siberischdec

Dit is hem dan! En we noemen haar…. nog niets. Want we wachten even af of het hogedrukgebied er komt en welke officiële naam het krijgt. Wat uniek is aan de berekening van het Amerikaanse model gisteravond laat is dat we voor het allereerst in winter 2015-2016 echte serieuze transportkou zien. Een ongebroken ketting van koud-kouder-koudst naar het oosten toe.

scandidec

Het bijbehorende Scandihoog – Natuurlijk!

siberischdec850

De bijbehorende temperaturen op 1500m

siberischdec500

De bijbehorende temperaturen op 5km

polar3dec

Nog steeds de warme fase op hoogte begin december door een rug in de straalstroom

polarlaatste

De manier hoe de rug “oplost” doordat de twee takken onderaan verbinding maken en een extreem zuidelijke straalstroom creëren.

vorstdagen2411-18

De bijbehorende pluim voor Midden-Nederland (zwarte lijn)

oost2411-18-2m

De bijbehorende pluim voor Oostenrijk

oost2511-00-2m

En dan uit de ochtendrun van hetzelfde model deze zeer koude berekening voor Oostenrijk IN DE DALEN!

oost2511-00-850

Maar wel weer met aanhoudende warmte OP HOOGTE (1500m) en dit is de de alternatieve oplossing die we vanochtend weer zien.

Waarvoor duim jij? Rond 10 uur een weerbericht met de verse Europese run erbij…

flaine2511

PS Natuurlijk zien we in de Franse bergen alweer de sneeuw van Britt vanochtend. Hier Flaine. Later meer.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

33 reacties

Gesloten voor reacties.