lacondaminechatelard

Een vredige ochtend in La Condamine Chatelard. De winter is nog ver weg. Alleen wat sneeuwresten herinneren eraan dat het geen zomer is. Bizar te bedenken dat in hetzelfde gebergte maar enkele honderden kilometers naar het oosten al twee dodelijke lawines zijn geweest waarvan deze actuele echt gruwelijk is. Dus bedenk altijd bij elk plaatje met weinig tot geen sneeuw: in elk geval geen lawinegevaar (en bergwandelen is ook een hele mooie gezonde bezigheid).

puystvincent2610

Zie je op zo’n actuele foto een skilift zoals hier in Puy St. Vincent dan is het al een iets triester beeld. Maar dat gaat allemaal ruim op tijd goedkomen. Al was het omdat de openingen in de Franse bergen toch enkele weken later zijn dan bijvoorbeeld in Oostenrijk. Afgezien van gletsjerskigebieden zoals Tignes en Les 2 Alpes natuurlijk.

wintersiberie

Waarom we ons geen zorgen hoeven te maken? Omdat het in Azië vriest dat het kraakt! En volop sneeuwt! We zijn op weg er de sneeuwrijkste oktober sinds de jaren zestig van te maken.

gigamega2610

Je ziet het ook goed op deze kaarten die we er altijd bij pakken van het sneeuwdek op het noordelijk halfrond en de afwijking ten opzichte van het gemiddelde. Spell hierrr zelf met deze kaarten. Ook in Canada een gigantische voorsprong ten opzichte van 1971-2000. Als je terugklikt zie je dat we de laatste jaren steeds een flinke voorsprong hadden medio oktober maar dat er meestal grotere rode gebieden waren met te weinig sneeuw. Zie ook dat het in Iran al heeft gesneeuwd!

18run

Nu dan de klapper van de week! De GFS18u die om middernacht uit is gekomen. Omdat die zo bijzonder is even pure focus daarop. Hierboven de 2m temperatuur voor Nederland. Je ziet dat de hoofdrun een koude uitbijter is. Met steun van 2 lijntjes dus laten we zeggen 10% kans. Maar zie dus ook de sneeuwvlokjes met het percentage kans op sneeuw. Jawel: sneeuw in Nederland is niet meer ondenkbaar. Gek? Nee hoor! Vorig jaar hadden we op 14 oktober al sneeuw! En het absolute record is en blijft 13 oktober 1975.

sneeuwsituatie

Hierboven de grootschalige weersituatie als het op 6 november bij ons zou sneeuwen. Met de nadruk op zou want we praten over meteofiction die in de nieuwste GFS-hoofdrun al niet meer terug te vinden is.

bron

De crux van deze bijzondere weersituatie is dat Rusland, Scandinaviue en Oost-Europa te maken krijgen met een vroege winterinval. Hierboven de temperaturen op 1500m. Onder die kou vormt zich spontaan een gogantisch Scandihoog. Het koudebelletje (hangende druppel) onder IJsland wordt de storing die dan naar de Lage Landen trekt. Dat samen met warm zeewater en warmte in het zuidwesten is dan natuurlijk goed voor spektakel.

sneeuwinnl

Hierboven de kaarten van het moment met de berekende sneeuw.

4runs2610

En hier die GFS18u afgezet tegen de laatste 06, 12 en 00 runs. Rechtsonder in de hoek zie je om welke run het gaat. Het is voor een prikpunt aan de noordkant van de Alpen. De dalende lijn zit er overal wel in en voor de Alpen zijn de kansen op sneeuw in de eerste week van november toch wel prima. Nou dat is al best een tijd van waaraf met een beetje geluk de sneeuw kan blijven liggen boven 1000m. Dus wie weet hebben we een echte vroege winterinval in de Alpen.

PS Mijn winterprognose komt snel. En daarin neem ik mee wat er nu de ronde doet over de actuele Sudden Stratospheric Warming (SSW).


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.