innsbruck3112

Nu er in Tirol niet geknald mag worden photoshoppen we Innsbruck, de hoofdstad van de Alpen, maar even leuk! Da’s toch zuur: amper sneeuw op je bestemming en ook nog eens niet knallen. Van Frank & Mike hoorde ik dat Gerlos in de Zillertal Arena wel een centraal vuurwerk afsteekt. Dat moet ook wel, want de boze bosgeesten die ervoor hebben gezorgd dat de verbinding Zell am Ziller – Gerlos nog niet open is geweest dit seizoen moeten verdreven worden. Zullen verdreven worden!

gerlosplatte3112

Nu we het over de Zillertal Arena hebben: de kanonnen op de Gerlosplatte staan weer aan, zo meldt Chris via Whatsapp. Die verbinding tussen Gerlos en Zell am Ziller is trouwens dicht omdat op het Übergangsjoch geen kunstsneeuw gespoten mag worden vanwege een milieuverordening.

turracherhoehe3112

Op de Turracherhöhe waar Ingrid zo vaak vertoeft zien we deze mooie kunstsneeuwbeelden.

chiemsee3112

Snel verder naar de Chiemsee. Dit gigantische meer kan net als ons IJsselmeer prima dichtvriezen. Alleen deze winter nog niet. Toch is de vorst er vandaag even binnen gelopen.

harz3112

Hier de Harz in het oosten van Duitsland. Net als in Tsjechië werd het er koud. Meer foto’s hierrr.

ijzel3112

Die gebieden gaan met ijzel het nieuwe jaar in. Kijk maar naar de oranje puntjes onder Berlijn. Dit is hetzelfde frontje dat wij Cameron hebben gedoopt en dat wat lichte sneeuw in de Alpen geeft…

nattesneeuw

Mark meldde ons vandaag vanuit Montafon dat het in Gargellen net lichtjes nat was gaan sneeuwen vanaf 11.45 uur. En dat is dan ook wel weer bijzonder want mijn indruk is dat het in de Franse Alpen lang duurt voor de sneeuwgrens gaat zakken. Eind evan de middag regende het nog licht op veel plaatsen. Ja de kou zit in het oosten zagen we al!

golm2

En dat mocht ook wel eens want deze kiek van Cescia vanaf Golm in Montafon laat zien hoe groen het was geworden daar. Deze kerst en jaarwisseling gaan we echt nooit meer vergeten. Daar vertellen we onze kleinkinderen nog over: “Damals im Winter 2015-2016 war der Schnee…” Je kent het grapje wel van “Damals in 40-45 war der Schnee…”.

cliff3112

Nou: wat zeggen de modelruns? Het blijft weersoep. Met steeds voor de Lage Landen wel een wortel voor de neus. Zeker! Maar toch vooral de sterke indruk dat het voor de Alpen vanaf nu een prima sneeuwseizoen gaat worden en dan net als vorige winter toch vooralsnog vooral voor de noordkant en de Franse Alpen.

gemkoud

Deze kaart van het GEM model toont wel dat het spanningsveld blijft bestaan tussen oprukkende depressies die de wind graag ook in de zuidwesthoek gooien en extreme kou in het oosten. Dat laatste is dan het verschil met de teflonsituatie. En dat zal voor verrassingen gaan zorgen. We zien zo ook Groningen soms mooi in de kou komen. Dat zou een situatie kunnen opleveren waarin winterliefhebbers even naar die provincie moeten rijden om winter op te snuiven. Je ziet ook dat de Alpen het wel redden qua temperaturen. De Franse Alpen zullen af en toe een wat zachtere golf krijgen. De oostkant soms een dagje Föhn. Maar in de verschillende golven gaat de sneeuwhoogte gestaag stijgen. Want met een afwisseling van sneeuw – zachter – een beetje regen – sneeuw en koud – en zachter – en weer sneeuw en koud – en weer zachter… komt er toch decimeter voor decimeter bij.

prognose

Tja en dan eindig je hier! Dat is toch echt niet niks mensen. Alle runs van de laatste dagen zeggen het. En het gaat ons dus ook niet meer afgenomen worden. Tja het blijft zo dat de Apennijnen een beetje de sneeuw lijken te gaan afvangen die anders bijvoorbeeld in Zuid-Tirol en Kärnten zou vallen. Daar is toch echt een Genua-laag voor nodig om die sneeuw goed tegen de zuidkant aan te jassen. De Balkan? O boy de balkan krijgen er ook goed van langs.

heftigbalkan

Volgende week vrijdag. Deze kaart laat toch wel aardig zien waar we dan staan. Duitsland krijgt sneeuw te zien. Groningen dus ook misschien. Schotland op dezelfde lijn. Maar wat gebeurt daar in Bosnië, Servië, Roemenië en Bulgarije? Mijn hemel. Echt bar winterweer! We gaan de plaatjes zien komende week!

Tja het was 24 december dat we echt nog eens een super modelrun zagen. Jamer dat de -20ºC niet verder lijkt op te rukken dan Polen en een hoekje van Duitsland (model heeft het dus heel aardig gedaan op zo’n termijn van +10 dagen). Maar.. zeg nu zelf terugkijkend: dat was toch een mooie dag waarop we van de kaarten genoten hebben? En het is zeker dat we zulke kaarten weer (hier op deze site) gaan zien en dat we er weer vrolijk van worden. Het is nog steeds mijn winterverwachting dat we zo iets deze winter nog gaan meemaken. Maar nu dus eerst even operatie alpine snow.

happiestdays

Steve stuurde deze via Whatsapp. Nou die lijkt me prima om mee af te sluiten. Hele fijne jaarwisseling gewenst allemaal. Ik sta morgen vroeg op en draai meteen de eerste video!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.