraal in Nederland.
Daarnaast werkt het ook op technisch vlak door. Ik merk dat steeds vaker gerommeld wordt aan de minimaal te stellen eisen qua laagste temperatuur. Bij een landelijk opererende bedrijf was dat tot voor kort zondermeer -15 grd.
Steeds vaker laat men dit los omwille van kosten. Argument: komt toch niet meer voor. Daar ben ik echter geen voorstander van. Ook bij de keuze voor alternatieve bronnen zijn de afgelopen jaren benoemd of geadviseerd waar je op zijn minst vragen bij kunt stellen. Laat daarom nu de praktijk maar gewoon zijn werk doen. Een paar koude dagen kan ons daarin veel leren over op welk punt we evt wel een redelijke Minimum eis kunnen stellen. Maar stellen dat het toch nooit weer echt koud wordt en op basis daarvan kiezen, nee, dat vind ik fout.
Dus ik duim voor een mooie winterse periode.

Tije · 11 januari 2021 op 14:16

Energieprijzen door het dak in Azië door hevige kou en sneeuw
In het kort:
– Koudste winter van afgelopen decennia zorgt in Azië voor sterk stijgende vraag naar aardgas.
– De prijs voor een lading aardgas is gestegen tot hoogste niveau sinds 2009. Ook de prijs van steenkool zit in de lift.
– Shell lijkt te willen profiteren van de sterke vraag en start na een jaar drijvende gasfabriek weer op.
https://fd.nl/ondernemen/1370103/energieprijzen-door-het-dak-in-azie-door-hevige-kou-en-sneeuw

Snowdreamer · 11 januari 2021 op 14:32

Ik denk dat er spam tussen de reacties geslopen zijn .

jeroen · 11 januari 2021 op 14:59

@Tije, zit je Royal Dutch te tippen hier als potentiële stijger op de beurs ? Vanmorgen maar even het installatiebedrijf op Ameland gebeld om mijn stacaravan winterklaar te maken, vertrouw het niet en als er straks vorst vanuit het Noorden er overheen komt zijn straks al mijn leidingen bevroren en zit ik in het voorjaar met de gebakken peren. Ik hoop echt van harte dat we op de schaats mogen staan in deze K-tijd, ben alleen bang dat er straks dan ijspolitie op de schaats staat om bonnen uit te delen voor degene die het wagen om in een treintje te schaatsen of met zijn drieën naast elkaar.

  Tije · 11 januari 2021 op 15:37

  Haha, ik mag geen aanbevelingen doen natuurlijk, maar twee weken geleden had ik hier wel de tip geplaatst alvast LNG in te kopen….
  Ik vind je voorzorg zeker niet overbodig. In de winterse periode in 2018 waren bij meerdere vakantiehuisje aan het Slotermeer (Sleattemer Mar) de leidingen kapot gevroren, met enorme waterschade als gevolg! Mocht de Beast from the East weer losbreken……

Sanco · 11 januari 2021 op 18:36

Dat is ook de achtergrond van mijn verhaal. Nog los van de klimaatellende die je vauot de overheid over je heen krijgt, zou een lekkete winter (die door velen met korte memorie of jonge leeftijd als streng zou worden ervaren) bepaalde zaken weer in een juister perspectief kunnen plaatsen.
En ijspolitie haha, ik had het me ook al bedacht, maar 1 voordeel, de sportieve selectie om toegelaten te worden is al lang zo streng niet meer, dus zullen ze dan hard moeten kunnen schaatsen. En een dronw, die valt bij min 10 vanwege accucapaciteit denk ik zo al wel uit de lucht

Maar begrijp ik het goed als de modellen al weer wat terugkrabbelen?
Dus dag 7 vooruit brrrrrr
Dag 4 vooral br en dag 2 vooruit GRR wat een K weer ? K van de 3 letters of van Kaptein !

Gesloten voor reacties.