Val gardena
Lees verder >

Hou je van klimmen? Dan is Val Gardena jouw paradijs!

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

Alle avondruns klaar voor winter 2.0

check ook eens

78 Reacties

 1. Maurice schreef:

  Smullen!!

 2. Maurice schreef:

  Nog even een vraag, kunnen ook kijken en dieper op ingaan wat dit alles betekend voor de Noord Alpen en de condities aldaar?

 3. Getjo schreef:

  als dat zou kunnen!

 4. Wouter C schreef:

  Ik denk dat Hajo zijn (WC) eend BV gaat binnenhalen. Alleen de voorpret. al. Geweldig. Als het uiteindelijk als fiction sneuvelt: Jammer, da’s het mooie van de chaos theorie achter de (niet uitgekomen lange termijn) weersvoorspellingen.

 5. Snowman schreef:

  Het mooie is wel dat de invallende kou in de alpen gepaard gaat met een mooie opfrisser! Dit gaat gebeuren rond 13 januari met sneeuw tot in de dalen. Wederom komt dit front vanuit het westen dus zoals op herhaling in de Franse alpen de meeste accumulatie, maar over de gehele alpen zal er sneeuw gaan vallen 🙂 Denk geen dump maar een fraai laagje zal het zeker worden. In het vervolg staat er wederom voor de west en zuidkant (lucky bastards!) op 15 tot 17 januari een flinke dump op het programma in de 12u gfs run, dit is echter nog vrij onzeker. Maar wit zal het worden!

  Voor de alpen breken betere tijden aan waar de sneeuwkanonnen in ieder geval weer overuren kunnen draaien.

 6. Ab schreef:

  En JMA blijft stug volhouden in mogelijke winterweer voor de LL getuige deze kaart van de 12u uitvoer 🙂 http://www.weerwoord.be/uploads/201201474234.gif

 7. Koos Hopeloos schreef:

  Waarschijnlijk wordt het die grote geele opblaasbadeend die je regelmatig her en der in de wereld tegenkomt.

 8. MikeZaandam schreef:

  Een half uur geleden plaatst Jan Visser een tweet dat de kans op kou per run afneemt!! Dat vraagt om uitleg…. 😉

 9. Vincent schreef:

  De nieuwe 10-daagse is heerlijk!!

 10. Ab schreef:

  En idd een stuk kouder dan de vorige EC pluims voor midden NL. Met nu wel een grotere cluster oplossingen die voor winterkou gaan en minder zachte opties maar tegelijkertijd nog altijd een grote spreiding en onzekerheid van de lijntjes waar dus de EC oper bovenin bundelt en de Control run juist voor de winterkou gaat. ENS gem +1 overdag en -1 in de nacht http://www.weerwoord.be/uploads/211201475134.png

 11. Hajo schreef:

  Als zo’n Jan Visser tweet dat de runs minder koud worden gebruikt hij zijn fantasie niet. Neem nu de laatste kaart van de EC12. Hoe gaat dat verder? Voor mij is de trend duidelijk:

  Het is toch aardig voorspelbaar dat die zuidwestelijke advectie het uiteindelijk gaat verliezen. De kou zal steeds terug kruipen. Het is januari! Dan heeft de kou het voordeel van de twijfel. En gezien de blokkade die ik heb ingetekend is het logisch dat de T en de H zoals de pijlen gaan opschuiven. En dan zit je net zo winters als GEM. Je moet als weerman echt verder en “anders” kijken dan wat de modellen sec uitspugen. Niet dat er al zekerheid is, maar de avondruns duiden op een grotere kans op winterweer. Ja er is een tussenfase…. een twijfelfase…. maar het is redelijk waarschijnlijk hoe die strijd zal worden beslecht!

 12. joost amsterdam schreef:

  Langzamerhand neemt het positieve geluid het over. Dat loopt vast parallel aan de ontwikkeling van deze winter. Nog even en de depressie is voorbij.

 13. Hajo schreef:

  Toch nog best wel bijzonder: de verpulvering van het dagrecord in Wijk aan Zee gisteren!

 14. Jeroen schreef:

  Ik zeg …. doen met die winter. Armpjes open en ontvangen die kou maar….
  OVer 5 weken een mooie elfstedentoch die je 2 weken lang kunt rijden op de kou die nu in de USA zit lijkt me fraai……
  Wat je zegt….extremen nemen toe 🙂
  Alleen mag er wat mij betreft noordkant alpen, lees zuid duitsland bij die fraaie ijsbaan in Inzell, nog wel even een flink aantal dumpjes plaatsvinden voordat ik met carnaval daar naar toe reis.

  • Hajo schreef:

   Jeroen: wel bij de feiten houden ajb: er is geen enkele weerparameter waarvoor statistisch significant is aangetoond dat de extremen toenemen. Dat is allemaal het laatste redmiddel voor de global warming believers: nee het wordt niet warmer maar wel gekker (global wierding). Het klopt gewoon niet. Het klimaat verloopt cyclisch en de variabiliteit rondom de op en neer golvende gemiddelden is mooi constant.

 15. Ab schreef:

  Hier de EC 15daagse 12u voor midden en noord oost NL. Duidelijk allebei een stuk kouder met bij NO zelfs kansje op ijsdagen. http://www.weerwoord.be/uploads/211201473353.png http://www.weerwoord.be/uploads/211201474556.png

 16. smette schreef:

  Zit ik heel de tijd te duimen voor winter in de ll, zal het nu net gebeuren als ik op shortski naar zermatt vetrek. Vomgende week dinsdag vetrekken en zoals ik het nu zie zullen we een bak sneeuw ktijgen:s had liever zon gezien 🙂

 17. Hajo schreef:

  Ik pers er vanavond geen apart weerbericht voor de Alpen meer uit. Daarom hier nog even copy paste van Oostenrijks weerbericht:
   
  Am Freitag deutlich weniger Sonne. Von Vorarlberg bis zum Mostviertel etwas Regen, oberhalb von 1000 bis 1600m Höhe Schneefall. Länger sonnig am ehesten im Süden. Höchsttemperaturen: 5 bis 12 Grad. Auf den Bergen und im Donauraum windig.
   
  Am Samstag im Westen und Norden bewölkt mit Regenschauern, Schneeschauer bis etwa 1000m Höhe. Trocken und teils nebelig, teils sonnig im Süden und im Burgenland. Kühler: 2 bis 10 Grad. Auf den Bergen und im Osten windig.
   
  Am Sonntag an der Alpennordseite anfangs noch etwas Schneefall oder Regen, im Lauf des Tages immer mehr Sonne. lebhafter bis starker Nordwestwind und kühler: Höchstwerte zwischen minus 1 Grad im Waldviertel und bis zu plus 8 Grad im Süden.
   
  Am Montag im Großteil Österreichs ruhiges Hochdruckwetter mit Nebel und Sonne. In Vorarlberg und im Tiroler Oberland erst föhnig, am Nachmittag immer mehr Wolken und zum Abend hin Regen und Schnee. Höchsttemperaturen: 1 bis 8 Grad.
   
  Onder de 1000m wordt de verbetering echt over het weekeinde getild!

 18. Hajo schreef:

  Berggids uit Tignes zelf in lawine. Zijn drie klanten gelukkig niet. Over een rotsrichel gevlogen en bovenbeen gebroken: http://www.ledauphine.com/savoie/2014/01/07/tignes-un-guide-emporte-par-une-avalanche

 19. Hajo schreef:

  En van lawine in Wallis Val d’Herens is vandaag ook het vierde slachtoffer overleden: http://www.rts.ch/info/suisse/5509694-la-quatrieme-victime-de-l-avalanche-de-mase-est-decedee.html. Berggids en twee anderen waren zondag al overleden in ziekenhuizen. Onder de slachtoffers ook een Belg van 35 jaar!

 20. Spyfromthesky schreef:

  Heel voorzichtig lijken de vogels, de koolmezen zich roeren bij het eten bij de huizen. Alsof ze zich nog even willen vetmesten.

  Veel meer van de natuur heb ik nog niet gemerkt. De warmte deken over Nederland en buurlanden moet wel eerst overwonnen worden.

  De dauwtemperaturen veroveren via de Scandinavische landen ook Noord-West Rusland, maar een definitieve doorstoot richting de LL. zie ik nog niet gebeuren.

  Zeker is dat het warmtefort Europa aangevallen wordt.
  Redelijk zeker is ook dat er een situatie gemaakt wordt waar kou ontstaat. Alles is ook afhankelijk of er een witte tapijt ook wordt neergelegd voor een toekomstige transport kou.

  Nee, de grotere koude push moet komen rond 21 januari. En dat is nog lang niet zeker. Maar, ik laat mij graag verrassen.

  Voor mij zou ideaal zijn: Een grote kou uitbraak met veel sneeuw in Nederland, waarna een bijzondere droge kou uit het No-blijft waaien. Er moet wel wat gedaan worden wil er ijs komen.

  Voor degene die ingeloot zijn voor de E-tocht. Daaraan moet je nog lang niet denken. Daarvoor zijn de watertemperatuur te hoog voor geworden, zeker in de diepere plassen.

  Alleen extreme temps van meer dan 10 graden vorst kan dan nog zoden aan de ijsdijk zetten.

  Spyfromthesky

  • Hajo schreef:

   Ik zag vanavond een mooie V met ganzen naar het zuiden vliegen dan wel een oefenrondje draaien. Let ook op het gedrag van de kieviten die vliegen voor de vorst uit naar het zuiden niet verder dan nodig.

  • Viking (Harmelen) schreef:

   Inderdaad… bij mijn moeder in de tuin zijn de bessen die er de hele winter hebben gehangen binnen twee dagen helemaal opgevreten… volgens haar hèt teken van naderende kou..

 21. Hajo schreef:

  Nu bekend wie de om het leven gekomen skier in Sportgastein was die zijn nek brak tegen een lawinehek nadat hij zich uit een eerdere lawine had bevrijd: http://www.noen.at/lokales/noe-uebersicht/stpoelten/aktuell/KIRCHBERG-Lawine-Harald-Selig-Lawine-toetete-Arzt-29;art2428,502986
   
  Mijn bericht daarover was: https://www.wintersportweerman.nl/2014/01/03/34799/weer-gruwelijk-lawine-ongeluk-sportgastein-meer-details-dood-18-jarige-skileraar/
   
  Vandaag trouwens de leider van de reddingsploeg gesproken die in Zell am See het lichaam hebben geborgen van Jelle van den Berg uit Uden. Ik ken nu alle details. In een later stadium zal ik hier nog eens op terugkomen.

 22. Edwin schreef:

  Mijn duimen zijn (met dank aan onze Hajo) al op van het duimen van de afgelopen dagen…. Ik ben nu met mijn tenen bezig te duimen (of heet dat dan anders…) Maakt me niets uit, als die winter maar komt…. Jongens wat is het allemaal heerlijk! We hebben gisteren een warmte dag record binnen gehaald en nu praten we over Winter!! Ga allemaal door met de analyses! Veel te leuk en spannend!

  • Jeroen schreef:

   Hajo,

   ik vind dat op mijn eerder post tocht wel in de categorie “extremen” vallen…..eerst new york binnen 1 dag 20 graden verschil, en nu hier vandaag een warmte record en wellicht volgende week de eerste ijsdag.
   Ik “warm” me vast op 🙂

   • Hajo schreef:

    Ja dat is wel zo …. maar het is niet anders dan anders…. denk maar na: er zijn ALTIJD weerextremen…. in 1963 hadden we ook weerextremen…. maar ik denk dat ik nu snap wat je bedoelt: je bedoelt dat specifiek nu deze dagen het weer gekke dingen doet en dat het dan ook bij ons los kan gaan…. daar zit wel wat in ja! 😉

 23. Arjan Ehlert schreef:


  De ijspluim voor NO Nl. Ziet er virtueel leuk uit. Eendje zal het wel houden denk ik 🙂

 24. Zo, wat een mooie en positieve vooruitzichten qua winterkansen voor de LL. Omdat het vandaag aangenaam lenteweer was 🙂 ben ik in de vooravond een stukje wezen fietsen en ik moet toegeven dat het een heel pak frisser aanvoelde dan ik verwacht had.
  Een strakke wind langsheen de Schelde die los door mijn kledij leek te blazen. Op de terugweg had ik wind op kop en heb hard mogen duwen om thuis te raken, wat een wind zeg.
  Maar goed, hopelijk kan ik volgende week mooi witte landschappen fotograferen en bevroren beken en vijvers.
  Hier vinden jullie alvast de nodige inspiratie : http://zoom.nl/artikel/inspiratie/22460-tips-natuur-fotograferen-in-januari.html

  😉

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Zeer professionele tips.
   Let in de sneeuw vooral op je witbalans en maak meerdere opnames met een verschillende belichting. Als je lichtjes overbelicht, zie je meer details in de schaduwen.

 25. Spyfromthesky schreef:

  @ Hajo,

  Ik zie je nog eens een boek schrijven over al die lawine ongelukken en de dodelijke aflopen. Je boek zal dan vooral bij elk hoofdstuk eindigen met zorgvuldige tips voor den lezer met welk ski wapenuitrusting het best is.

  Je kunt dan tevens ook de mooiste skigebieden erin opnemen en de humor erin opnemen als er minder sneeuw aanwezig is.

  Het is goed voor de ski liefhebbers dat je het telkens aanhaalt de verkeerde afloop en de doden die er te betreuren zijn.

  Spyfromthesky

  • Hajo schreef:

   Heb in de herfst al wel gesproken met een uitgever… misschien komende zomer…. maar een beetje uitblazen van een drukke winter is ook wat waard… 😉

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Heel romantisch! Kamperen met een tent in de winter of op 3000 meter in de sneeuw is ook een geweldige ervaring.
   In de Alpen zijn veel goede wintercampings.

 26. Spyfromthesky schreef:

  Het eerste waar meestal geschaatst kan worden met natuurijs is in de buurt van Blokzijl, Giethoorn en omliggende gebieden. Dat is wel de laatste 4 jaar gebleken.

  Nu denk ik dat dit ook een verdienste is dat ze daar snel in staat zijn om eventueel sneeuw te verwijderen. Ze hebben ook veel actieve schaatsclubs.

  Ik denk dat de organisatie van de Molentocht in de Alblasserwaard daarvan nog veel zo kunnen leren! Die is helaas niet zo erg met de tijd meegegaan.

  Nu dan, in deze crisistijd die mogelijk voorbij geraakt. Bedrijven en ijs-innovaters. Maak mooie producten en biedt die tegen een scherpe prijs aan bij de verschillende ijsclubs.

  Als het landelijk slim gespeeld wordt, dan is er zelfs subsidie van Brussel mogelijk. Dit kan je zelfs bereiken via de opleidingen en nieuwe discipline van “Mechatronica”.

  Spyfromthesky

 27. rob - weesp schreef:

  Wel aardig dat er ook op de natuur wordt gelet. Ganzen die al dan niet zuidelijk vliegen. Een ander fenomeen zijn de mollen. Vorig jaar heb ik daar ook eens wat over gezegd. Op dit moment zitten ze nog erg laag in de weilanden en ploegen de boel goed om. Als de eerste nachtvorst daar is en ze gaan hoger de rivierdijken in, dan zou het wel eens wat langer kunnen gaan vriezen….tot die tijd..doorbijten in de LL 18 richting Flachau….zal dus wel wat frisse sneeuw bij zitten zo te lezen.

 28. Koos Hopeloos schreef:

  Toch maar weer die sneeuwvanafijsschoonbaashelikopters van stal halen.
  Trouwens bestaan er helikopter drones???
  Ideee??

 29. Frederic schreef:

  Beetje off-topic, alhoewel? Vorige week is het magnetisch veld van de zon gedraaid! Huidige zonnecyclus loopt dus stilaan naar zijn einde toe.

 30. Nadia schreef:

  Hovercrafts op (net boven) het ijs blaast evt. sneeuw mooi weg ☺

 31. Hajo schreef:

  GFS18u weer errug interessant! Laatste kaarten omen nu binnen…

 32. Leo schreef:

  Wat een mooie EC-run en vooral pluim http://www.weerwoord.be/uploads/211201475134.png!!! Ik begrijp niet waarom deze (zowel hier op wswm als elders) met relatief weinig enthousiasme of zelfs negativisme (idd Jan Visser) wordt ontvangen. Hij is namelijk zeer boeiend! Zo op het oog op de termijn van een dag of acht drie clusters: WINTER (45%), “normaal” (wat een irritante en foute benaming is maar daar ik kom ik in een bericht wel op terug) (35%), en warm (25%). Opnieuw -aanzienlijk- kouder dan tot nog toe en voor de rechtgeaarde weerman vooral zeer interessant en spannend!!!
  NB opmerkelijk vind ik dat de meteorologen als Ed Aldus en zeker Jan Visser,waar ik overigens zeer veel respect en waardering voor heb!, vooral uitgaan van de hoofdrun en te weinig naar de -opvolgende- ensembles kijken.

 33. Leo schreef:

  Overigens zit in vrijwel alle modellen meer of minder sneeuw a.s. maandag. Zou zo maar een gekke avondspits kunnen worden!

 34. Peet schreef:

  Wordt het dan toch eindelijk winter in de LL? Aan sneeuw aspiraties in het GFS model ontbreekt het namelijk niet: http://www.plaatjesdump.nl/upload/8c86f77ae6f3c55737713b23fd91fb51.jpg Toch een flinke laag in NO-Nederland.

 35. Leo schreef:

  Eerste gedeelte GFS18h ensemble is binnen, tot volgende week dinsdag. Hoofdrun zit dan nogal hoog! 🙂 Even de rest afwachten nog..

 36. Leo schreef:

  Dank u 🙂 🙂 🙂

 37. Ab schreef:

  GFS 00u heeft er meteen al zin in vanaf 12jan en komt dan met een geoliede scandi hoog waar geen depressie is opgewassen en ze stuk voor stuk ten zuiden van de LL trekken richting de westkant Alpen. En tijdens de overgang naar winterweer op 13/14jan kans op sneeuwval voor de LL (met name het zuiden) En ook tegelijkertijd invallende vrieskou vanuit het NO met dan overdag dalend tot iets onder nul en nacht meest lichte tot matige vorst op de GFS kaarten van 00u. En dat blijft zo vervolgens t/m 20jan op de GFS kaarten van 00u. Want daarna probeert een diepe depressie weer vanuit het NW het heft in handen te nemen met een dooi aanval voorafgaand door forse sneeuwval dat overgaat in regen met succes en dus weer tempr ruim boven op het einde bij de GFS 00u. Maar das allemaal ver weg en onbetrouwbaar. I.i.g ziet de kortere termijn vanaf 96u er stukken beter uit voor een mogelijke inval van winterweer vergeleken met de vorige runs.

 38. Ab schreef:

  En nog meer goed nieuws is dat ook UKMO overstag is de 00u en die komt ook met een scandi hoog in opbouw op 144h (14jan) en de depressies een duw geeft naar het zuiden toe. Wat een leuke virtuele winterpret ineens op de vroege morgen 🙂 GFS pluim van 18u die @Leo poste was ook al hoopvol. Nou ik ga weer werken tot laterrrrr

 39. Viking (Harmelen) schreef:

  Volgende week woensdag (e.v.) zelfs een paar ijsdagen.. Ben benieuwd wat de nachttemperatuur gaat doen als sneeuwval van maandag op dinsdag doorzet… Dan zit je ‘s nachts zomaar tegen de min tien als het opklaart..

 40. Keida schreef:

  Hoezee! GFS00 is gewoon bitterkoud!
  UKMO doet mee
  JMA deed al mee
  En nu nog ECMWF nog en temperaturen rond de nul lijken iig zeker. Nu hopen op meer.
  (ja ik weet dat de kaarten ijsdagen laten zien, maar meestal wordt dat nog een beetje minder extreem. Dus ik hoop op nog extremere kaarten voordat ik denk dat het echt stevig gaat vriezen)

 41. Frans schreef:

  Noordkant Alpen ook einde laag sneeuw volgende week dinsdag

 42. PChico schreef:

  Goedemorgen,
  Ik begin alweer erg enthousiast te worden, alleen ben ik benieuwd naar twee zaken: mogelijke sneeuwval volgende week (vorig jaar Januari hebben we daar op de beurs Faciltair veel last van gehad, geen treinverkeer naar Den Bosch). Kunnen we dat voor volgende week weer verwachten?
  En hoe zit het met de wind? Ik kan mij herinneren dat die vorig jaar de aangroei van het ijs ook heel lang heeft tegengehouden.
  Valt daar iets zinnigs over te zeggen.
  Tot slot: wederom complimenten voor alle “weerpro’s”. Jullie weten mij iedere keer weer te boeien 😉

 43. sneeuwfanaat schreef:

  Lekker druk al zo vroeg:).Ecmwf0h gaat ook lekker met het scandihoog al op een veel betere positie tov de 12h run op 144h vooruit .Met daardoor de ll al veel eerder in de koude oostenwindhttp://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2014010800/ECM0-144.GIF?08-12
  Hier die mooie winterse kaart met steenkoude luchten op 144h

  • sneeuwfanaat schreef:

   Wat een mooi scandihoog tovert ecmwf uit de hoge hoed zeg op 168h,ik denk dat Hajo zelf op het ijs kan gaan staan!!!Depressies krijgen geen schijn van kans door dit super hoog.
   Winter komt er echt aan.Hajo jij zag deze trend al heel lang en deze word nu bevestigd,chapeau daarvoor.
   Ecmwf 0h gaat helemaal los

 44. sneeuwfanaat schreef:

  http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2014010800/ECM1-168.GIF
  Hier de kaart van dit super hoog van ecmwf 168h,ik heb ze deze winter zelden mooier gezien

 45. sneeuwfanaat schreef:

  Wat een winter droom run van ecmwf 0h zeg!!!!!! heerlijk

 46. Kees (mod) schreef:

  Zowel het bericht als ook de verwachting is om van te smullen!! Wintertime – Ducktime 🙂

 47. Ronald1975 schreef:

  Hallo Hajo en andere weermannen van WSWM! Complimenten voor jullie geweldige site voor de winterliefhebber. Ik lees dagelijks met veel plezier en interesse jullie berichten en begin steeds wat meer te snappen van hoe het weer zich ontwikkeld. Vind het top dat jullie steeds maar weer een winterslichtpuntje uit alle modelruns wisten te halen de afgelopen weken. Jammer was dan natuurlijk steeds dat de voorspellingen toch weer opschoven in de tijd of van de kaarten verdwenen. Maar nu lijkt het dan toch de goede kant op te gaan en heb er ook vertrouwen in dat nu eindelijk binnekort de handschoenen en mutsen uit de kast kunnen hier in Nederland. Zeker aaangezien ook het KNMI nu zelfs rept van een vrij grote kans (60%) opwinters weer. Dat is natuurlijk al een heel gewaagde voorspelling van hen :).

  Over 2 weken een week naar Val Gardena en een week naar Fiss.Met nu ook voor de Oostenrijkse Alpen een verbetering in het vooruitzicht ben ik positief gestemd voor het vervolg (og eigenlijk begin ) van de winter.

  groet en ga zo door!

 48. Sven schreef:

  Iemand Erwin gezien? Ik durf te wedden dat hij meekijkt! 🙂

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.