grimentz-zinal_telepherique0812

We beginnen de dag met mooie plaatjes die bewijzen dat vele skigebieden er prachtig bij liggen momenteel. Hierboven het Val d’Anniviers. Ja ik geef toe. Dat is geen Wintersport-Arena Sauerland. Nee dat zijn de Alpen. The real thing!

LENK0812

In het Berner Oberland zien we deze twee een droomdag beginnen in het skigebied Adelboden-Lenk.

saalbach0812

Nu mag iedereen op de stippellijn even een luid scheldwoord invullen ………………………………. Want dit is toch ook de Alpen. En dan nog wel de kant die aardig wat sneeuw heeft gehad. En daar hakt de warmte toch wel aardig in. Op de achtergrond zie je mensen skiën. Daar waar de bully’s hun werk hebben kunnen doen houd de sneeuw nog. Maar droevig is het wel…

Kunstenares Evi Fersterer uit Saalbach opende ooit mijn ogen voor de schooinheid van de Schneesmelze. Maar voor kerst? Da’s niet ideaal. Omdat ik weet dat ik bevooroordeeld ben ga ik bij zo’n plaatje toch in de schoenen staan van de hardwerkende Nederlander die spaart voor zijn wintersportdroom. Kijk wij hebben sinds een paar maanden een lief hondje en ik kan me ook verheugen op mooie wandelingen door geurig gras met een temperatuur waar je na wat koudetraining gewoon in een T-shirt in een fris briesje kunt lopen. Dat de meesten van jullie echt echt heel heel erg graag gewoon een dik pak sneeuw willen is duidelijk. Dus doe ik wat ik kan…. gisteren veel gezegd over dagdromen. Is daar vandaag nog reden toe?

snorretje

Op korte termijn sowieso! Erg korte termijn. Vanmiddag gaat het regenen in Nederland. Die zone ligt morgenochtend tegen de Alpen aan met sneeuw die in de Franse Alpen daalt naar 1400m. In Oostenrijk kan het verder zakken naar 700 tot 1100m. Allemaal noordkant. Dat wel. De zuidkant kan de kraan van de kunstsneeuw wel verder open zetten. Dat wel. Toch is dat de hoek waar de klappen vallen dit jaar. Nu ja die koudere fase duurt precies 24 uur… daarna stijgt de vorstgrens weer een stuk boven 1500m.

pluim0712

We krijgen een beetje een tweedeling. Nederland komt al zeker aanhoudend in een koelere fase. De Alpen liggen toch 1000m lager en daar kan gemakkelijker nog eens een zachte flats 2 of 3 dagen het kwik op laten lopen. Of dat gebeurt is nog onzeker. En de pluim voor de Lage Landen laat zeker zien dat richting kerst echt ALLES mogelijk is. Alles! Grootste kans? Dat we in de buurt van gemiddelde temperaturen blijven. Nee de Alpen hebben iets meer risico om bovengemiddeld verder te gaan dan wij. Dat hopen wij dus niet.

koudzaterdaggfs

We zoomen even in op komende zaterdag. In het Amerikaanse model zie je hoe de bovenlucht in Nederland sowieso koud is. De kou kan echter boven de Alpen langs schuiven. Zelfs Tsjechië zit zo op de grens dat sneeuw daar niet gegarandeerd is.

zaterdagkoudec

Gelukkig is het Europese model véél optimistischer voor komend weekeinde al verschillende runs op rij. Kijk eens hoe mooi de kou tegen de Alpen aan klotst. Weer sneeuw dan langs de hele noordkant. Duim dus hiervoor. Man wat een korte termijn voor zo veel onzekerheid!

situati2a

Nu kijken we naar de langere termijn en hoe een vlinder op de Atlantische oceaan de boel op stelten kan zetten. We vergelijken de GFS18u run (middernacht) met de GFS00u run (ochtend). Kijk helemaal links onder in de hoek naar het front waar net een 1010hPa cirkeltje ontstaat binnen de dikke 1015hPa cirkel. Daar gaat dus een golf uitslaan als een breker op het strand. De manier hoe deze golven ontstaan is dezelfde hoe ook buckels op een piste ontstaan en golven op zee. Is een harde wet van de natuurkunde: altijd als twee materialen van verschillende dichtheid (ski’s en sneeuw, olie en water, water en lucht, koude lucht en warme lucht, vioolsnaar en strijkstok) langs elkaar strijken ontstaan golven.

situati2b

Twee dagen later is die omslaande golf een kleine depressie bij Portugal.

situati2c

Weer twee dagen later is het een pitte grote depressie over Italië met mooie sneeuw aan beide kanten van de Alpen en aanzuiging van transportkou uit Rusland.

situati1a

Zes uur later berekent hetzelfde model een ander scenario. Kijk weer links onder on de hoek. Je ziet het knikje in het front. Het zou een depressie kunnen worden. Of niet.

situati1b

Niet dus. Een grotere depressie komt van achteren binnen en het dingetje lost helemaal op. En die grote depressie kiest een klassieke koers naar IJsland. En houd West-Europa in de zachte aanvoer. Ja die nieuwe run van het Amerikaanse model is dan ook slecht voor kerst. Behoorlijk slecht! Maar als je de onzekerheid voor komende zaterdag al ziet en wat er daarna uit iets piepkleins kan ontstaan, dan weet je dat we echt gewoon even achterover mogen leunen om morgen te gaan genieten van wat sneeuwplaatjes.

ruslandkoud

Wat totaal nieuw is in de laatste paar runs is de kans op extreme kou tot bij Moskou in de kerstweek. Daat is ook niet zo gek natuurlijk. Maar het is wel pas sinds kort dat het wordt berekend. En die springplank hebben we nodig als we willen schaatsen zoals in het sneeuwloze Engadin nu zo mooi kan.

hond-whistler

Ondertussen in Whistler! Even verderop valt er deze dagen 5 meter sneeuw op Mt. Rainier!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

111 reacties

Gesloten voor reacties.