Deze is van het Canadese model. De nieuwe 12u hoofdrun. De GFS06 en de GFS12 baden ook al niet veel soelaas. Team B is nu duidelijk aan de winnende hand. Het kan nu alleen nog met een grootste comeback van Team A goed komen, zoals in de America’s Cup afgelopen zomer Team Oracle presteerde: van 1-8 achter naar een 9-8 win. De GFS12u is niet zo heet dat je een eitje kunt bakken op een autodak in München zoals GEM bijna wel produceert. Nee, hoor: in de winter haal je die waarden aan de grond niet. Maar wel op 1500m hoogte en dus ook op de pistes. Het dreigt altijd als een potentiële winterdepressie niet tijdig post vat op de Middellandse Zee maar te lang vanuit een westelijke positie warmte naar het noorden blijft pompen. Dezelfde depressie die in het eerdere scenario nog de motor van het winterweer was, is dan ineens de grootste vijand van Koning Thialf.

thomas-morgenstern

Maar ach het is allemaal peanuts vergeleken bij wat Thomas Morgenstern vandaag op de Kulm-springschans van Die Tauplitz is overkomen. Zie hierrrr als je de beelden verdraagt. En hij was pas net hersteld van een eerdere blessure en Sochi komt eraan. En nu ligt hij in kritieke toestand met een gekneusde long en een schedelfractuur in het ziekenhuis. Het is trouwens geen skispringen op de Kulm maar Skifliegen. Afstanden van 200m! Morgenstern sprong in zijn training de op een na beste afstand met 196,5m!

kulm

Ik heb er gestaan jaren geleden en dan zie je de mannen op videoscherm afspringen…. dan een hele lange seconde niets …. en dan vliegt de stuntman pas over de horizon van de bolling van de helling in je blikveld. Waanzinnige sport. Waar de deelnemers vroeger nog wel eens een jointje voor rookten. De Johan Cruyff van Oostenrijk is trouwens Hubert Neuper en dat is een voormalig springkampioen afkomstig uit Die Tauplitz die er nu een skischool runt en die er een après-ski restaurant heeft. Je kunt in Die Tauplitz ook een beginnerscursus skispringen volgen….. 

ensgfs12_12

Het is over en sluiten voor Thomas Morgenstern… het lijkt mij stug dat hij zijn carrière nu niet beëindigt. Don’t push your luck! IJzige winters zoals nu ook in Amerika gaan wij ook nog krijgen maar vandaag moeten we toch echt concluderen dat de Fréderic doctrine in werking is getreden en dat team B het juist heeft gezien. Ook de pluim van het Europese model die nog moet komen zal de boel niet meer redden. Hierboven de pluim voor Midden-Nederland van het Amerikaanse model. Nog één lijntje begint de winter op de 19e en nog twee lijntjes doen iets op de 21e. Met 20 lijntjes en een hoofdrun en een controlerun heb je dan altijd nog meer dan 10% kans. Welnu… duimen mag altijd…. maar het moet niet tot een open wond op je kootje gaan leiden…  ja de hoofdrun is een zachte uitbijter… maar het gemiddelde vriest ook al niet meer ’s nachts. Wel hou ik mijn belofte dat we op de 12e in de lage landen weer terug zijn op normale waarden… voor één dag dan en dan gaan we weer omhoog!

  ensFra1001_12

Hier het ensemble voor de Franse Alpen. Helaas is de meer overzichtelijke weergave op 1500m van Wetterzentrale niet geüpdate vanavond. Voor de Franse Alpen is er echt goed nieuws. Mooie sneeuw bij een dalende sneeuwgrens in de nacht van de 13e op de 14e. Sneeuwgrens rond 1200m. Drie keer raden waar ik de 16e heen reis? Les Menuires (1850m – zie meteo)! Jullie hebben dus een live reporter. En drie keer raden hoe lang ik blijf? Tot de 19e. De 17e is er ook sneeuwval met een sneeuwgrens rond het niveau van St. Martin de Belleville op 1450m. Jullie hebben dus een live reporter. Voorbij de 17e zien we eigenlijk veel onzekerheid. Ik kijk dan ook even niet verder.

 ensOost1001_12

Ensemble Oostenrijkse noordkant… binnen die betrouwbare termijn vrijwel geheel droog. Een flutsje neerslag op de 15e. En aanhoudend zacht! Vorstgrens 1500m! Sneeuwgrens rond 1200m. De piek op de 13e is een fout van de computer. Droog! Hoe jammerlijk. Hoe veel groener kan groen worden? En houden de dalafdalingen echt stand? Heb al enkele dagen geen goede live reports uit Oostenrijk meer gelezen. Ja vanaf de 19e doet de hoofdrun (zwarte lijn) leuke dingen in Oostenrijk. 3 dumps mag je wel zeggen waarvan de eerste twee met flinke afkoeling. Laten we dat morgen nog eens bekijken. We moeten nog even bijkomen van de deceptie. Enne….  hier is het zelfs niet gelukt mijn belofte te houden dat dit deel van de Alpen vanaf de 14e weer op normale waarden zou zitten. In de Franse Alpen lukt dat net wel maar ook maar voor 1 dag. 

eend-op-ijs

En mijn eend gaat dus ook niet staan! Hier meer natuurfoto’s van deze talentvolle fotograaf.

ecmwf1901_12

Hierboven de op een na laatste kaart in de avondrun van het Europese model. Die is voor mij wel hoopvol. Maar dat is niet meer het oude winterscenario maar dan iets later. Nee, dit zou via een omweg tot een heel nieuw winters scenario kunnen leiden. In de winter vind ik afgesnoerde koudebellen altijd de spannendste ontwikkeling. Wat gaat zo’n blob yoghurt doen? Of moet ik zeggen een bolletje vloeibare kwik? In elk geval heeft zo’n koudebel hele interessante eigenschappen. Het kan door het hoog erboven zo maar aan de wander gaan naar het westen en dan is het een wals die alles verzwelgt op zijn pad. Helaas zien we nog geen Laag in de goede positie waardoor “het ding” of als je van thrillers houdt “the thing” evengoed weer terug naar de Noordpool zou kunnen vluchten. OK. Toch nog even naar die pluim van het Europese model kijken….

pluim1001_12

Een hele vreemde pluim…. er zit nog steeds veel spreiding in… er gaat nog steeds een clustertje lijnen al vanaf de 17e de winter in. Het dikste cluster net onder de controlerun is nog warmer dan het ensemblegemiddelde een heel stukje boven het gemiddelde voor medio januari. Hierboven zagen we in het Amerikaanse model ook nog 10% kans. Hier hebben we met 50 lijntjes dus ook nog wel 10-20% kans op winterweer in Nederland. Duim dus maar…. ik ben hem ff kwijt!

zillertalarena1001

Maar ook vandaag is er leuk nieuws! Zoals gepland heeft het in Oostenrijk geregend. Bijvoorbeeld beneden in het Zillertal. Maar boven in de Zillertal Arena (zie meteo) maakte onze skileraar ter plekke Niels Hoeke een serie mooie foto’s van verse poeder. Zie hierrr op Facebook!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

126 reacties

Gesloten voor reacties.