De bergtoppen in de Alpen roken weer en hoe! Hoog tijd voor mij om weer aan mijn paraglider te gaan hangen. Ik ben nu ongeveer terug op het niveau van 10 jaar geleden en kan vanaf daar doorstoten richting tandempiloot. Ik hoop vooral ook mensen te kunnen enthousiasmeren voor langere thermiekvluchten samen. Het is gewoon te bijzonder om met de thermiekbollen mee omhoog te stijgen.
Maar goed. Thermiek heeft een keerzijde: neerslag. Dat hebben we nu voldoende ook thuis in de Lage Landen gezien. Maar je ziet het overal aan de noordkant van de Middellandse Zee momenteel. Niet sjiek voor de klassieke vakantielanden. Grappig daarbij te melden dat met name de Noord-Duitse (en de Nederlandse vast ook wel) zwembaden recordopbrengsten draaien momenteel.
Het Amerikaanse model doet het in de meteofiction nog eens dunnetjes over voor de Alpen. Een bak regen op 20 juni.
Kijken we tot de 19e zien we al voldoende neerslaggeweld. Amsterdam en Londen de droogste steden van Europa?
Over Londen en Groot-Brittannië gesproken: hier staan de windmolens nu al 10 dagen compleet stil. Een winddroogte noemen ze dat. En die schijnen door global warming veroorzaakt te worden zeggen ze in Australië nadat ze eerst zeiden dat er juist meer wind zou komen. Je blijft je rot lachen. Anyway: er komt nu een beetje winde de komende dagen (zie grafiek) maar de hoofdrun legt de Britse windmolens vanaf de zonnewende opnieuw compleet lam.
Polen en Hongarije zijn het heetst morgen. Kijk eens naar Spanje en Marokko en vergelijk met de Lage Landen. Maar toch vooral het Europese deel van Rusland is erg koud. Er worden records gebroken. En ook uit Alaska komen berichten van ongebruikelijke zomersneeuw en -kou. Zo kunnen we toch gewoon wintersportweerman blijven. Wie voorspelt het eerste moment dat het in de Alpen weer eens sneeuwt vanaf 2000m? Of houden we liever de warmte? Ik ben voor het laatste echt genieten zeg.
12 reacties
Gesloten voor reacties.