Deze webcamplaat is vanuit de omgeving van Sochi, waar binnen een dikke 2 maanden de Olympische winterspelen 2014 van start gaan. Over het algemeen ziet er daar nog niet echt diep winters uit, maar daar komt binnen een week verandering in. Gaan zij de komende week met alle sneeuw lopen waar wij eerst van droomden? Daar ziet het steeds meer naar uit.

[metaslider id=31559]

Jammer genoeg blijft na het bekijken van de ochtendruns mijn avondbericht van gisteren overeind. De Sint wordt kletsnat gedurende pakjesavond. En wanneer hij terug naar Spanje reist, gaat hij in verschillende sneeuwbuien terecht komen. Maar bij temperaturen die boven het vriespunt liggen, gaat hij ook van die buien nat worden.

sneeuwkansen EC

Als we naar de sneeuwkansen kijken, zien we dat er slechts 30% kans is dat er in De Bilt minstens 1cm sneeuw effectief blijft liggen op vrijdag. De rest wordt gewoon natte sneeuw. Enkel in het zuiden van Limburg, Belgisch Limburg en de uiterste oostgrens van Nederland is er kans dat de sneeuw in de nacht op zaterdag even bij negatieve temperaturen blijft liggen. Maar daar zijn dan weer minder buien actief. In Vlaanderen zou het op verschillende plaatsen zelfs droog kunnen blijven volgens GFS. De EC is nog steeds wat optimistischer en voorziet wel nog sneeuw voor België. Neen, voor diegenen die hun hoop op een wit sneeuwtapijt hadden gesteld, en dat zijn er velen: ik denk dat we dit scenario gaan moeten loslaten. Ach, de meteorologische winter is nog maar net begonnen. En als die sneeuwbuien in deze fase van de winter ergens goed voor zijn, dan wel voor het versneld afkoelen van de Noordzee.

graphe_ens3

Komt de sneeuw dan in de Alpen terecht? Deels, maar veel gaat het volgens GFS niet zijn. De depressie die de koudere lucht over ons gaat jagen, trekt snel door naar Rusland. Volgens GFS wordt de koufrontpassage daar niet meer dan een schampschot. Een nieuwe hogedrukkern van over de oceaan duwt de sneeuw letterlijk weg naar Oost-Europa. De noordelijke staulagen krijgen het meest, ongeveer tien tot vijftien centimeter. Maar in de rest van de Alpen blijft de broodnodige sneeuw uit, zeker in de Franse Alpen. En na die storing komen de Alpen weer onder nieuwe hogedrukinvloeden. Ook voor de Alpen is de EC optimistischer. De Europeanen berekenen iets van een dikke 30cm lang de hele noordkant. De meeste sneeuw wordt voor Salzburgerland, Oberösterreich en Stiermarken berekend. Lokaal kan er daar door een voortdurende stuwing tot een halve meter vallen volgens de EC.

192_44

Waar trekt de sneeuw al de sneeuw dan naartoe? Wel, ergens zei ik het daarnet al. De depressie trekt naar Rusland en ZO-Europa weg. Daar dus. Let trouwens ook eens op de bak neerslag die er op de Azoren gaat vallen de komende dagen. Lees ik dat goed? 572mm neerslag? Ja hoor, meer dan de helft van wat er bij ons in een heel jaar valt. En het wordt nog gekker als je beseft dat bijna alles daarvan van vandaag tot overmorgen gaat vallen.

[metaslider id=31572]

Het koufront verliest aan intensiteit naarmate het dieper Europa intrekt. Maar eenmaal boven de Zwarte Zee, krijgt het front nieuwe energie en intensiveert het terug. En welk dorp ligt er aan de oostkant van de Zwarte Zee, op de grens tussen Rusland en Georgië? Juist ja, Sochi!

192_35

Vorig jaar hebben ze er al een pak sneeuw opgespaard voor de komende winterspelen, maar daar komt komende week een pak natuursneeuw bij. In de lagere dalen meer dan 30 cm. Hogerop meer dan een meter.

ECM1-168

Na komend weekend komt West-Europa steeds meer onder hogedrukinvloed, door een nieuw hoog dat van over de oceaan komt over geschoven. En daar zijn alle modellen het over eens. Wat gaat dit hoog doen? Dat is de vraag voor de langere termijn. Vast staat dat het minstens in de westelijke Alpen terug droog blijft en dat er weer inversiekansen zijn. Maar echt superzacht wordt het op hoogte niet. De sneeuwkanonnen kunnen dus rustig hun werk doen. Ook in de Lage Landen zullen de temperaturen niet hoog uitkomen. Windstil en grijs weer met nachtvorst. In het noorden van Nederland kan er vanuit het westen om het hoog heen wel wat zachtere lucht binnensluipen.

ECM1-168 bewerkt

Vanaf dit punt zijn er een aantal scenario’s denkbaar. Vast staat dat dit hoog verder het continent optrekt. Maar naar waar? Beetje ruim, maar de opties gaan tussen Zuid-, Zuidoost-, Oost- en Noordoost-Europa. Een keer raden wat de slechtst mogelijke optie zou zijn voor winterweer in de Lage Landen. Zuidoost-Europa dus. In dat geval komen we aan de noordwestflank van dit hoog terecht met dan een zuidwestelijke luchtaanvoer en toenemende dreiging van NOM’s op de oceaan. Het scenario van de jaren negentig zeg maar. Iets meer dan de helft van de ensembleleden van GFS kiezen voor dit scenario of de vlucht naar Zuid-Europa.

ECM1-240

35% van de ensembleleden van GFS trekken de winterse kaart en laten het hoog in het extreme geval zelfs evolueren naar een Scandihoog. Op en top winters zou dit voor de Lage Landen zijn. En kijk eens naar de oper van de EC. Bam! Een stevig scandihoog! En een droomscenario doordat het hoog geholpen wordt door de Russische Beer, met dan alle winterse potenties van dien.

[metaslider id=31592]

Afsluitend nog een blik op de nieuwe EC-pluim. Duidelijk te zien dat we na komend weekend evolueren naar een fase met op uitgebreide schaal nachtvorst. Ook opvallend dat het noorden van Nederland duidelijk zachter blijft in eerste instantie. Op het eind van de tiendaagse staat de temperatuurcrash door het Scandihoog er duidelijk op. En die wordt door aardig wat ensembleleden ondersteund. We houden het in de gaten!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

107 reacties

Gesloten voor reacties.