Jongens, jongens wat sneeuwt het in de Alpen. Prachtig te volgen op de video van de Zugspitze, zoals die nu ook beschikbaar is op foto-webcam.eu. Sommige dingen worden steeds beter in de moderne samenleving. Ik ga zeker mijn best doen jullie maximaal te laten meegenieten van wat er hier gebeurt. Het lijkt zo mooi te worden, dat je je gewoon niks hoeft aan te trekken of je wel of geen skipas kunt krijgen. Wandelen, sleeën, langlaufen, toerskiën zijn ook opties. Maar eerst de hotels maar weer eens open. Als het goed is vanaf 13 december weer en dan willen ook veel skigebieden open. Sneeuwkanonnen staan uit. Niet nodig. Nix nada.

Soms ligt Oostenrijk ff voor en soms het westelijk Alpengebied. Zoals vanochtend in de berekening. Bijna twee meter sneeuw nog te gaan en er is al veel gevallen.

Uit alle hooggelegen Franse skigebieden bereiken ons mooie beelden. Die zijn dus ook al open. In onderstaande video uit La Tania horen we dat er vandaag weer een “aankondiging” komt. Is dit het eerste wintersportseizoen waarin we niet meer op witte sneeuw wachten steeds maar op witte rook?

Nou we gaan het zien… en sneeuwlanzen wel aan…. tja we komen van de top van de warme klimaatgolf waarin die miljoenen zijn geïnvesteerd. Kun je ze maar beter aanzetten. Die dingen werken volgens mij ook deels op natuurlijke waterdruk van de hooggelegen aangelegde voorraadmeertjes.

Snel nog even Nederland en laag België. De Ardennen zijn prachtig wit. Dat was al bekend. Maar ook lokaal in Nederland is het gelukt. Hoe verder?

Nou we hebben er weer eentje… precies met Sinterklaas. De bifurcatie op 5 december. Drie lijntjes van de 30 duiken de vorst in. 10% kans. Grote klans ook op de olifant met de grote snuit en die ….

Tot iets van 8 december is een koud weertype wel min of meer gegarandeerd en is er ook flinke kans op meer sneeuw. In het ensemble hierboven zie je de kans oplopen naar 55%. En wat we daarna zien op de weerkaart is al zo’n eerste klassieke dooiaanval. En die kunnen lukken … of mislukken. Volg het hier!

PS Hoe meer donaties hoe hoger de kans op …. meer weerberichten en analyses.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Rutger · 29 november 2021 op 13:49

Misschien overheen gelezen, maar wat is een ‘LL-winter’?

Hajo · 29 november 2021 op 14:09

Lage Landen 😉

  Rutger · 30 november 2021 op 14:31

  Ach ja natuurlijk… soms niet te moeilijk in termen denken

Tjeerd · 29 november 2021 op 18:18

Hé Hajo,
Hoe kijk jij aan tegen het wintersport seizoen in Oostenrijk? Zal het open gaan voor buitenlandse toeristen? Wat zeggen de Oostenrijkse media hierover?

  Richard · 29 november 2021 op 20:55

  Ik hoop tot eind december dicht en mogelijk midden januari open, helaas gaat onze wintersport dan niet door met kerst maar kunnen andere nog in januari en februari.

   Alex · 30 november 2021 op 11:53

   De politiek in Oostenrijk is extreem bezig en dat maakt het onvoorspelbaar en regelmatig ongeloofwaardig. Dat laatste hoor ik ook nu veel terug voor de belofte dat 13 dec de lockdown voor geimpften over is. Voor wat het je waard is, ik hoor weinig hoop.

Tjeerd · 29 november 2021 op 22:51

Dat hoop ik voor ons niet Richard, wij hebben geboekt met oud en nieuw.

kirsten_dl · 29 november 2021 op 23:31

Kleine nuance, de Ardennen zijn gedeeltelijk wit, niet overal dus…
Was ginds vandaag en kon heel duidelijk de sneeuwgrens waarnemen, boven de 400m was het wit, eronder is alles gewoon groen. Ik was op 370m en heb slechts enkele sneeuwresten gezien.
Morgen plaats ik een foto als bewijsmateriaal.

Reken niet teveel op Oostenrijk of een ander wintersportland,
de States gaan hoogstwaarschijnlijk weldra in lockdown, nogmaals.
Jullie weten wat zulks betekent en wat er daarna te gebeuren staat.
Verder wil ik er niet over uitweiden, heb genoeg gehad van de cojona dictatuur.

Maarten · 30 november 2021 op 07:48

Gisteren was het nog groen, moet je nu eens kijken: https://www.borovets-bg.com/page/info/pisti-i-liftove/vremeto-uebkameri-lavinna-opasnost
Borovets – Bulgarije (aan de kust waar ik woon nog steeds plus 15 graden, wel wind en regen).

  kirsten_dl · 30 november 2021 op 11:54

  Mooi zeg @Maarten !
  Het kan inderdaad allemaal erg snel gaan. Gisteren grote delen van de Ardennen wit, vandaag treedt de dooi in en verdwijnt de meeste sneeuw, vanaf komend weekend opnieuw kans op sneeuw. 🙂

Aart · 30 november 2021 op 16:06

Sneeuwt aardig door in (delen van) Oostenrijk: https://www.weerplaza.nl/regenradar/europa/oostenrijk/
Furkajoch al 50 cm: https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/2021/11/30/1250

Tjeerd · 30 november 2021 op 19:22

Ben geen wappie, geen complotdenker, maar een nuchtere, hardwerkende Nederlander zoals de meesten onder ons. Ben volledig gevaccineerd om mijzelf en anderen te beschermen.Lees het nieuws iedere dag, soms selectief, maar dat moet ook wel wat allemaal op ons af komt de laatste tijd. Het wordt me nu allemaal te veel wat er gezegd en geschreven wordt. Wat een hysterie, het wordt steeds erger. De gekte slaat toe, de beurzen gaan onderuit en op mijn werk zie ik panische mensen die wegduiken op kantoor met een mondkapjes op. Zo langzamerhand ben ik van mening dat hier echt iets anders achter zit, wat weet ik niet, maar er klopt iets niet.De gekte en angst om?? neemt de overhand….en dat geeft mij een heel slecht gevoel. Misschien moet ik maar de media vermijden, al is dat niet altijd even makkelijk.

  Hajo · 30 november 2021 op 21:57

  Deze zeer serieuze arts, Prof. Dr. med. Paul Cullen (Molekularbiologe, Labor Mediziner und Internist), en eigenaar van een groot testlaboratorium die veel PCR tests doen praat er heel intelligent over. Hij begeeft zich niet op glad ijs… maar hij zegt: ik kan 80% van wat ik zie verklaren aan de hand van de usual suspects zoals geld, big pharma, media, politiek etc etc. Maar dan blijft er een soort zwart gat van 20% waar hij geen verklaring voor weet. Dat is precies dat wat jij nu ook begint te voelen…. er klopt iets niet… er wordt een vreemd spel gespeeld.

  kirsten_dl · 30 november 2021 op 23:44

  Er klopt héél véél niet hoor (in deze plandemie).
  Een goede tip, vermijd zoveel mogelijk MSM mediakanalen.
  Mijn televisie staat max. 10 uur per week aan, om YouTube kanalen van preppers, wereldreizigers, hikers en dergelijke te bekijken.
  Maar verder mijdt ik het toestel als cojo… euh de pest.

Bas · 1 december 2021 op 09:17

Hajo, zou je hier in je volgende voorspellingen eens op willen reageren?

Begin van de winter wordt fris, maar kans op aanhoudende vorst lijkt klein https://www.nu.nl/klimaat/6170246/begin-van-de-winter-wordt-fris-maar-kans-op-aanhoudende-vorst-lijkt-klein.html (via @NUnl)

Hajo · 1 december 2021 op 09:47

Ja zal ik doen… heerlijk van die onhoudbare prognoses.

Gesloten voor reacties.