Niet in Amerika. In Amerika gaat de winter deze week toeslaan. Pal na de spannende verkiezingen morgen. Kijken we onderaan naar. In Europa kijken we vooral naar klagelijke restjes sneeuw vanaf 2000m. Zoals hier bij de stuwmeren van Kaprun.

Daar waar het al mega heeft gesneeuwd vanaf 2000m is het een heel ander plaatje. Zoals hier in Tignes. Maar dat is alleen langs de Franse hoofdkam en aan de Italiaanse kant.

Zwitserse hoofdkamgebieden zoals Zermatt en St. Moritz hebben ook meegedaan. Tja. Ook daar gaat het flink dooien maar sneeuw heeft die leuke eigenschap dat het blijft liggen. Het is een soort “weergeheugen” zoals gletsjers een “klimaatgeheugen” zijn. De ijskap op Groenland en ijsgrotten in de Alpen zijn overblijfsels van, herinneringen aan de laatste ijstijd.

Actuele sterrenhemel Kaprun met vallende ster

OK aan de Oostenrijkse noordkant en elders aan de buitenkant van de Alpenboog dus geen feest qua sneeuw. Maar wel qua herfstkleuren. Ik beleef mijn eerste herfst in de Alpen en vind het prachtig. Juist dat je een dag kunt skiën op de gletsjer zoals in Zell am See Kaprun en je de volgende dag in korte broek een bergwandeling maakt. het is echt een onderschat seizoen. Heel betaalbaar ook als je dus maar 1 of 2 dagen skiet van een hele vakantieweek. Pak je de eerste en laatste dag om te skiën voelt het toch als een complete skiweek.

Ingezoomd op vallende ster

Goed die sterrenhemel dus. Ik meende even in de linker bovenhoek saturnus te zien, maar die staat niet aan de hemel momenteel zag ik later. Het is echt krankzinnig hoeveel sterren er zijn. Zie je twee sterren en pak je een verrekijker dan ie je tussen die twee sterren nog 10. Pak je er daar twee van en zoom je in met een telescoop zijn ook daartussen weer tien enzovoorts. De  enige reden dat de hemel zwart is ’s nachts is dat uiteindelijk de sterren zo ver weg staan dat hun licht naar het infrarood is verschoven. Als dat niet zo was, was de hemel ’s nachts een witte schijf met op elke “pixel” van je netvlies een sterretje. Wil jij wat rondneuzen binnen die sterrenpracht vannacht pak dan hierrrr dehoge resolutie en hierr de hele serie. Vanavond laat ga ik ook eens een donker plekje opzoeken om te kijken. Er is geen maan dus is het extra spectaculair. 7 november is nieuwe maan en 23 november is volle maan. Ik geloof er niet in maar laten we samen afpreken dat 23 november de grote weeromslag komt bij ons.

Ensemble Aosta

We doen even snel een paar ensembles en dan wat weerkaarten. De zuidkant blijft bedreigd door veel neerslag. Ook op de langere termijn. Soort Postma doctrine? herinneren jullie je nog de super zuidkant winters? Daarvoor heeft het denk ik te vroeg ingezet. Het patroon gaat nog wel een keer omslaan.

Bij mij lijkt de kou weer uit de lucht. Er waren al ensembles die richting vriespunt gingen op 1000m. Dat is nu foetsie. Op wat lijntjes na. In elk geval komt er nachtvorst haha. Eind november in Oostenrijk! Ik zal nog eens emigreren! Siberië dan maar doen?

Ensemble Moskou

Nou Moskou is al goed genoeg behalve dat je er niet kunt skiën en paragliden. Winter begint daar heel rustig en netjes zoals het hoort.

Klimaaatgrafiek Moskou

Aka landklimaat. Hun november is onze januari. En hun winter is vergelijkbaar met 1000m hoogte in Oostenrijk. En dat is weer vergelijkbaar met 1800m hoogte in Frankrijk. Maar we zien op dit moment weer eens dat temperatuur niet alles is. Liever die bak sneeuw en dan weer lekker warm dan een beetje koud de hele tijd. Zelfs voor kunstsneeuw moet het wel even echt flink koud worden en dat zit nog niet aan de horizon.

Accumulatie komende 10 dagen

Kijk even naar het puntje van het Iberisch schiereiland. Gaan we daar komende dagen beelden zien zoals onlangs in Italië?

Warme depressie

De Föhn wordt aangejaagd door een naderende megadepressie die als een grote 33 toeren LP een dikke warme sector over Europa schuift. Ja op de Mont Blanc sneeuwt het dan. Joepie.

Teflon herstelt

Vervolgens zien we een berekening waarin de teflon zich herstelt. Mooi langgerekt front! Alpen noordkant  aanhoudend fraai weer. Winter ook uit Scandinavië weer verjaagd.

Amerika op verkiezingsdag

Hoe anders in Noord-Amerika waar Canada al loeikoud is. Op verkiezingsdag valt de regen en sneeuw mee behalve in een nogal democrat-gebied rond New York. Kan Trump ongehinderd doorgaan met het aanjagen van de Amerikaanse economie en het vergroenen van de aarde met clean coal? Je ziet wat er gebeurt als je regulering afbouwt, de energiesector weer ruim baan geeft en je bepaalde industrieën beschermt tegen dumping: werkeloosheid naar absolute diepterecords en flink stijgende lonen voor de gewone man. Maar ik respecteer het, nee juich zelfs toe als mensen een andere mening of visie hebben. Wintersport bindt ons hier en juist dan moeten we ook een biertje kunnen drinken met misschien wat politieke tegenstellingen. Het is evident dat vooral ook in Europa Trump wordt gehaat. Woensdag weten we meer.

Monsterkoufront vrijdag

En vrijdag zien we dan of dit enorme koufront echt gaat toeslaan in Amerika. Alsof je op een andere planeet zit waar de depressiekrullen gewoon 5 keer groter zijn. Ja hier in het westen geen Russisch winterhoog. En Siberië in het noorden en niet in het Oosten en bergketens 90º gedraaid. Een compleet andere dynamiek dan in Europa.

Potentiële sneeuwstorm New York

En dan diep in de meteofiction deze kans op een eerste sneeuwstorm aan de oostkust. Nou ok dan maar. Zij de fun tot en met volle maan en wij daarna. Voor een keertje ga ik eens diep geloven in de volle maan-theorie. Kijken of het helpt! Doe je mee?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.