Reageerder Artus postte daarstraks een interessante vraag onder Hajo’s bericht. Waarom worden hogedrukgebieden in de winter veel makkelijker verdreven dan in de zomer?
Iedereen die iets of wat met het weer bezig is, weet daar het antwoord op. In de zomermaanden zijn de temperatuursverschillen tussen de Noordpool en de tropen veel kleiner. Daardoor is het weer in onze streken dan veel rustiger. Stel je voor dat de zon elk gebied op aarde continu evenveel energie zou geven, dan was er gewoon geen weer. Geen temperatuursverschillen … en daardoor ook geen luchtdrukverschillen … en geen wind. Sinds september is het echter alweer flink kouder geworden in de poolgebieden. De temperatuursverschillen nemen toe en daardoor ook de luchtdrukverschillen en de wind. Een goed voorbeeld is de straalstroom die elke herfst opnieuw aan kracht wint en in de lente weer verzwakt. Daarom dus @Artus.
Eenzelfde verhaal voor de poolwervel in de stratosfeer. De poolwervel ontstaat er op dezelfde manier. Vorige zondag postte ik er nog dit bericht over. Jullie moeten het me vergeven, maar mijn fascinatie over die poolwervel en de invloed ervan op ons weer is momenteel te groot om het los te laten. In deze animatie zie je wat er de komende tien dagen met die poolwervel gaat gebeuren. We starten met een ingedeukte poolwervel (veel planetaire golf#2 activiteit). Maar die deuken / ruggen gaan er de komende tien dagen helemaal uit. Door een opstomende bel warme lucht boven het oosten van Siberië (planetaire golf#1) wordt die poolwervel veel strakker en wordt die tot over Europa geduwd.
De kans dat we in de Lage Landen even van de winter afscheid moeten nemen, wordt daardoor flink vergroot. Gisteren zette ik de kans op het voortduren van het koude of koudkwakkelweer voor begin december op 15%. Vandaag moet ik daar nog eens 5% van af doen. Zitten we daardoor vast aan een eeuwigdurende zachte WC (westcirculatie)? Nee, vooralsnog niet. Worst-case scenario is dat er boven ZO-Europa een warmbloedig hoog komt te liggen, maar dat zit vooralsnog niet in de weerkaarten. Oef!
Nee, de kou boven Oost-Europa wordt niet helemaal Siberië in geblazen. Ze blijft relatief dichtbij. En dan hoeft er niet veel te gebeuren …
Mijn ogen zijn nog steeds op midden december gericht waarbij het nu stilaan onontkoombaar lijkt dat er dan iets met die poolwervel gaat gebeuren.
En het goede nieuws van vandaag is, dat we op het GFS-ensemble van planetaire golf#2 zien dat er tegen medio december mogelijks weer veel activiteit komt van die golf. Woooeeehhh …! Nu ja, enkele leden laten nuance-gewijs toch alweer een opwaartse trend zien 😉 . Als dat er effectief van komt, zit er mogelijks een echte poolwervelsplit met noordelijke blokkades aan te komen en stijgen onze kansen op kou of zelfs een witte kerst aanzienlijk. Ik hoop dat dat een voldoende uitgebreid antwoord op je vraag was @Artus. Zit je zelf ook met een vraag? Het weercafé is de ideale plek waarin we mekaar kunnen helpen. Dus shoot in de reacties!
62 reacties
Reacties zijn gesloten.