sneeuwNL

Hierboven het opwarmertje voor dit weerbericht: een sneeuwbom in de Lage Landen. Maar nu eerst even naar de Alpen… dan terug naar huis…

tignes-lac-0901

Veel sneeuw in Tignes Lac. Dat zagen we gisteren al. Ja je moet erg hoog zitten momenteel om geen regen te zien. Vandaag regent het om te beginnen tot 1900m. In Oostenrijk is dat 1500m. Morgen daalt de sneeuwgrens ook in de Franse Alpen naar 1500m of nog iets lager. Maandag slaat er nog een flinke golf als een breker klotsend tegen de Alpen aan met een sneeuwgrens die tussen 1800 en 1000m slingert. Hij eindigt op die 1000m. Dinsdag dan eindelijk de bevrijding exact op de datum die op 2 januari al ruim voor de huidige zachte fase is aangeduid. Maar… ik voorspelde op 4 januari voor dit weekeinde ook een droomweekeinde met Grand beau. Wishfull thinking?

Ja tuurlijk. Ik ben ook maar een mens. En het leek toen even droog en zonnig teflonweer te worden vrijdag-zaterdag en zondag in de Alpen. Niet dus. Maar ik moet zeggen: ik heb echt heerlijk geskied in de regen. Vooral de afsluitende 3 runs pal boven Les Menuires. Als het niet druk is op de piste en er nauwelijks bulten zijn dan pakt verregende sneeuw heerlijk! Je ski’s snijden dan echt als een mes door de boter en je kunt heerlijk de klassieke “jetschwung” skiën waarbij je eigen flex de ski’s naar de andere kant doen veren.

sulden0901

Mooi plaatje uit Zuid-Tirol waar het de komende drie dagen wel sneeuwt en regent voor de noordstuwing het overneemt.

teflonweer

Vanochtend om 6 uur kwam ik even mijn bed uit (in een Ibis hotel vlakbij Genève) om de nieuwe run van het Amerikaanse model te zien. Dat was echt horror. Ik wist niet hoe gauw ik weer in bed moest kruipen met de deken over mijn hoofd getrokken in foetushouding als in de ergste nachtmerrie. Puur teflonweer – back to X-mas – vanaf 18 januari.

ens0901

Maar nu tikkend op het vliegveld zien we dat de hoofdrun een pure uitbijter is. Wel eentje die de koers volgt waarvan in de laatste runs altijd ene paar lijntjes waren. Dat maakt dat we op onze hoede moeten zijn. Dat er geen garanties zijn. Maar dat we deze modelrun wel door de WC mogen spoelen.

jederzeit

Wetteronline.de kopt bij bovenstaande vertwijfelde weerkaart: “Der winter kann jetzt jederzeit über uns hereinbrechen”. En zo is het ook… Ook Stefan Ochs zit net wals wij in een rollercoaster van waar het naar toe gaat of niet…. hij schrijft zeer fraai:

Gibt es auf dem Nordatlantik eigentlich immer noch den kalten Fleck? Ja, weiterhin prangt der ‘Cold Blob’ oder auch ‘Anti-Blob’ prominent auf den Karten der Meerestemperatur-Anomalien. Wegen der ungewöhnlichen Häufung bestimmter Wetterlagen im November und Dezember (kalt auf dem Atlantik, warm in Europa) ist das allerdings auch nicht so verwunderlich. Wissenschaftliche Erklärungen zu dem Phänomen gibt es weiterhin keine. Und was die Auswirkungen betrifft, so sind wir in einer ähnlichen Lage wie der Detektiv Sam Diamond (Peter Falk) in dem Film “Murder by Death” (Eine Leiche zum Dessert): That can only mean one thing – and I don’t know what it is.

En bedankt! Fraai is dat. Wat heb je nu aan zo’n weerman? Alles! Want weer is infotainment en als iemand het zo leuk kan opschrijven is hij not fired!

sneeuwstormpje

Want waarom ook? Laat die weermannen nog een paar dagen leven. Uitstel van executie. Want het Europese model doet dit vanochtend. Mooie sneeuwstoring die met 15cm sneeuw precies mooi over België onder ons door trekt. Laat het in het noorden maar zwart ijs zijn! En dat kan…

ijsdagen

Want met die berekening (nog niet helemaal binnen) gaan we hiernaartoe!

snor

De noordstuwing staat er tot de 17e januari sowieso heel mooi op – zelfs in dat horrorscenario van de GFS. In het Europese model krijgen de Alpen een mooie symmetrische snor…

snor

Dan kun je niet meer klagen dat alles naar de Franse Alpen gaat. Nee dan zijn echt de hele Alpen dit wit behalve een minder bedeelde zuidkant waar na maandag niet veel meer gebeurt voor wat we nu kunnen zien. Ja natuurlijk valt een deel van die 50mm in Oostenrijk nog als regen. Maar dat geldt ook voor Zwitserland en Frankrijk in de huidige westelijke golf. Kortom: er blijven heus nog wel skigebieden waar wat te klagen valt. En ook dat is allemaal prima. Dat mensen daarover klagen dan. Wij peppen iedereen dan wel weer op.

lakeeffectNL

Ik heb goede zin met de huidige fase van winter 2015-2016. Er is altijd nog kans op december 2010 achtige Lake Effect Snow langs de Hollandse kust. Zie hierboven Europees model vanochtend. Kwakkelen is bij ons ALTIJD waarschijnlijker, maar laten we hopen dat diegenen die hem al afgeschreven hadden ongelijk krijgen.

PS ATTENTIE LAWINEGEVAAR!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

52 reacties

Gesloten voor reacties.