Alpabtrieb Montafon

September wordt gekenmerkt door het Almabtrieb of Alpabtrieb zoals het in het Montafon genoemd wordt. Het voelt een beetje aan alsof de winter om de hoek loert. Het vee brengt de zomermaanden door op de hooggelegen alpen, in september keren ze terug naar de stal. Dit wordt in veel partnergebieden uitbundig gevierd. Hoog op mijn to do -lijstje, helaas ben ik er zelf nog niet geraakt! Heb jij nog niets op de planning staan, lees dan tot helemaal onderaan, want ik geef je de data!

Het Alpabtrieb in Montafon

Versierde koeien, geiten schapen en ezels worden tijdens dit event feestelijk onthaald in het dal. De koeien springen er alvast uit. Daarnaast krijgt de koe die het meeste melk, de Milchstöflerie gaf gedurende de zomermaanden de mooiste/grootste bloemenkrans. Deze bloemenkrans bestaat uit alpenrozen, bergdennen en zilverdistels. De hals krijgt een klokken, als je ooit in de zomer doorheen de alpen hebt gewandeld kan je je er wel iets bij voorstellen.

Alpabtrieb Montafon

Data van het Alpabtrieb in Montafon

Het weer en de groei van het gras bepalen de datum van het Alpabtrieb. Indien de weersomstandigheden echt slecht zijn worden de dieren vroeger naar beneden gehaald. In het Montafon vindt dit gebeuren plaats op verschillende data:
Op 1 september komen de koeien naar beneden in het Silbertal (om 11H00).
Op 8 september is het tijd in Gargellen (10H30), St. Gallenkirch (12H00) en aan de kerk van Bartholomäberg (11H00).
Op 15 september kan je richting Tschagguns, waar tussen 11H00 en 12H15 de koeien van de diverse alpen arriveren.
Als laatste is het in Gaschurn aan de Versettla bahn waar de 700 schapen en lammetjes beginnen aan de afdaling. Opgelet dit event vind plaats op 21 of 28 september, tussen 08H00 en 11H00.

Tijdens deze events zijn er allerlei kraampjes met traditionele lekkernijen en muziek! Alle details van het event lees je hier!

Data van het Almabtrieb in andere partnergebieden

Ben jij al eens gaan kijken naar het Almabtrieb?


Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!