Normaal zet ik dingen op 6 dagen vooruit niet meer onder meteofiction maar de sneeuw komende vrijdag en zaterdag is het mogelijk nog steeds een schim. Het Amerikaanse model is ook fris maar berekent geen sneeuw. Het Europese model nu al meerdere keren. Meestal is het omgekeerd. Dus toch meer weer even onder de aandacht brengen. Limburg en Groningen en Friesland 2 tot 5cm sneeuw. De rest verwaarloosbaar.

Verwaarloosbaar wat er blijft liggen bij en paar graden boven nul. Maar niet wat je ziet en voelt in de atmosfeer als het zo gaat komen vrijdag en zaterdag. Net als vandaag harde wind en neerslag. Maar nu west en regen en dan oost en sneeuw!

Hoe zeker of onzeker is het allemaal. Hier even de pluim van gisteravond. In feite woensdag een bifurcatie! Van een aanhoudend wat zachtere tak en een aanhoudend koudere tak. Dat kun je ook vertalen naar sneeuw versus regen. Ja ook uit het oosten kan regen komen als het een paar graden warmer is.

En de nieuwe is net binnen. Heel mooi om hier te kunnen illustreren hoe ineens bij een nieuwe run de onzekerheid verdwijnt en er ineens een helder scenario is helemaal tot 24 maart ongeveer. Dat is het specialisme van Wintersportweerman.nl steeds te zien wanneer er ineens doorkijkjes zijn vel verder dan de gebruikelijke 3-5 dagen vooruit. Is daarmee de sneeuw komende vrijdag en zaterdag zekerder geworden: ja! Het blijft wel dat neerslag nog veel kan variëren terwijl het temperatuurverloop al “vastgepind” is.

Het is vooral overal waar het ook maar iets omhoog weer even winter. Ik hoorde ergens dat er in Winterberg pistes open zijn waar je op mag als je je online hebt aangemeld. Weet iemand meer? Ik er ook niet over liegen dat het vooral de Alpen zijn die profiteren.

Morgen begint het. En dan dus elke dag poedersneeuw op je privéberg in je achtertuin en de lift draait ook nog eens. Ik ben 54. Heb enkel nog een auto vol aan spullen (plus opslagje NL en opslagje AT geef ik toe). Leef als een zwerver. Van adres naar adres. Maar deze unieke winter had ik toch voor geen goud willen missen. Voelt ook weer een beetje als vroeger op de middelbare school allemaal: hoe ver kun je gaan binnen of op het randje van de geldende regels. Hebben jullie dat ook? Maandag de 22e zit ik weer in de auto naar Nederland om de paardjes te gaan verzorgen en het galopperen beter onder de knie ehhh kont te krijgen.

Europa komende vrijdag.

En in de nacht op maandag. Nederland kan zelfs een beetje wit blijven maar kijk eens naar de sneeuw in de bergen van Noord-Afrika. Eind maart!

Wereldwijd zijn we nu over het hoogtepunt van de sneeuwmassa heen en dus echt op weg naar de zomer. We zijn echt bijna 500 gigaton aan sneeuw hoger uitgekomen dan 1982-2012 gemiddeld. Komt vast door de opwarming van de aarde en ook dat het in de Verenigde Staten de koudste februari was sinds 1989.

Lekker binnen blijven in de Lage Landen vandaag.

https://twitter.com/helgavanleur/status/1370423549521969155

 

Wat een klimaat mensen! Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

PS Als we dichterbij komen en er komt echt sneeuw zet ik weer een donatielink neer. Per 10 euro gedoneerd komt er dan 1cm meer sneeuw. 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Aart · 13 maart 2021 op 12:00

“hoe ver kun je gaan binnen of op het randje van de geldende regels. Hebben jullie dat ook?”
Vandaag maar eens de proef op de som genomen; zonder mondluier naar 2 supermarkten en zo’n alles winkel. NIEMAND die er iets van zei, hoogstens een bepaalde blik. Gebruik desnoods deze uitzonderingskaart bij vragen:
https://www.vilans.nl/vilans/media/documents/files/uitzonderingskaart-mondkapjes.pdf

Alleen wijzelf kunnen ons bevrijden van dit weerzinwekkende circus!! U vindt het allemaal wel meevallen of ‘normaal’? Wacht maar tot het voorbeeld van Israël gemeengoed wordt.
Bekijk deze video als je durft:
https://www.youtube.com/watch?v=WMsn0bj_P6o (vrij vertaald; Hoe erg is het in Israël?)

Nog niet overtuigd? Deze is pas echt angstaanjagend:
https://www.bitchute.com/video/dF50UqklbFAv/ (vrij vertaald; Hoe erg is het met de mensheid?)

Als je bij het zien hiervan niet een heel naar gevoel krijgt, dan is er geen hoop meer voor de mensheid. Vooral de jeugd roep ik op: gebruik je gezond verstand en kom in opstand! Want wat er gaande is, is absoluut niet normaal!

    Hajo · 13 maart 2021 op 13:05

    Deze reactie stond in spam maar is natuurlijk geen spam. Alles wat helpt een open blik te houden helpt.

Gesloten voor reacties.