Sneeuwverwachting Alpen Accumulatie vanaf 15dec

Klik voor grotere kaart

De weergoden of Koning Thialf is er klaar voor. Hierboven wat meteoexploration.com berekent voor de 72 uur vanaf afgelopen nacht 00u. Je moet daar in Oostenrijk nog 10-20cm bij op tellen van wat er zondag nog gaat vallen. In de Franse Alpen zien we voor het eerst paars wat goed is voor 75cm accumulatie.

Snel naar de analyse

[fbphotos id=309880315712847]

Om te beginnen kijken we eens naar het bijzondere karakter van de depressie die de sneeuw gaat brengen. Het Berlijnse Instituut voor Meteorologie heeft het beestje een naam gegeven: Joachim! Maar het is helemaal geen mooie krul, maar een soort platte pannekoek. Hierboven een doorsnede door de hele atmosfeer met plakken op 330hPa, 500hPa, 700hPa, 850hPa en op 2m. Pak dit mooie grafiekje er even bij om het te snappen. In het videoweerbericht licht ik deze kaarten zo dadelijk verder toe.

Sneeuwhoogte Europa 23 dec

Klik voor grotere kaart

De winter in Nederland blijft afgezien van natte sneeuw de komende dagen nog ver weg. We zien een tendens naar bestendiging van de winter in het Alpengebied met eerder wat zachte aanvoer naar de Lage Landen. Later vandaag een boude voorspelling over de vorstkansen in de Lage Landen. Maar wat een donkerpaars gedoetje in de Alpen zeg. Alle zorgen zijn voorbij!

[fbphotos id=309874785713400]

De ensembles: we zien in de Franse Alpen weer een doorschietende groene hoofdrun. Zo gek zal het misschien niet helemaal worden.Maar lekker koud blijft het voorlopig en ook rond 21 december kan er wat moois gebeuren. In Zwitserland en Oostenrijk zien we die neerslagpiek voor 21 december duidelijker. Qua temperatuur is er dan al grote onzekerheid, maar mijn verwachting is dat de grijze lijn van het ensemble gemiddelde leading is en dan zit het wel snor. De zuidkant ook nog een mooi piekje in de nacht op zaterdag. Verder wel errug droog.

[fbphotos id=309877829046429]

Interessant zijn beide bovenstaande berekeningen van twee opeenvolgende GFS runs voor 22 december. In het linker scenario geen “knietje van het hoog” en juist sneeuw in de Franse Alpen. In het rechter scenario juist “alles naar Oostenrijk”. Zo zie je weer dat de positie en de precieze vorm van de hogedrukgebieden vaak allesbepalend is voor hele andere uitkomsten terwijl overall een berekening/voorspelling heel goed uitkomt.

Check ook het nieuwe wintersport videoweerbericht.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.