grimentz-zinal_telepherique1512crop

Hierboven zie je hoe mooi het skigebied Zinal-Grimentz in het Val d’Anniviers er vanochtend bij ligt! Hieronder het hele panorama vanaf het bergstation van de vorig jaar geïnstalleerde luxe gondel die de twee voorheen aparte skigebieden naadloos verbindt.

grimentz-zinal_telepherique1512

Ook in de Franse Alpen zien we aardig weer vanochtend. In Oostenrijk is het daarentegen grijsheid troef. We gaan nu eerst even kort opnieuw beschrijven wat er tot zaterdag allemaal gebeurt in HELWEEK.

En dat gaan we zien hoe waarschijnlijk het al is dat Karlijn redding brengt! En we gaan Karlijn uitgebreid aan je voorstellen. Dat je haar al een beetje leert kennen voor je er komend weekeinde midden in staat en leeft!

KARLIJN TOTALE ACCUMULATIE
[metaslider id=50722]
Trek de getallen van vrijdag op zaterdag middernacht af van de getallen op maandag en je weet hoeveel millimeter er in jouw gebied als sneeuw gaat vallen. Hieronder zie je de temperaturen en kun je gaan inschatten hoeveel sneeuw 1mm neerslag zal zijn. Dit begint bij ongeveer 1mm = 1cm sneeuw maar kan in perfecte koude omstandigheden zijn 1mm = 10cm sneeuw. Dat is extreem hoor. In Canada noemen ze dat wild snow of champagne powder. Poeder die nog een minuut in de lucht dwarrelt nadat jij je offpiste bochtje hebt gedraaid. Komt in de Alpen zeker ook voor. Grofweg moeten we bij Karlijn om niet té optimistisch te worden uitgaan van 1mm = 1,5 tot 2,5 cm sneeuw.

KARLIJN IN 12 STAPPEN
Je ziet steeds de berekende temperatuur op 1500m, de temperatuur op 2m, de bewolking, de neerslagsoort- en intensiteit en de verwachte neerslag in mm. Kijk vooral ook eens naar de mogelijke sneeuw op de snelwegen op zaterdag en zondagmiddag. In de berekening vanochtend zit München toch vooral in de regen. De Inntal autobahn en hogere snelwegen in Zwitserland zullen wel in de sneeuw zitten. Donderdag doen we nog een uitgebreide update voor het verkeer!

STAP 1 – middernacht van vrijdag op zaterdag
[metaslider id=50710]
Een heldere nacht nog in Oostenrijk en aan de zuidkant (binneboog van de Alpen). In de Franse Alpen nadert al het front terwijl de temperaturen nog zeer zacht zijn.

STAP 2 – zaterdagochtend
[metaslider id=50717]
Na een heldere nacht mooi koud in de Alpen als het front binnenschuift. Daardoor daalt de sneeuwgrens extra snel en kan er over de lijn Zürich en Genève al 15cm liggen. Bij een sneeuwgrens van op dat moment 1000m.

STAP 3 – zaterdagmiddag
[metaslider id=50728]
De bovenlucht koelt snel af naar -3ºC op 1500m en doordat het onderen nog vrij warm is is de lucht zeer instabiel. Het gaat vrij fors sneeuwen boven 800m. In Oostenrijk ook al lager!

STAP 4 – zaterdagavond
[metaslider id=50736]
Sneeuw tot in de laagje dalen. De rode kleur staat voor sneeuwbuien in contrast met de sneeuw uit een front. Dit is typisch voor de zogenaamde noordstuwing. Na het arriveren van het front blijft het nog een hele poos instabiel doorsneeuwen. Wel zijn de neerslaghoeveelheden in deze berekening voor deze 6uur beperkt.

STAP 5 – middernacht van zaterdag op zondag
[metaslider id=50743]
De sneeuw intensiveert weer. Het is bibberkoud en 5mm neerslag kan makkelijk 10 tot 20cm sneeuw opleveren.

STAP 6 – zondagochtend
[metaslider id=50750]
Koud en het sneeuwt licht.

STAP 7 – zondagmiddag
[metaslider id=50757]
Koud en het sneeuwt licht. De Franse Alpen beginnen op te klaren.

STAP 8 – zondagavond
[metaslider id=50764]
In Oostenrijk intensiveert de sneeuwval nog eens terwijl de Franse Alpen al een heldere nacht krijgen. Kleinwalsertal en Arlberg hebben de hoogste accumulatie hier. Bij die temperaturen al snel weer 10cm erbij.

STAP 9 – nacht van zondag op maandag
[metaslider id=50772]
In de meer oostelijke gebieden van Oostenrijk sneeuwt het nog mooi door. Geen grote hoeveelheden meer.

STAP 10 – maandagochtend
[metaslider id=50779]
Zeer koud in de Franse Alpen terwijl het in het oosten van Oostenrijk nog steeds sneeuwt. In Die Tauplitz bijvoorbeeld.

STAP 11 – maandagmiddag
[metaslider id=50786]
Duidelijke verzachting in de Franse Alpen op de hogere hellingen. Vorstgrens gaat naar 2000m. In de dalen inversie mogelijk waardoor het daar beneden kan blijven vriezen. Schitterend weer! In Oostenrijk ook op de hogere pistes nog koud.

STAP 12 – maandagavond
[metaslider id=50793]
Een koude nacht gaat volgen in de Alpendalen maar de zachtere lucht hogerop in de Franse Alpen blijft aanwezig. Hoe zich dat verder ontwikkelt is nu nog niet te zeggen.

Dit ziet er natuurlijk allemaal schitterend uit. De GFS06 is net binnen en daaruit kunnen we weer een en ander leren over wat ons te wachten staat. Er zijn natuurlijk nog onzekerheden. De ellendige regen van donderdag wordt dik bevestigd. We zullen zien of de nu met kunstsneeuw aangelegde pistes ertegen bestand zijn. De Franse Alpen lijken zaterdagochtend echt de opfrisser te krijgen. Maar je moet rekening blijven houden met het “knietje van het hoog”. Dat kan voor de Franse Alpen altijd roet in het eten gooien maar ik schat die kans maar op 10% momenteel. In Oostenrijk zal het het langst blijven doorsneeuwen. De verwachte hoeveelheden kunnen nog in beide richtingen veranderen. Dat blijft van zo veel factiren afhankelijk dat je nu alleen maar kunt duimen om de potentie van een halve meter waar te maken. Dan rijden de pistenbully’s het weekeinde af en aan en heb je maandag en misschien ook zondag al droomdagen. Voor de kerstweek zelf moeten we hééél voorzichtig zijn. Het kan nog alle kanten op eigenlijk. Ik zie 3 mogelijkheden:

  1. Er komt nog eens sneeuw tussen 23 en 26 december vooral aan de Oostenrijkse kant (Franse Alpen en zuidkant lijken vrij zeker een zonnige week tegemoet te gaan)
  2. Er komt nog eens regen in die dagen….. en dan hebben de zuidelijke gebieden het voordeel die boot te missen…
  3. Of ook de Oostenrijkse noordkant komt in het mooie weer – krijgt geen sneeuw met kerst maar wel mooie dagen.

Welk scenario ontbreekt: het Siberische! Ik zie voor oud en nieuw geen echt winterweer in West-Europa komen. Dus mensen die zeggen “ik ga niet met kerst omdat het dan vaak te koud is voor de kids” worden dit jaar in elk geval gelogenstraft (en misschien is het straks tijdens de krokus wél -20º in de Alpen – wie zal het zeggen). Ergens vanaf oud en nieuw zou Koning Thialf wel eens een eerste gokje kunnen wagen ook in de Lage Landen…  Afsluitend: hoe de Alpen gaan zijn concreet van dag tot dag de komende 10 dagen zullen we moeten aflezen aan de live reacties die binnenkomen. Niemand heeft dit in het kunstsneeuwtijdperk ooit zo meegemaakt. Zie het wat dat betreft maar als een mooi avontuur!

maandag

Wat een hectiek allemaal zeg! Vanochtend in De Telegraaf. Vanmiddag komt Omroep Max filmen (uitzending 17u40 NPO2). En ineens zie ik in de reacties (H/T Robert & Bart) dat ik de kaarten van gisteravond gebruikt heb in dit hele bericht. Welnu: tot aan komende zondag zijn die kaarten heel vergelijkbaar. Behalve dat die tweede weer iets warmere push langer gaat aanhouden naar het westen toe dan in de 12u berekening. Zie hierboven maandagavond! Het sneeuwt dus nog een hele dag door niet alleen ten oosten van Salzburg zoals hierboven gezegd, maar helemaal tot aan de Portes du Soleil. Het grootste deel van de Franse Alpen zal niet meer profiteren en in Oostenrijk praten we over een sneeuwgrens van misschien 800m of iets hoger. Voor sommige gebieden toch weer wat problematisch maar vorig jaar op 30 december hebben we gezien dat het ook zo kan….

areit3012_1920

Dat was erg mooi in Zell am See Kaprun. Ik nam de kiek uit de lift afdalend met onze toen 4 jarige.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

161 reacties

Gesloten voor reacties.