Nassfeld

Zoals verwacht is vandaag veruit de beste dag van de week in de Alpen. Eindelijk wat rust en zon in de lucht. Zelfs hier bij ons in de Lage Landen zie ik amper een takje bewegen als ik zo naar buiten kijk. Dat mag ook wel na al het geweld van de voorbije dagen. Hierboven een foto uit Tröpolach bij Nassfeld, de Oostenrijkse Zuidkant, waar een vriend van me momenteel op vakantie is. Pas sinds gisteren ziet het dal op 610m er hier eindelijk wit. Vannacht heeft het er wat geregend, maar vanmorgen is er geen wolkje aan de lucht. Een beeld dat voor een groot deel van de Alpen geldt vandaag.

0810_la

Maar niet voor heel de Alpen, want als we een klein beetje meer naar het noorden gaan en ons even op de Alpenhoofdkam neerploffen, zien we dat er aan de Noordkant van oostenlijk Oostenrijk best nog wat wolken hangen waar hier en daar nog een sneeuwbuitje uit valt. Tijdelijk, want straks komt ook hier de zon meer en meer piepen, …

webcam-chamrousse

… wat ze nu al meer dan voldoende in de Franse Alpen doet. Alhoewel, hier eerder het omgekeerde. Een van mijn favoriete cams, in Alpe d’Huez, verraadt het al. Hier heb je een zeer ver zicht richting het westen en zie ja dat de zon er nu wel nog schijnt, maar dat er vanuit dat westen steeds meer wolken komen opzetten. Ja, we zitten middenin een wisselvallige fase in de Alpen, en die is nog niet meteen voorbij.

radar

Een blik op de wolken- en buienradar geeft meer overzicht. Duidelijk de rust in de Lage Landen en de Alpen te zien, maar ook de buien nog in oostelijk Oostenrijk en een nieuwe buienlijn die nu nog boven het Centraal Massief hangt.

rart_16021118_16021100

In de loop van de namiddag kunnen er in de Franse en Zwitserse Alpen verspreid dus een aantal buien vallen.

tmp2_16021206_16021100

Vannacht komen er dan weer meer opklaringen en wordt het bitterkoud in de Alpen. -24°C? Dat zal lokaal nog wat lager uitpakken.

gfs-0-18

Zoals net al gezegd, de Alpen zitten nog steeds in een wisselvallige fase. Enerzijds door best koude bovenluchten, anderzijds door depressiekernen die nu heel makkelijk de weg vinden naar West-Europa.

rart_16021215_16021100

Vrijdagnamiddag trekt zo een eerste depressiekern ten zuiden van de Lage Landen door. Wij houden het dan nog zo goed als droog, maar niet zo in de Alpen. Vooral in de westelijke alpenhelft gaat het dan weer sneeuwen, zo’n 15 tot 20 cm. Mogelijk dat ook de hele Zuidkant een paar centimeter afvangt, maar veel stelt het daar niet voor, en al helemaal niet aan de Oostenrijkse Noordkant.

rart_16021315_16021100

Zaterdag een herhaling van zetten. Een volgende depressiekern schuift over, nu wat noordelijker. De Lage Landen zijn dus niet meer te ontwijken. Weer regen bij ons dus en sneeuw in de Alpen. Nu ja, door het wat noordelijker trekken is de ritssluiting tussen de fronten er nog niet dicht. Op zaterdag komt dus eerst een warmtefront door met stijgende sneeuwgrens richting 1600 meter, …

rart_16021406_16021100

… gevolgd door het koufront op zondag. Samen goed voor 30 tot 40 cm sneeuw in de hogere gebieden. Ook nu weer houdt Oostenrijk het overwegend droog. Daar valt dus niet over mogelijke regen in te zitten. Als je naar de isobaren kijkt moeten Frankrijk en Zwitserland dan weer wel uitkijken met een stevige wind. Die kan daar vooral zaterdag lelijk uithalen. Ondertussen zie je dat de wind in de noordelijke helft van de Lage Landen naar het oosten is gedraaid. De mogelijke sneeuwverrassing waar we een paar dagen geleden nog van spraken lijkt er vooralsnog niet te komen.

rart_16021512_16021100

Misschien een dag later wanneer de wind verder doorkantelt naar het noordoosten? Goed mogelijk. Winters worden de buien dan sowieso, maar er zit momenteel te weinig kou in de aanvoerrichting om het op uitgebreide schaal tot een sneeuwtapijt te laten komen. In de Ardennen en het Sauerland uiteraard wel. Ondertussen zie je in de Alpen een soort van zuidelijke stuwing op gang komen, maar vanaf dan lopen de verschillende modellen sterk uiteen.

gfs-0-108

Hoe gaat het daarna verder? De hogedrukas van het Azorenhoog kantelt door, versterkt een uitloper van hogedruk in noordoostelijke richting en doet aan de oostzijde op grote hoogte flink wat koude naar het zuiden uitzakken, met dus sneeuw in de Pyreneeën en nog verder zuidwaarts tot in Noordelijk Afrika. Je ziet dat een van de depressiekernen sterk activeert boven de Middellandse Zee, maar dat ik er ook twee pijlen met elk een vraagteken bij heb moeten zetten. Want daarin verschillen de modellen momenteel sterk. Wordt er warme lucht tegen de Zuidkant gestuwd? Of krijgen de oostenlijke Alpen vanuit het oosten een hoop koude en ook sneeuw in hun gezicht? Zo dadelijk meer daarover, …

gfs-0-222

… want eerst wil ik kijken wat die uitloper van hogedruk precies gaat doen. Het Amerikaanse GFS-model is wel heel enthousiast vandaag, met op termijn zelfs de vorming van een echt Scandihoog. Als je je afvraagt van ‘he, waar komt die ineens vandaan?’, dat hoog staat al langer op de kaarten hoor. Maar dikwijls werd het snel doortrekkend richting Noordwest- of West-Rusland berekend. Ik vermoedde al wel dat er vroeg of laat ens een run moest komen waarbij dat hoog wat langer boven Scandinavië werd berekend. Bij deze dus.

tmp2_16021712_16021100

Mooi zo, maar gigantisch wild word ik er niet van. In Oost-Europa ligt er gewoon te weinig sneeuw momenteel om eventuele kou naar ons te brengen. Volgende week wordt het dus wat kouder in de Lage Landen met ’s nachts wat lichte vorst, maar meer dan dat ook niet. Komende woensdag is momenteel de dag met de koudste dagtemperaturen in de Lage Landen, tussen de +1° en +4°C in.

graphe4_1000___22.924528301886788_60.850202429149796_

Een blik op het luchtdrukensemble van Zuidoost-Scandinavië leert dat de hoofdrun, samen met de controlerun en enkele andere ensembleleden, eigenlijk vrij geïsoleerd staan in het langer aanhouden van de hogedruk daar. Daarom dus dat ik vooralsnog niet uitga van dat scenario …

ECM1-192

… en dus eerder meega met het scenario van het Europese EC-model. Hier trekt het hoog sneller door richting Moskou, en dat past veel beter in het beeld van de zeer dynamische weersystemen waarin we al heel deze winter zitten. Wel blijft ook hier de stroming in de Lage Landen heel de komende week oostelijk en blijven de bovenluchten koud. De minilaaglandwinter komt er dus, maar het blijft wellicht een ‘mini’-variant.

rart_16021618_16021100

En als ik dan toch het EC-scenario aanhoud, ga ik er dus voorlopig van uit dat de oostelijke Alpen volgende week dinsdag en woensdag flink wat sneeuw te verwerken kunnen krijgen.

ECM1-240

En als mijn keuze voor het EC-model de juiste blijkt te zijn, dan zijn de Alpen ook op de langere termijn nog niet van de wisselvalligheid verlost. Dat belooft voor diegenen die nog op wintersport trekken.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

45 reacties

Reacties zijn gesloten.