poollicht

Medio september was het noorderlicht in Rusland zo mooi! Op Rusland komen we zo nog te spreken maar nu eerst Alaska. Bij mijn winterverwachting 2015-2016 afgelopen maandag schreef ik over sneeuw in Fairbanks afgelopen weekeinde. Welnu op 29 september heeft het er opnieuw flink gesneeuwd en daarbij lijkt het absolute septemberrecord van bijna 20cm op één dag in 1992 gebroken. Een verkeerschaos en stroomuitval waren het gevolg.

alaskasneeuw

Het is echt al winter in Alaska en het sneeuwt er ook vandaag nog licht.

mintienalaska

En meteen al lekker koud komende nacht in de berekening. Dat zet ook al door naar Canada en bij de Canadezen moet je na twee horrorwinters echt niet aankomen met global warming. Het antwoord wat je dan krijgt is namelijk bring it on! Ik heb het uit eerste hand van een Canadees. Als jij er kennissen hebt moet je maar eens vragen.

finlandwinter

Welk ensemble is dit? Midden Finland in het Amerikaanse model vanochtend. De hoofdrun zit erg laag in het ensemble, maar dat de winter in aantocht is, is onmiskenbaar. Dat lijkt me weer wél erg positief voor onze winterkansen als daar de kou al in de grond kruipt en de Oostzee ook stevig gaat afkoelen.

sneeuwmoskouec

Kijk eens wat het Europese model voor Moskou al in petto heeft over 6 dagen! Dat is een loepzuivere Arctische uitbraak langs de oostflank van ons huidige Scandihoog.

moskougfs

In de Amerikaanse berekening komt de lichte sneeuw een dag later maar houdt deze wel dagenlang aan.

moscow-climate-graph

Hoe bijzonder is dat in Moskou? Het oktobergemiddelde maximum is er 8ºC en het minimum 1ºC. Gemiddeld zijn er 11 dagen met vorst. Dus dat valt nog wel mee en het is nog ver weg. We moeten het dus nog zien gebeuren.

maandagvies

Even weg van de meteofiction in Rusland naar de al behoorlijk betrouwbare verwachting voor de Lage Landen. Het weekeinde houden we het grotendeels droog. Lokale buitjes zijn mogelijk. Wolkenvelden kunnen overdrijven maar het wordt een OK weekeinde. Maar dan maandag in het Europese model. Wat een smerige weerkaart zeg. Bah! En wat een orgie aan sneeuw op Groenland zeg. Het Amerikaanse model heeft die sneeuw op Groenland ook vanaf maandag maar laat de regen pas woensdag bij ons doordringen. Lijkt me te optimistisch maar je weet nooit! Zelfs een dag met 20ºC mag je voor duimen zo je wilt.

groenlandsneeuw

Kijk eens wat een sneeuw op Groenland in de eerste 10 dagen van oktober. Dat kan zo maar 2 meter sneeuw opleveren op zeeniveau of ietsje hoger. Ach wij blijven nog even genieten van het mooie weer! Na zondag de zondvloed. En sneeuwplaatjes uit Groenland en Moskou… laat maar komen. Helemaal prima zo. Hebben jullie er ook zo’n goed gevoel over?

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.