badischl0403

De eerste krokusweek was niet te verslaan zo mooi? Of toch wel? De aankomende week zou het moeten doen (boeken?). Bizar: pure zon van zondag tot en met tja wie zal het zeggen. En dat met sneeuwcondities die tot aan en in het weekeinde alleen maar verbeteren. En hoe mooi is het vanochtend al? Zie eens de Katrinalm op 1500m boven Bad Ischl (niet te verwarren met Ischgl). Dachstein-West is hier het meest nabijgelegen skigebied. Maar uitkijkend over het schitterende zomervakantiegebied Salzkammergut weet je dat het nog hartje winter is in de Alpen. Het dalniveau is hier rond 500m.

tauplitz0403

We zitten dan natuurlijk op een steenworp van Die Tauplitz. En daar hangen de wolken nog het langst vandaag. Want we kunnen mooie opklaringen hebben vandaag terwijl het vannacht weer dichttrekt en het vanaf morgenochtend tot vrijdag in de Franse Alpen en tot en met zaterdag in Oostenrijk blijft sneeuwen.

skiwelt0403

Stukkie terug naar het westen al mooie zon. Brixen im Thale! De leukste plek van Oostenrijk om te trouwen!

ifenbergbahn0403

In Kleinwalsertal is het zo mooi nu dat je je amper kunt voorstellen dat hier met de kerstweek 80% van het skigebied gesloten was. Juist ook de Hoher-Ifen die je hier ziet. stgallenkirch0403

Even verderop in het Montafon is het ook droomachtig mooi nu. gaschurn0403

De dorpen beneden zijn ook bepoedersuikerd. Sneeuwgrens is geen issue meer. Volgende week ook niet. Want als de zon door de ramen en je skibril knalt wie maalt er dan nog om een vorstgrens van 1500m en druppende ijspegels? Heerlijk toch?

menuires0403

Les Menuires hefet geen dump gehad maar ziet er toch ook wel weer erg fris en fruitig uit vanochtend.

lesmenuires0403

En let eens op die wolkenvormen. Links heb je twee plekken met drie etages Föhnwolkjes. Niet dat er echt Föhn staat op zo hoor. We hebben gewoon “Zwischenhoch” vandaag. Tussenhoog!

luchtdruk0403

En nu we het dus over hogedruk hebben. Dat is het voorland. Want vanaf het weekeinde komt de luchtdruk in West-Europa niet meer onder de 1025hPa. Onthoud dat 1013hPa de grens is tussen neerslag en bewolking en minder wolken en droog. Vanaf 1030hPa is een blauwe hemel wel gegarandeerd. Dit is een punt in de Zwitserse Alpen aan de noordkant. Maar hogedruk heeft nu eenmaal de eigenschap niet geconcentreerd te zijn als een depressie of tornado maar log en wijd als een warme deken (met soms een ijzige inversie daaronder).

ensfra0403

We beginnen een rondje Alpen in de Franse Alpen waar het kwik doorgaans het verst oploopt (behalve bij Föhn als Oostenrijk wel eens het haasje wil zijn). Pak de rode lijn als representatief en stel vast dat na de volgende week alle zuidhellingen wel groen gebrand zullen zijn door een combinatie van zon en warmte. Daarom dus: de aankomende week wordt de knaller. Met – eerlijk is eerlijk – misschien ook wat last van papsneeuw op de dalafdalingen. Maar we weten het: met voorjaarsskiën hoor je ook vanaf 14 uur in je blote bast of bikini op een zonnestoel te liggen.

enszk0403

Aan de zuidkant van de Alpen blijft wat kou tegen de hoofdkam kleven en zien we iets lagere temperaturen dan in de Franse Alpen. En ja wederom vergeet de zwarte lijn van de hoofdrun even. Zo warm zal het niet worden. Of wel misschien? Voor de Lage Landen is het een droomvoorjaar als dat gebeurt. Terrasjesweer medio maart. Heerlijk.

ensoost0403

En dan Oostenrijk. Gisteren gaf ik al aan dat de vorstgrens rond de 1500 gaat schommelen overdag. Ook hier zullen zuidhellingen genadeloos worden groengebrand. Maar als paraglider denk je dan: yummie. ’s Ochtends een paar uurtjes skiën en ’s middags heerlijk boven de toppen uitvliegen op de eerste bruikbare thermiek van het jaar. Doe eens een tandemvlucht (betaal wat extra voor een langere vlucht – duur maar dan heb je ook wat) of een proefdagje les! Het is geweldig!

ensSauer0403

En dan het droevige nieuws voor de Wintersport Arena-Sauerland: hier gaat het wel heel geleidelijk eindigen nu…. dus wil je nog profiteren van de droomcondities daar ga dan snel. Wel interessant om te zien in hoeverre sneeuwkanonnen ’s nachts aan kunnen bij de heldere sterrenhemels. En hoe lang ze het daarmee nog kunnen uitzingen. En ook daar kun je ’s middags een tandemvlucht maken


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

58 reacties

Gesloten voor reacties.