Hierboven Maloja in het Engadin met zijn snoepige gezinsskigebiedje in een paradijslijk dal. 1815m en dus al dik wit. Gisteravond postte ik op Facebook een paar plaatjes van sneeuwval met ook een mooie van Maloja. Hoe zit het met de sneeuwgrens vanochtend? In de Franje Jura 500m. Elders aan de noordkant 1000m tot in Vorarlberg. ten oosten daarvan nog hoger. En aan de zuidkant ook nog op 1500m.   

 plainemorte_crans2011

Even de droomplaat van de ochtend: de Plaine Morte gletsjer van Crans Montana. Dit is inderdaad een “dode vlakte” oftewel een onnavolgbaar stilleven. Klik er eens op… 

stmartindebelleville2011

Even een check van mijn derde BV: in St. Martin de Belleville heb ik het gered. Het sneeuwt daar alweer op 1450m terwijl gisteren regen de laatste sneeuwresten aanvrat maar het toch een mooi wit laagje bleef. 

zwoelfermitte2011

 In Hinterglemm zit ik ook nog OK! Die sneeuw gaat niet wegdooien of regenen voor het er weer sneeuwt.

[metaslider id=29830]

Zie hier wat het Amerikaanse model qua verse sneeuwaccumulatie berekent de komende dagen. Toch mooi 5cm in Limburg en verder heel veel naar de Alpen.

[metaslider id=29841]

Dit is wat het Europese model berekent voor de passage in Nederland. Toch mooi weer kansen voor de regio van de hoofdstad en verder een flink deel van Brabant in de sneeuw.

hirlam2011

En dan nog even ter bevordering van het realisme de HIRLAM berekening erbij: rond middernacht alleen in Zeeland en West-Brabant even sneeuw. Verder niets. Het KNMI gaat ook niet verder dan sneeuwbuien bij tenperaturen ruim boven nul. We gaan het zien en nowcasten samen vanavond.

temppluim2011

Wat doen de modellen vanochtend? Niets waar we euforisch van worden. En wat we al dagen zien wordt bevestigt: heel dichtbij ons – al over enkele dagen – bereiken we een “bifurcatie”. De ensembles vorken en ook de modellen onderling. In de ECMWF pluim voor Midden-Nederland zie je de splitsing rond de 26e gebeuren.

sneeuwpluim2011

Alle reden dus om vandaag vooral de korte termijn goed in de gaten te houden. Hier nog even de sneeuwpluim voor Zuid-Oost Nederland. Je ziet dat de hoofdrun (en dus ook de 3 kaarten hierboven) de sneeuw vanavond schromelijk onderschat. Als het KNMI zich dan ook nog eens door HIRLAM laat leiden (wat een prima model is hoor), dan is er ook een redelijke kans dat vanavond last minute  toch nog allerlei alarmbellen gaan rinkelen. We gaan het zien en kijken ook vol spanning uit naar de GFS06 en houden natuurlijk ook de webcams in de Alpen in de gaten! 

 

PS Lees vooral ook mijn verhaal over kouder wordende winters in Kitzbühel en Marco’s update over de opening van Obertauern vandaag en Arjans professionele uitleg over gladheidsbestrijding


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

141 reacties

Gesloten voor reacties.