montafon-weltcup

Hierboven een enthousiaste foto van deelnemers aan het Snowboard Cross WK in het Montafon. Ze keuren de sneeuw in het uitgestrekte Silvretta Montafon skigebied en zijn tevreden. Ook zien we op steeds meer plaatsen sneeuwkanonnen in actie. Zoals hieronder eveneens in het Montafon… is het leed daarmee geleden?

sneeuwkanon-montafon

Lees het bericht van gisteren nog als je gemist hebt wat de toekomst van de kunstsneeuw is. Een gouden toekomst waar zelfs Jules Verne niet van kon dromen…. nu ja als hij een eeuw later geleefd had misschien wel.

fellhorn1911

Switchen we naar het Kleinwalsertal of beter gezegd Oberstdorf, zien we dat ook daar de winter intrede heeft gedaan. Maar kan dat ook standhouden? We gaan het op de kaarten bekijken…

schitterendekrul

In het Europese weermodel en ook in het Amerikaanse trouwens is de dump aan de noordkant uit een zuivere glijbaan voor de maandwisseling weer geheel verdwenen. De Föhn kan langer standhouden dan eerst nog gedacht. Dat wil zeggen: ik zit zelf al vele weken op het spoor van die hardnekkigheid maar we hebben hier natuurlijk om meer voorpret te creëren ook ruim baan gegeven aan modelruns die allerlei moois produceerden de laatste weken. We moeten eigenlijk een naam verzinnen voor de Grosswetterlage oftewel grootweersituatie (houden we er ook meteen in) die Europa nu al wekenlang teistert. De kenmerken zijn:

  • Uitgestrekte depressie tussen Groenland, IJsland en Schotland heen en weer schuivend
  • Kouder dan normaal op het Iberisch schiereiland
  • Föhn over de Alpen
  • Winterfront van Oslo naar Kiev soms doorschietend naar de Kaukasus
  • Zwak Azorenhoog
  • Russische beer houdt zich koest

Mmmm… hoe noem je zo iets? Is Iberische Föhn iets? Of Europese splitsing (om aan te geven dat het weer oostelijk van Polen radikaal anders is dan in West-Europa)? Graag jullie suggesties… heel erg mooi trouwens de berekende krul op bovenstaande kaart. Alles erop en eraan. De regen op de Noordzee moet je langs de 1015hPa isobaar doordenken naar Praag en dan weer opkrullend naar Noord-Zweden. dat is het koufront. De warme sector is precies de Pools-Duitse grens en in Kiev, Moskou en op het Kola-schiereiland zit je aan de koude kant van het front. Het occlusiepunt zit precies boven de Baltische staten. Herken je dit soort dingen al spontaan op de weerkaarten? Zie ook dat de isobaren bij Kiev precies parallel aan het warmtefront lopen. Dat betekent dat het front niet opschuift (omdat de wind ook precies parallel langs de isobaren waait). En dat is precies de ellende. De zaak zit op slot. Positief puntje is dat de Oostzee momenteel goed afkoelt. Als die langzaam gaat bevriezen maakt dat een uitval van de Russische beer veel waarschijnlijker.

koudeput

Wat dan wel weer gek is voor een leek is dat ik hierboven schrijf dat er op de Noordzee een koufront ligt… terwijl het er regent en niet sneeuwt. Tja daarvoor moet je leren denken over de atmosfeer als een hele laag dikke yoghurt en kwark die door elkaar worden geroerd en waarbij onderin in een laag stroop leven die behoorlijk los staat van de verhoudingen erboven. Kijk bijvoorbeeld op bovenstaande kaart van het Amerikaanse model voor 30 november. Een gigantische koudeput boven Frankrijk. In bepaalde condities zou Bretagne hier net zo veel sneeuw uit kunnen krijgen als nu in Amerika is gevallen. Maar wat zien we als we van 5200m (zeg maar top Mont Blanc) afdalen naar 1500m?

warm850

Wow! Wat een warmte! Dikke Föhn over de Alpen met aanvoer recht uit de Sahara over een nog warme Middellandse Zee. Zie jij als je zo’n depressie ziet ook automatisch in je hoofd de wind tegen de klok langs de isobaren draaien? Als je dat gaat zien zonder dat ik als weerman overal pijlen in moet tekenen, wordt zelf weerkaarten lezen een stuk eenvoudiger. Gek genoeg zit er ook in het gebied waar de wind uit NNW waait nauwelijks kou. Tja we zitten nog met een warme Atlantische Oceaan (positieve AMO) en als Amerika zo koud is dat het zelfs in Florida vriest, is het logisch dat de subtropische warmte hoog opstroomt over de oceaan om dan weer terug te zakken naar Europa. Alleen dat groene lapje dat naar Portugal drijft is een restje Arctische kou…

min21

Bijzonder is dan weer wel dat het nieuwe Amerikaanse model (GFS parallel) dat een veel hogere resolutie kent dan het oude model dat snel naar de schroothoop zal gaan… exact voor de Mont Blanc -21ºC berekent. In het Europese model zie ik dat nauwelijks terug maar het kan dus kloppen als je weer bedenkt hoe de opbouw van de atmosfeer is op dat moment. Het lullige is wel dat we in deze berekening zien dat wat een perfecte glijbaan naar de Alpen had kunnen zijn rond de maandwisseling nu eerder weer een sloot regen over Noord-Portugal en de Picos d’Europa oplevert met in het gebergte natuurlijk veel sneeuw boven iets van 1500m. De Alpen pissen naast de pot. De zuidkant krijgt weer wat maar niet zooo dramatisch als de afgelopen tijd en de temperaturen blijven vooralsnog hoog. Van de mooie sneeuw op de plaatjes hierboven gaat toch weer een stuk verdwijnen. Alleen de gletsjerskigebieden boven 2500m zijn echt veilig. Het Kitzsteinhorn boven Zell am See Kaprun was en blijft heerlijk.

amerika-again-ec

Ik kijk tegenwoordig steevast naar de laatste kaarten van elke modelrun voor Amerika en vooralsnog zijn die aanhoudend winters. Hierboven het Europese weermodel dat gewoon zieke koude berekend voor volgende week vrijdag na eerst een opwarmende fase zo van zondag tot dinsdag. -30ºC rond de grote meren en in de Rockies en Obama wil in zijn laatste jaren het klimaat fixen en de planet healen (zoals  hij al in zijn inaugurele rede aangaf). Bedenk eens hoe men over 200 jaar op zo’n president zal terugkijken en ook op gekke Henkies als onze Henk windenergie moet zolang veel VVD-ers er rijk van worden Kamp. Maar nu wordt ik te politiek. Sorry. Kappen Hajo!

amerika-again

Het Amerikaanse weermodel eindigt met kaarten als deze. De koude verder naar het oosten. Nachtvorst in Florida. En wij dan? Ach we hebben er genoeg mooie dagen tussen…. en pin me er gerust op vast: de felle koudeuitbraak à la 2012 gaat komen. We gaan een dag of 10 tot maximaal 2 weken schaatsen en dan is het feest weer voorbij. En de Alpen? Die krijgen ruim genoeg sneeuw. Voor kerst komt die grote glijbaan er nog wel. En wat is de uitkomst van de wiskundige formule groene hellingen + 1,5 meter sneeuw? Juist ja: droomcondities…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

56 reacties

Gesloten voor reacties.