Afgelopen vrijdag waarschuwde ik nog voor een waterbom die vandaag deels over al de Lage Landen, en vanaf vanavond ergens in Midden-Europa volledig open zou spatten. Lokaal verwachtte ik tot 60mm regen, behalve in NO-Nederland. Wel, de dag is nog maar 11 uur ver, en lokaal is al het dubbele gevallen! En het is nog niet gedaan!

bui gisteren

Gisteren na de middag begon het al met een onweerszone die op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen ontstond. Door gebrek aan wind bleven de buien lang boven dezelfde plek hangen. Lokaal bakken regen dus. Evenementen moesten worden stilgelegd en als je niet snel genoeg was, werd je gewoon zeiknat.

m1mzrbhaljs4_large

Het ging om zogenaamde Pulse Storms. Onweersbuien die snel ontstaan, maar ook weer snel verdwijnen. De regen die naar beneden gutst, werkt de stijgstromen in de bui immers sterk tegen. Hierdoor verdwijnt de bui weer. Maar de sterke daalbewegingen zijn net de trigger om elders de lucht weer te doen stijgen en er daar dan een nieuwe felle bui ontstaat. Dat gebeurde gisterenavond in Noord-Brabant. Een stevige bui liet daar bijna 50mm water achter. De eerste straten stonden onder water.

201407280105

Afgelopen nacht zag ik trouwens iets heel geks op de buienradar. In een tiental minuten tijd ontstond er boven Midden-Nederland even een soort van Squall Line. Daar viel deze nacht lokaal veel regen, want de trekrichting lag in het verlengde van de buienlijn. En 20km meer naar het westen of oosten viel waarschijnlijk helemaal niets. Een half uur later was die onweerslijn alweer verdwenen.

media_xll_6953971

Later in de nacht nieuwe buien in Oost- en West-Vlaanderen die lang boven dezelfde plaats bleven hangen en ook daar straten en kelders blank zette. De brandweer moest in ieder geval verschillende keren uitrukken en gemeentelijke rampenplannen werden afgekondigd.

wateroverlast_westkapelle2_E6B26E8E746FD09AC1257D230025A648_4

Iets later was Zeeland aan de beurt. Dat dikt al aardig aan daar meneer.

buienkrommenie

Later deze ochtend  trokken de felle (onweers)buien verder over Zuid- en Noord-Holland. Ook Hajo’s huis in Krommenie (zie geel vakje op de kaart) mocht een stevige bui te ontvangen.  Daar is ondertussen al zo’n 66 mm gevallen vandaag.

rainmapcurrent

En dit zijn de totalen voor vandaag sinds middernacht volgens het amateurweerstationnetwerk van hetweeractueel. Zie ik daar een lokale 133 mm in de buurt van Alphen aan den Rijn? Kan iemand dat bevestigen? Want dat is echt gigantische veel. Wel mogelijk want naburige stations komen met gelijkaardige waarden. En dan staan de hoeveelheden van gisteren nog niet eens op deze kaart. Dus ook in West-Vlaanderen en Noord-Brabant in minder dan 24h tijd al meer dan 100mm.

eur buienradar

Op de Europese buienradar zien we dat er nog meer op komst is. Het zuidwesten van de Lage Landen liggen pal onder het punt waar het koufront indraait op het warmtefront. En waar die ritssluiting dicht gaat, valt klassiek de meeste regen. Want in die warme lucht die door het naderende koufront omhoog wordt geduwd ontstaan continu nieuwe felle buien. Het indraaiende koufront gaat later vandaag boven het zuiden van Nederland nog helemaal horizontaal komen te liggen voor heel het systeem naar Midden-Europa doorschuift. Dus ook de provincies Noord-Brabant, Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant mogen zich straks nog aan vers water verwachten. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

70 reacties

Gesloten voor reacties.