Bijzondere plaatjes van Lake Erie aan de Amerikaans Canadese grens. Even verderop ligt Buffalo dat zowat het zwaarst getroffen was qua sneeuw. De Niagara watervallen zijn ook deels bevroren. Komende dagen wat zachter daar maar vermoedelijk redelijk winters daarna. Hoe anders in Europa. Super zacht. Bikini jaarwisseling.

Even de video waar ik de titelplaat van heb. Op Twitter kun je eindeloos struinen langs de berichten. Sommige triest…

Sommige mooi…

Verder met de Lage Landen…

Tja hier moeten we het mee doen voor het nieuwe jaar. Plus 15!! En dan weer terug naar het normale januariklimaat. Tikkie zacht zelfs. De pluim van het Europese model heeft tenminste nog één Petertje. Maar mijn tip is: leef in het nu. Geniet van de warmte. In de winter fietsen in t-shirt is heerlijk.

Er zijn dramatische berichten over groene pistes in de Franse Alpen. Maar deze actuele webcamkiek vanuit Chatel waar onlangs dit gebeurde valt nog reuze mee. Ik denk dat de berichten over helft Franse pistes dicht komen omdat je ook veel lager gelegen Franse gebieden hebt waar Nederlanders toch niet heen gaan. Het AD schreef dit dramatische bericht over gesloten pistes in de Jura en de Vogezen. Deze website is altijd kien geweest op dit soort onzin. Hier in Val d’Isere op 1750m is het zelfs dik wit en in Tignes is de sneeuw geweldig.

Ook “thuis” zijn de pistes goed. Maar is het wel voorjaarsachtig. Hardloopseizoen velengd! Yummie! En voor paragliden solo of tandem ook goed. Je bent een rund als je met vuurwerk stunt niet een beginnerscursus paragliding doet en je op wintersport niet altijd ook een tweedehands vliegsetje meeneemt. Je liftpas heb je toch al.

Dit dan even voor ons geliefde Oostenrijk …. nee dat is lekker weer maar geen winter. Zonder kunstsneeuw was het flut. Maar sauna, stedenbezoek (laatst weer eens Innsbruck gedaan) is altijd tof. Ik blijf standby …. zijn veranderingen op til lees je het hier!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Maarten · 30 december 2022 op 18:35

Hajo, hoewel ik niets kan bijdragen vanuit het armste #EU land wil ik je uit de grond van mijn hart danken voor al het werk dat je deelt. Ik wens jou en de jouwen een mooi en ‘interessant’ (ja, een verwijzing naar je compaan en ik mag hopen dat velen eens een bezoekje brengen aan interessantetijden) 2023!

  Raymond · 31 december 2022 op 09:23

  Van harte gefeliciteerd Hajo!

  Tijs · 31 december 2022 op 12:49

  Volgens mij ben je vandaag jarig; van harte gefeliciteerd!

  Hajo · 31 december 2022 op 17:55

  Super dank je en de verwijzing naar rypke zeilmaker.

Michel · 31 december 2022 op 05:13

Gefeliciteerd met je verjaardag

Raymond · 31 december 2022 op 09:21

Van harte gefeliciteerd Hajo!

Frans V · 31 december 2022 op 14:40

Gefeliciteerd met je verjaardag. Door de wind vannacht blijft het vuurwerk lang zichtbaar. Op naar een fantastisch 2023!

Koen · 31 december 2022 op 16:27

Wij zitten ook in Chatel en eigenlijk op precies dezelfde plek als bovenstaande foto. Helaas geeft deze wel een beetje een verkeerd beeld. We hadden een minimale ‘dusting’ sneeuw die ochtend, wat eigenlijk meteen ook weggesmolten was en erna kwam weer die akelige regen tot op tenminste 2500m. Positieve punt is dat er nog wel prima te skiën valt!

  Carl · 3 januari 2023 op 08:18

  Hotel Panorama vermoedelijk, zat er paar weken geleden voor de warmte kwam. Leuk skigebied en voor de prijs/kwaliteit perfect. Ook niet al te ver rijden.

Hajo · 31 december 2022 op 17:56

Hartelijk dank voor de felicitaties allemaal!!

Willem · 31 december 2022 op 19:53

Het was even zoeken voor NOS e.a. media naar die groene pistes, maar er moest wat verzonnen worden! Na al dat nieuws over record koude en sneeuw in de US zouden de mensen eens kunnen gaan twijfelen aan de opwarming. Dat moest absoluut gelijk de grond in worden geboord. Tijd voor (wederom) halve waarheden en hele leugens.

Aart · 1 januari 2023 op 13:22

Een gezond 2023 gewenst voor iedereen!
Interessante tijden inderdaad met dito ‘webzijde’ (zoals Rypke het zelf altijd benoemt).

Carl · 3 januari 2023 op 08:15

Zolang de meaderstroom over onze contreien blijft gaan zitten we in te zachte lucht, hopelijk komt er verandering de komende weken. Nog 2 skireizen op de planning.

Jaap verlaan · 4 januari 2023 op 13:44

Hoi ik kryg weinig updates of berichten op deze site en of het maby nog beter gaat worden want ik heb wel begrepen van vrienden die weg zyn geweest om te skiën en eigenlijk overal wel of je nu naar Zwitserland/Oostenrijk/frankryk gewoon hoe mooi je het ook wil maken echt gewoon kut is. Ik ga zelf half januari naar solden maar gezien de vooruitzichten nou ook niet joepie de poepie je kan daar gelukkig dan vry hoog maar het is geen luxe zo. Dus myn vraag heeft er iemand iets positiefs te melden hajo bijvoorbeeld denk het niet want anders hadden we het wel gelezen. Ik volg ook het alpine skie wedstryden op eurosport groene bergen en dalen en een dun streepje wit waar ze dan nog net hun super g kunnen afleggen

Paul A Club1989 · 4 januari 2023 op 16:27

Ook vanuit het zonnige Ibiza een gezond en voorspoedig 2023 gewenst! Het is echt heerlijk hier. De nachten zijn wel fris maar overdag is het goed toeven.

Spyfromthesky · 5 januari 2023 op 14:51

Toen ik van de week hoorde van de ongelukken in de bergen waarbij ook een Nederlandse is omgekomen, was dit natuurlijk hetgeen dat erg mis is gegaan. Er zal ongetwijfeld veel meer mis zijn gegaan dat niet altijd de voorpagina’s zal halen.

Want het gaat onder het mom van business en het lijkt alsof daar veel voor moet wijken. En nu komt dit in het nieuws waaronder de telegraaf, maar ik vind het een zeer terechte vraag. Namelijk begin dit jaar zat ik daar ook al aan te denken. Bestaat er een overkoepelende organisatie gelijk de E-tocht waarbij men de veiligheid waarborgt?

Ik denk dat het nu bewezen is dat men, wellicht in paniek, dit uit het oog is verloren. Skiën op heel weinig sneeuw en verijsde banen lijkt mij niet veilig.

Er komt wel wat sneeuw aan, wel na de kerstvakantie als de meeste onder ons weer hun geld moeten verdienen.

En over winterweer in de L.L.? GFS laat ongeveer één of de vier runs zien iets van wat kouder weer met mogelijk potentie tot meer met wat geluk. Spreek je wel na 16 januari al gauw voordat dit duidelijk wordt.

Er zijn geen tekenen van gunstige liggingen van de juiste lage en hoge druk gebieden.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.