We hebben weer een primeur in winter 2021-2022: een modelrun die ons nog voor het nieuwe jaar op de schaats zet. Hierboven voor extra dramatisch effect de dauwpunten aan het einde van die run. Maar de gewone minima doen er amper voor onder.

Deze pluim is voor Zuid-Limburg. Hier zie je het duidelijkst hoe uniek de hoofdrun is zelfs binnen het ensemble. Een lijntje geeft steun en nog een stel doen het iets rustiger aan. Hiermee sta je echt op de 30e wel op de schaats. Maar zo leg ik in de video hieronder uit: het is maar een scenario en wat we nu doen lijkt meer op gamen dan op weer voorspellen.

Sneeuw ook volop in de berekeningen in een keer. Tot dusver waren ook de mooiste winterscenario’s kurkdroog. Het Europese model legt een strook sneeuw met meer dan 10cm van Haarlem naar Apeldoorn. Tijdens kerst. Het Amerikaanse model laat het ook tijdens kerst beginnen maar gaat dan in België vol door naar 20-40cm sneeuw. Build that wall, zou je bijna denken als je ziet hoe dat doorloopt naar Oost-Duitsland!

Nou doe je voordeel met de analyse! Vandaag al genoeg donaties gehad. Morgen is leuk. En dan pik je ook mijn kerstgroet nog mee via de nieuwsbrief voor donateurs 😉

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Carl · 17 december 2021 op 07:39

Top bericht Hajo. Kinderen waren aandachtig mee aan het luisteren. Sneeuw papa sneeuw jeuuuuuuuuuuu… ja hier gaan er 2 heel gelukkig zijn

Aart · 17 december 2021 op 17:56

Het kan vriezen, het kan dooien. Vanaf de 24e kan het richting +10 maar ook -10 °C gaan (gfs). EC zelfs uitschieters naar -15 🙂 .
Wel flinke bak met neerslag rond de 23-24e. Waarschijnlijk regen…..

Gesloten voor reacties.