Is een prognose ooit zo goed geweest voor Oostenrijk en zooo slecht voor alle andere Alpenlanden? Dit is wat er is berekend voor de 24 uur vanaf donderdagochtend. Het allermeeste valt ook in die tijd.

Tot en met vrijdag zien we deze totalen… geloof me … naar het westen toe is het niks meer… die 171mm neerslag (170cm sneeuw) zou in de buurt van Dachstein en Loser zijn.

Als absolute topper heb ik Krippenstein gekozen. Dat is een klein freeride gebied op de Dachstein. Ik hou wel mijn hart vast met betrekking tot lawines. De afgelopen dagen zijn er al veel geweest. Vooral toerskiërs. Waaronder dit voorbeeld van een groep die alles goed deden en zo hun kameraad kerngezond konden uitscheppen. En hier het droevige voorbeeld van een lawine in Japan die een Oostenrijker en Amerikaanse freestyle pro het leven kostte. Het lijkt me dat hier zowat alles mis ging wat mis kon gaan. Op een plek waar ze zelfs een sneeuwprofiel aan het graven waren om hun lawinekunde aan de dag te leggen. Daar heeft een lawine dus duidelijk geen respect voor.

Maar goed. In Frankrijk en Zwitserland gaan de komende dagen geen toerskiërs sterven. In Oostenrijk wel. Vooral volgend weekeinde dan. Want tja… door de week werk je. Dus moet je het er even van nemen. Kortom: respect voor alle toerskiërs die gewoon een beveiligde piste omhoog lopen.

Bij mij “beneden” in Zell am See Kaprun ook nog een leuke bak sneeuw. Voorlopig geen grasprieten in beeld. En ja ik ga ook offpiste. Daar niet van hoor. Ik beeld me in dat ik wat trucjes weet na zo veel jaar.

Plaatje uit Schotland. Polar Stratospheric Clouds. Daar mot het héél koud voor zijn. In de stratosfeer. En dat is het ook. Evenals op Antarctica.

Nieuw januari kouderecord van het Vostok station. Antarctica lijkt echt af te koelen de laatste jaren. Het moet ergens beginnen natuurlijk.

Azië heeft ook een horrorwinter. Hier wat records in verschillende landen.

Nou en hier is ie dan…. de mooie koude pluim voor Nederland. Dat wat ik “de laatste kans” heb genoemd. Ik denk dat het kan gebeuren.

Hier in de eveneens koude berekening van het Amerikaanse model een sneeuwmoment voor de Lage Landen op 10 februari.

En dan op 11 februari het Scandihoog in volle glorie. Dat is schaatsweer medio februari. Ik heb al heel wat weken geen donaties meer gehad…. ik denk dat het helpt als de kassa nog een keer rinkelt. Hint hint.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Hajo · 31 januari 2023 op 22:04

F…… hell! De nieuwe GFS!!!!

  Hanjo · 31 januari 2023 op 22:47

  Ha Hajo. Op andere voorspellingen lees ik idd dat het zwaartepunt van de sneeuwval steeds oostelijker gaat vallen en dat zeker Vorarlberg/Arlberg en helemaal Bregenzerwald een behoorlijk beetje naast de boot gaan piesen. Ik zit er nu over te denken om te gaan omboeken. We hadden gekozen voor kleine gebiedjes in Bregenzerwald maar met zo weinig sneeuw zullen we vooral aangewezen zijn op grote gebieden en dat is dan vanwaar we zitten ver rijden. Of zal het wel meevallen en er toch nog wel wat stuwing plaatsvinden en ook daar wel 50-70cm gaan vallen?

   Hajo · 31 januari 2023 op 22:49

   Dat is koffiedik kijken. Kommt zeker wel wat daar. Maar Loser of Tauplitz zeker top als alternatief.

    Tim · 1 februari 2023 op 00:48

    Wat is de sneeuwvalgrens voor regio ski weld. Westendorp

    Karin Singeling · 1 februari 2023 op 12:23

    Of Hochkönig, ook mooi alternatief

     Hanjo · 1 februari 2023 op 21:06

     Ik zoek bewust kleine gebiedjes waar de kinderen lekker kunnen oefenen. Ze geven niet zoveel om lange pistes en grote gebieden. Dus dat is zonde van het geld. Ik zelf houdt van wat uitdaging op en naast de piste. Maar perse een groot gebied hoeft niet. One lift wonders vind ik misschien nog wel gaver. Die staan in mijn geheugen gegrift terwijl ervaringen in mega gebieden al snel weg zijn.

   Bart · 1 februari 2023 op 23:04

   Inmiddels wordt er op Bergfex alweer 80-100 cm voorspeld in Vorarlberg, t/m zondag. Geen enkele reden om om te boeken, zou ik zeggen. En het is pas 1 februari. Mee eens, de grote en kleine skigebieden in Bregenzerwald zijn prachtig!

Robinderoeier · 1 februari 2023 op 16:04

Hier een gelukkige die in de voorjaarsvakantie voor Die Tauplitz heeft gekozen; zó blij met deze dump!

  Hajo · 1 februari 2023 op 16:09

  Hee leuk. Review zeker welkom

Hanjo · 2 februari 2023 op 08:08

@Bart Bergfex is altijd wat globaal en kan er nogal eens naast zitten maar ik ga ervan uit dat het wel goedkomt. Dat omboeken laat ik zitten. Gewoon tevreden zijn met wat je krijgt.

Op de laatste run van de GFS zie ik overigens al weer potentiële ‘dump’ kansen ontstaan voor 12-18 februari. Misschien dat Hajo een boude voorspelling eraan wil wagen?

Frans V · 5 februari 2023 op 19:28

❄️❄️This is EXTREME WEATHER! Right now Mount Washington is living up to the reputation of having the worse weather in the world. INSANE conditions Temp -42° F, Wind Chill -101° F, Wind Gusts 127 mph! https://t.co/vr4pGu9p7GFrom the summit cam 230-240pm. #OHwx #PAwx pic.twitter.com/6N30euV9oL— NWS Cleveland (@NWSCLE) February 3, 2023

Frans V · 5 februari 2023 op 19:31

“Het is verschrikkelijk weer in de Verenigde Staten. Op Mount Washington in het noordoosten was het -43 graden. In combinatie met harde windstoten daalde de gevoelstemperatuur tot -78, een record. Het vorige record stamt uit 2004, toen het, eveneens op Mount Washington, -74,8 graden was. Ter vergelijking: de laagste gevoelstemperatuur in Nederland in de afgelopen tien jaar was in 2012 in Lelystad. Daar was het gevoelsmatig -28,6 graden.”

Er staat nog bij:

“Een ongebruikelijk fenomeen zou verantwoordelijk zijn voor de extreme temperaturen op Mount Washington. De tropopauze – de grens tussen de troposfeer, waarin ons weer plaatsvindt en de stratosfeer – zakte even onder de piek van de berg, waardoor de harde winden uit de stratosfeer voelbaar waren.”

Hierboven de link van de webcam, je hoort de wind suizen, prachig geluid.

Gesloten voor reacties.