Sneeuwverwachting Alpen Accumulatie vanaf 15dec

Klik voor grotere kaart

De weergoden of Koning Thialf is er klaar voor. Hierboven wat meteoexploration.com berekent voor de 72 uur vanaf afgelopen nacht 00u. Je moet daar in Oostenrijk nog 10-20cm bij op tellen van wat er zondag nog gaat vallen. In de Franse Alpen zien we voor het eerst paars wat goed is voor 75cm accumulatie.

Snel naar de analyse

[fbphotos id=309880315712847]

Om te beginnen kijken we eens naar het bijzondere karakter van de depressie die de sneeuw gaat brengen. Het Berlijnse Instituut voor Meteorologie heeft het beestje een naam gegeven: Joachim! Maar het is helemaal geen mooie krul, maar een soort platte pannekoek. Hierboven een doorsnede door de hele atmosfeer met plakken op 330hPa, 500hPa, 700hPa, 850hPa en op 2m. Pak dit mooie grafiekje er even bij om het te snappen. In het videoweerbericht licht ik deze kaarten zo dadelijk verder toe.

Sneeuwhoogte Europa 23 dec

Klik voor grotere kaart

De winter in Nederland blijft afgezien van natte sneeuw de komende dagen nog ver weg. We zien een tendens naar bestendiging van de winter in het Alpengebied met eerder wat zachte aanvoer naar de Lage Landen. Later vandaag een boude voorspelling over de vorstkansen in de Lage Landen. Maar wat een donkerpaars gedoetje in de Alpen zeg. Alle zorgen zijn voorbij!

[fbphotos id=309874785713400]

De ensembles: we zien in de Franse Alpen weer een doorschietende groene hoofdrun. Zo gek zal het misschien niet helemaal worden.Maar lekker koud blijft het voorlopig en ook rond 21 december kan er wat moois gebeuren. In Zwitserland en Oostenrijk zien we die neerslagpiek voor 21 december duidelijker. Qua temperatuur is er dan al grote onzekerheid, maar mijn verwachting is dat de grijze lijn van het ensemble gemiddelde leading is en dan zit het wel snor. De zuidkant ook nog een mooi piekje in de nacht op zaterdag. Verder wel errug droog.

[fbphotos id=309877829046429]

Interessant zijn beide bovenstaande berekeningen van twee opeenvolgende GFS runs voor 22 december. In het linker scenario geen “knietje van het hoog” en juist sneeuw in de Franse Alpen. In het rechter scenario juist “alles naar Oostenrijk”. Zo zie je weer dat de positie en de precieze vorm van de hogedrukgebieden vaak allesbepalend is voor hele andere uitkomsten terwijl overall een berekening/voorspelling heel goed uitkomt.

Check ook het nieuwe wintersport videoweerbericht.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

48 reacties

Gesloten voor reacties.