WSWM_Winterbanden_FB

Nicht so toll! De tolweg! Gelukkig wordt het geld gebruikt voor een goed doel: het onderhouden of verbeteren van de wegen en bruggen waar je overheen rijdt richting je bestemming. Tolwegen zijn vaak dan ook comfortabele wegen. In afwachting van de zelfrijdende auto heb je er och de beste kans mee uitgerust op je wintersportbestemming aan te komen.

Is Frankrijk je wintersportbestemming? Dan is het het overwegen waard een tol-badge te kopen. Dit is een elektronische betaling voor je tol die te gebruiken is op alle tolwegen, bij alle automatische tolpoorten maar ook voor parkeren op heel veel plekken in France. Side note is dat dit een soort abonnement is en daarom vooral gunstig wanneer je meerdere jaren op rij richting Frankrijk rijdt.
Rijd je niet naar of door Frankrijk? Kijk dan hier hoe het zit met de tolwegen richting jouw wintersportlocatie.

Tot slot: zorg ervoor dat je kleingeld of je creditcard binnen handbereik (niet in het zicht) klaarliggen, zodat je snel kunt betalen als je bij een poortje aankomt. Hoe sneller de tolpoortjes, hoe sneller op locatie!
WSWM_Isjouwautowinterklaar

Een vignwat?
Niet alleen tol maar ook een vignet zijn in een aantal landen verplicht. Dit is een autosticker die aangeeft dat er voor de snel- en autowegen tol is betaald. Zowel zakelijk als toeristisch verkeer is verplicht deze op de auto te hebben wanneer je gebruik maakt van Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen. Hoe je aan zo’n vignet komt? Je kunt ze kopen bij de snelweggrensovergangen maar wil je echt doorrijden dan is het aan te raden deze voor vertrek te bestellen. Lees: om het klooien met kleingeld als het donker is te voorkomen…

Tot slot: de milieusticker
Alsof tol en vignet nog niet genoeg was, er is nog een laatste extra verplichting die geldt in Duitsland. Namelijk de milieusticker. Dit is een bewijs dat je auto voldoet aan bepaalde milieunormen. Ook wanneer het hierop aankomt kun je oponthoud voor zijn. Heel simpel door voor vertrek te checken of je één van beide nodig hebt. Doe dit vooral als je weet dat je door Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland rijdt. En lees ook even de actuele informatie over gesloten bergpassen – het zou natuurlijk jammer zijn als je bij de tolpoortjes door kunt rijden en vervolgens komt stil te staan door een winterafsluiting.
Samen met de Renault Captur en de Renault Kadjar lichten wij deze winter veel auto-aspecten aan wintersport uit, deze auto’s rijd je met een klein beetje kennis met gemak door de bergen. Ben jij al helemaal voorbereid voor je wintersport?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.