Zoals Hajo al gisteren al aangaf, het is prachtig ‘regenbogen-weer’. Voor de liefhebbers hiervan zijn de huidige buien er echt perfect voor. Maar zodra de (boven)lucht koeler wordt in de late zomer gaat bij het hart juist sneller kloppen voor andere fenomenen. Namelijk voor waterhozen die ontstaan boven grote warme wateroppervlakte.  Als de lucht koeler wordt als het water bevorderd dit namelijk sterk de buien ontwikkeling (zoals we al gemerkt hebben de laatste weken).

download Maar ook kan er bij de juiste omstandigheden een zuigende beweging omhoog ontstaan onder een buien wolk in de vorm van een trechter. De verschijningsvorm komt vrijwel overeen met een windhoos of tornado. Maar een waterhoos is véél zwakker als de andere 2 en ontstaat op non-supercellulaire buien vaak boven water. 

 En gisteravond is het zelfs gelukt een te spotten boven het Slotermeer door onze vaste reageerde Jelte van der Meer. Wat een pracht exemplaar ! Vandaag was de situatie ook erg gunstig, want we zitten nog altijd in de koelere lucht. Maar naast enkel koelere lucht moet er ook  niet teveel (boven)wind staan, en te weinig wind is ook weer niet goed.

 Waterhozen komen trouwens niet enkel in West-Europa voor. In heel Europa kunnen bij grote warme wateroppervlakte in de later zomer en herfst waterhozen ontstaan. Zaterdag trok er nog één 100km noordelijk van Rome van de Middellandse Zee het land op. Eenmaal op land stort de hoos gelukkig snel in maar het blijft spectaculaire beelden opleveren.  

windhoos-002 Mij is het, ondanks vele chase pogingen, niet gelukt een volledige hoos op de gevoelige plaat te leggen. Mijn grootste succes was in augustus 2006. Hopelijk brengt de toekomst voor mij andere liefhebbers ervan nog mooiere scenario’s !


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

3 reacties

Gesloten voor reacties.