poollicht

Medio september was het noorderlicht in Rusland zo mooi! Op Rusland komen we zo nog te spreken maar nu eerst Alaska. Bij mijn winterverwachting 2015-2016 afgelopen maandag schreef ik over sneeuw in Fairbanks afgelopen weekeinde. Welnu op 29 september heeft het er opnieuw flink gesneeuwd en daarbij lijkt het absolute septemberrecord van bijna 20cm op één dag in 1992 gebroken. Een verkeerschaos en stroomuitval waren het gevolg.

alaskasneeuw

Het is echt al winter in Alaska en het sneeuwt er ook vandaag nog licht.

mintienalaska

En meteen al lekker koud komende nacht in de berekening. Dat zet ook al door naar Canada en bij de Canadezen moet je na twee horrorwinters echt niet aankomen met global warming. Het antwoord wat je dan krijgt is namelijk bring it on! Ik heb het uit eerste hand van een Canadees. Als jij er kennissen hebt moet je maar eens vragen.

finlandwinter

Welk ensemble is dit? Midden Finland in het Amerikaanse model vanochtend. De hoofdrun zit erg laag in het ensemble, maar dat de winter in aantocht is, is onmiskenbaar. Dat lijkt me weer wél erg positief voor onze winterkansen als daar de kou al in de grond kruipt en de Oostzee ook stevig gaat afkoelen.

sneeuwmoskouec

Kijk eens wat het Europese model voor Moskou al in petto heeft over 6 dagen! Dat is een loepzuivere Arctische uitbraak langs de oostflank van ons huidige Scandihoog.

moskougfs

In de Amerikaanse berekening komt de lichte sneeuw een dag later maar houdt deze wel dagenlang aan.

moscow-climate-graph

Hoe bijzonder is dat in Moskou? Het oktobergemiddelde maximum is er 8ºC en het minimum 1ºC. Gemiddeld zijn er 11 dagen met vorst. Dus dat valt nog wel mee en het is nog ver weg. We moeten het dus nog zien gebeuren.

maandagvies

Even weg van de meteofiction in Rusland naar de al behoorlijk betrouwbare verwachting voor de Lage Landen. Het weekeinde houden we het grotendeels droog. Lokale buitjes zijn mogelijk. Wolkenvelden kunnen overdrijven maar het wordt een OK weekeinde. Maar dan maandag in het Europese model. Wat een smerige weerkaart zeg. Bah! En wat een orgie aan sneeuw op Groenland zeg. Het Amerikaanse model heeft die sneeuw op Groenland ook vanaf maandag maar laat de regen pas woensdag bij ons doordringen. Lijkt me te optimistisch maar je weet nooit! Zelfs een dag met 20ºC mag je voor duimen zo je wilt.

groenlandsneeuw

Kijk eens wat een sneeuw op Groenland in de eerste 10 dagen van oktober. Dat kan zo maar 2 meter sneeuw opleveren op zeeniveau of ietsje hoger. Ach wij blijven nog even genieten van het mooie weer! Na zondag de zondvloed. En sneeuwplaatjes uit Groenland en Moskou… laat maar komen. Helemaal prima zo. Hebben jullie er ook zo’n goed gevoel over?

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.