tomopkaart

We hebben Tom al een tijdje scherp in de picture! Gisteren een prachtige analyse – al zeg ik het zelf – van waar die knotsgekke sneeuwdepressie midden in een warme westcirculatie ineens vandaan komt. Heb je ook maar een greintje interesse voor het weergebeuren en had je hem gemist, kun je hem hierrr nog even nalezen. En nu lezen we vanochtend in het Oostenrijkse weerbericht voor komende zondag:

Feuchte, stürmische Nordwestströmung. Die Zentral- und Nordalpen stecken in dichten Wolken und häufig schneit es. Viel Schnee (ein viertel bis dreiviertel Meter) kommt in den Nordalpen vom Bregenzerwald bis zum Hochkar) zusammen. Außerdem weht starker bis stürmischer Nordwestwind. Dementsprechend ist mit einem Anstieg der Lawinengefahr zu rechnen!

Say no more! Nu ja er is wel veel meer te vertellen: namelijk dat het op dit moment regent in de Wintersport-Arena Sauerland bijvoorbeeld….

rauherbusch0201

Tja, dat is dan even een minder fraaie situatie in het grootste skigebied vlak over de grens. Maar er kan geskied worden…. 80 liften draaien. Zie voor de sneeuwhoogtes deze pdf. En volgens de prognose gaan de Duitse middelgebergten sowieso sneeuw krijgen en geen regen zaterdag als Tom er al eerder dan in de Alpen passeert. En trouwens: de regen van nu in Sauerland zit vanmiddag in de Alpen met een sneeuwgrens van 1000 tot 1500m. In de Franse Alpen is dat 1600 tot 1800m. En zoals je op de kaart bovenaan kunt zien doe de Franse Alpen maar beperkt mee met Tom. Toch kan er ten noorden van de Maurienne uiteindelijk toch wel een mooie opfrisser komen. Echter… met een sneeuwgrens die daar niet verder daalt dan 1600m.

tempgradient

Kijk maar eens naar die temperatuurgradiënt op maandagochtend op 1500m! Om maar weer eens de mythe door te prikken dat de Franse Alpen sneeuwzekerder zouden zijn dan de Oostenrijkse. Niet dus. Het westelijk Alpengebied heeft een gematigd zeeklimaat. Het oosten bijna al een echt landklimaat. Dat laatste geldt zeker voor een oostelijk skigebied als Die Tauplitz. De 800m van Bad Mitterndorf kun je zowat vergelijken met de 1850m van Les Menuires.

tauplitz-prognose

Nu is dit skigebied dus ook echt het skigebied met de hoogste sneeuwverwachting de komende dagen. 67cm erbij op de berg. Als het model dit al berekent weten we ook dat we straks waarschijnlijk wel één plek in die regio kunnen vinden waar dit getal of zelfs een meter wordt gehaald. Natuurlijk betekent dit ook dat het lawinegevaar nog veel extremer wordt dan het al is. Zeker ook omdat de sneeuw van Tom met harde wind zal vallen. Dat er doden gaan vallen is helaas geen vraag maar een weet. Dat heb je met actiesporten die verslavend zijn. Op de piste blijven is natuurlijk het devies. En niet straks in de Franse Alpen denken: “Ach er is maar 10cm gevallen, dus het loopt wel los”. Nee, als er wind in het spel is kan een sneeuwval van 5cm al levensgevaarlijke Schneebretter bouwen.

tomnl

We flitsen even terug naar zaterdag in de Lage Landen. Dan zien we namelijk ook hier die extreme temperatuurschering van de knotsgekke depressie langsvliegen. Zuid-Nederland even het koudste punt van West-Europa in de bovenlucht.

reisdag0301

In de nieuwste berekeningen krijgt alleen Zuid-Limburg iets van 10cm sneeuw te verstouwen Verder pissen de Lage Landen naast de pot. Zelfs in de Ardennen zal de sneeuw tussendoor ook in natte sneeuw of zelfs even in regen overgaan. Maar de zone tussen Keulen en Frankfurt krijgt het voor de kiezen precies in de middag van de aanstaande reisdag. Vanwege de passage van het dooifront op dit moment ben ik niet zo bang voor ijzel in het groene gedeelte, maar de sneeuw zal grote problemen veroorzaken… op weg naar de Franse Alpen heb je nergens last van.

tom0201

Wetteronline is er helemaal klaar voor met deze live ticker voor de stormdepressie. Hoe hard gaat het eigenlijk waaien?

rukwinden

Aan de grond heeft Nederland het ergste gisteravond, vannacht en vanochtend al gehad. Als Tom doorbeukt zitten de harde windstoten ten zuiden van ons. Op de snelweg in Duitsland zal het absoluut onaangenaam zijn zaterdagmiddag en vooral -avond. Tussen Frankfurt en München gigantische files ontstaan. Vorig weekeinde zal erbij verbleken. Of het zo erg wordt al op de trip naar de Franse Alpen vorige week zullen we moeten afwachten. Zaterdag héél vroeg reizen is aan te bevelen. Zondag is vanwege de hevige sneeuw in de Alpen ook geen alternatief, tenzij je een winterbanden en sneeuwkettingen-hobbyïst bent (en zijn we dat niet allemaal – no risk no fun).

50knopen

Gaan er nog liften sluiten in de Alpen door de storm? Je ziet hier het maximale windveld precies middernacht naar zondag passeren op 1500m in Oostenrijk. 50 knopen wind is niet niks. Maar overdag is het op beide weekeinddagen veel minder onstuimig. En dus worden het gewoon mooie skidagen. Waarvan zaterdag met zonnebril en zondag met sneeuwgoggles.

grandbeau

Afsluitend: de aankomende week wordt definitief een van de mooiste in de Alpen sinds de ontdekking van de skisport. Pas op zijn vroegst zaterdag is er weer een volgend front. Verder vanaf maandag hogedrukweer met hoogstens hoge sluierbewolking en lokaal ook wel dalnevel. Verder toch vooral grand beau en Kaiserwetter met niet eens zo heel koude nachten en overdag nog een paar graadjes vorst. Ai dat doet wel even pijn…. de mazzelp….. die deze week hebben geboekt! Kun je je zelf ook maar enigszins vrij maken moet je gaan. Al is het een dagje WIntersport-Arena Sauerland want daar is vanaf het weekeinde ook alles weer heile Welt! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

64 reacties

Gesloten voor reacties.