Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Les menuires
Lees verder >

Vakantiepret voor jong en oud!

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ontdek de prachtige bergenlandschappen in de zomer.

Afwezigheid warmbloedige hogedruk boven ZO-Europa houdt onze winterkansen gaaf

check ook eens

62 Reacties

 1. JanVanSoest(soesja) schreef:

  Spanning alom. Interessante info over de hogedrukgebieden. Weer wat geleerd!

 2. Klaassie schreef:

  O o o wat gaaf dat we onze bril toch weer net wat scherper kunnen stellen. Vraagje: wordt deze info nu of over een paar jaar ook meegenomen in de berekeningen bv gfs? Wellicht met een weegfactor?

  • Frederic schreef:

   van GFS niet. Maar in de CFS (de langetermijn-grote-broer van GFS) wellicht wel. En wie weet, kunnen we dan echt wel kwalitatieve langetermijnvoorspellingen doen

   • Asten (Harmelen) schreef:

    @Frederic
    Eerlijk gezegd hoop ik dat niet. Lijkt me verschrikkelijk om te weten wat voor weer het over 3 a 4 weken zal worden zeker als het niet is wat ik zou willen.. 😉

 3. Martijn sonnenberg schreef:

  GFS begint beter aan de run dan de 06 versie, het oceaanlaag blijft meer plakken en daarmee de hoge druk kern boven scandinavie ook wat beter. benieuwd naar het vervolg. in ICON zakt het (koude) hoog uiteindelijk weg naar zuid europa, maar dan aan de goede kant van de warme luchtstromen

 4. Martijn sonnenberg schreef:

  Ga je artikel straks aandachtig lezen frederic, maar volgens mij ben je (realistisch/onderbouwd) positief gestemd!

  Ik heb het idee dat deze kaart nog niet eens zo ongunstig is voor de winterkansen toch? tenzij je een dikke sneeuwdump wilt aan de noordzijde van de alpen:

  http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?&ech=144&mode=0

  • Frederic schreef:

   Voor de verre termijn (vanaf 2e decade december) ben ik idd ‘hoopvol’ @martijn. ‘Positief’ weet ik nog niet. Mischien binnen een paar dagen wel.

 5. Marcel www.weerstationluyksgestel.nl schreef:

  Fijne uitleg Frederic,
  Ik wist dat eigenlijk ook niet precies.
  Als zomerliefhebber heb is dan maar een beetje geluk.
  Weer een beetje afwachten wat het gaat doen.

  Zojuist wat regen hier in Luyksgestel, had liever de eerder voorspelde sneeuw gehad, maar het is niet anders.
  Hier sctueel 4.2C en bewolkt.

  Iedereen een fijne avond gewenst

  Marcel
  http://weerstationluyksgestel.nl/weather28/index.php

 6. Frederic schreef:

  GFS12 zit ondertussen al op +300h in zijn berekening. Zoek de verschillen tussen de GFS12 en de GFS06 voor 4dec. Lastig he. Zo ver weg en toch zo weinig verschillen:

 7. Tom schreef:

  Op een ander weerforum beweerde er iemand en dit al enige tijd dat er vanaf 27november het begin is van een zeer strenge winter. Best wel grappig om het gelezen te hebben

 8. Frederic schreef:

  Eind deze maand draait de wind wellicht naar ZW volgens GFS:

 9. Frederic schreef:

  Maar eer het zover is, krijgen we natuurlijk nog een dikke week met licht winters weer! En wie weet zit daar nog wel een verrassing in:

 10. Henrik schreef:

  Volgens mij is het allemaal niet zo spannend meer, de kans is groot dat we vanaf eind november overschakelen op zacht weer uit het zuidwesten. De runs van de laatste dagen laten dit zien voor meerderheid van de members en ook de operrun laat dit steeds zien. Laatste gfs laat een gemiddelde temperatuur zien van ruim boven de 5 graden volgende week. Als EC dit ook aangeeft zometeen dan kunnen we winter hier voorlopig in de ijskast zetten.

 11. Martijn sonnenberg schreef:

  mooie aftrap Frederic van de avond in het weercafe. Heb je al een duveltje open getrokken?

  Wat betreft vragen: Ik volg de kaarten de laatste dagen intensief en zie dat de evolutie van het oceaanlaag naar het vaste land iedere keer uitgesteld/vertraagd wordt.
  Als dit nu de praktijk blijkt te zijn en dat laag blijft hangen rond Ierland, wat gebeurd er dan met dat wegzakkende hoog. kan dat dan ook blijven liggen, of beter, versterkt worden met warmte uit het zuiden? Of is dat een heel gekke gedachte?

  • Martijn sonnenberg schreef:

   zoiets wat aanvankelijk in de gfs-para gebeurd dus…

   Die eindigt trouwens wel met een droomkaart voor een nieuwe start van de winter:

   http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?&ech=384&mode=0&runpara=1

   over de para gesproken: is dat de proefversie van de volgende versie van het gfs systeem?

  • Frederic schreef:

   Duvel: check
   Gfs para: jawel, dat wordt de nieuwe Gfs binnenkort
   Over het wegzakkende hoog, in sommige runs zakt het niet helemaal weg omdat er een kleine depressiekern ten zuiden van ligt. Ik zou er niet op rekenen. Is hetzelfde patroon als wat er nu ook aan het gebeuren is. Is een herhaling van zetten.

   • Aart schreef:

    Hoeveel waarde heeft het eigenlijk om te focussen/in te zoomen op 1 weerkaart? Die weerkaart is het resultaat van wat er aan voorafgaat. Neem je dat niet mee dan is het resultaat al gauw die dode mus.
    Dat is dan ook het mooie van weeruitleg aan de hand van bewegende beelden.
    Overigens hulde Frederic voor telkens nieuwe heldere inzichten in wat het weer doet/(hopelijk) gaat doen!

 12. Floris schreef:

  Geweldig artikel Frederic, ik ga die wervels bijhouden. Er zijn 2 dingen blijven hangen, je hypothese dat als we overal evenveel zon hadden, er geen weer was. Dat klopt, nooit zo over nagedacht en is voor mij wel een mooie voor het klimaatdebat. Die zon is de belangrijkste factor voor het weer.
  Tweede wat blijft hangen is het u-medel ensemble. Als ik naar het langjarig gemiddelde kijk loopt dat omgekeerd parallel aan de gemiddelde temperatuur. Is die correlatie te leggen? Dat zou dan dus wel betekenen dat waar het ensemble midden december omlaag gaat de temperatuur omhoog gaat?

  • Frederic schreef:

   dat klopt @Floris

   • Ralf schreef:

    Als er oval evenveel zon zou zijn, krijg je toch nog verschillen. Water warmt anders op dan land. Op het land zijn ook nog verschillen tussen zandgrond en kleigrond. Eigenlijk bedoel je denk ik als het overal even warm zou zijn. Toch?

  • Aart schreef:

   Doet me denken aan de regenboog. Volgens de bijbel werd die voor het eerst gezien na de zondvloed, als teken dat er nooit meer zo’n vloed zou komen. Zou het klimaat voor de zondvloed totaal anders geweest zijn? Met ‘geen weer’ zoals we dat nu kennen? De mensheid werd in die tijd ook veeeeel ouder (denk aan Methusalem).
   (Moet je wel geloven dat er een zondvloed geweest is uiteraard, wat overigens in heel veel culturen wordt genoemd, maar dat terzijde).

 13. deepblue schreef:

  Leuk stuk, weer wat geleerd. Dank!

 14. eri schreef:

  pffff de gfs12 gaat voor warmte in de alpen gewoon +5 op 1500 meter en vele lijntjes volgens of gaan zelfs nog hoger, bijna 80% boven de 0 op meter tot 7 dec. mocht dit uitkomen dan nog maar 16 dagen tot kerst dus dan moet er nog veel gebeuren voor een dikke witte kerst of zelfs witte slierten kunstsneeuw kan wel eens moeilijk gaan worden, hopen dat de aankomende runs beter worden veel beter

  • nils schreef:

   We hopen mee.
   De runs mogen slecht zijn als de werkelijkheid maar goed wordt…
   Wedden dat er binnen 4 dagen weer mooie sneeuwruns voor de alpen uit de hoed getoverd gaan worden?

  • Henrik schreef:

   Dat bedoelde ik ook met de ZW walmen die onze kant op komen (naar het lijkt). Dat is ook verre van ideaal voor de alpen dus als dat echt uit gaat komen wordt het nog weer spannend in december.

 15. Jorne schreef:

  Begin volgende week de koudste dagen tot nu toe? En de controlerun doet weer leuke dingen, maar kijkende naar de windrichtingpluim krijgt ZW de voorkeur.
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/KNMI_expertpluim_De_Bilt_Temperatuur_201811211200.png[/img]

 16. Richard schreef:

  In ieder geval nog even koud maar zie toch liever de eerste dump in de Noordalpen komen.

 17. Henrik schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture-5.JPG

  Noord Oost heeft toch een behoorlijk cluster die voor koud weer gaat tot de 30e. Tot die tijd lijkt het iig fris te gaan verlopen en te koud voor de tijd van het jaar met begin volgende week kans op matige vorst. En laten we niet vergeten, de 30e is nog steeds 9 dagen weg dus echt LT en dus onzeker.

  Hiermee gaat november 2018 wel breken met een belangrijke trend: het gaat namelijk de eerste maand sinds maart 2018 (!) worden die te koud gaat verlopen. We komen naar verwachting uit rond de 6 graden, normaal is 6.7. Hopelijk wordt dat dan de trend voor de komende maanden: te koud tov normaal.

 18. Hans schreef:

  Enorm veel spreiding ja zoals hierboven al menigmaal aangegeven. Hou alle opties open.
  Komt misschien dan toch nog ons IJSKONIJN ??

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/IJskonijn.jpg[/img]

 19. Asten (Harmelen) schreef:

  Is er IEMAND die weet of er dit weekend liften opengaan in Winterberg ?? Op de site van skiliftkarussell.de is alles nog dicht i.i.g.
  Wij gaan vanaf vrijdag een paar dagen die kant op (al langer geleden geboekt) en nu zag ik dat er naast de sneeuwval van gisteren in eerdere instantie ook al sneeuwkanonnen waren aangezet.
  Nu kan ik uit voorzorg mijn hele wintersportuitrusting (excl. ski’s) mee gaan slepen maar als er signalen zijn dat dit er weekend niets open gaat….
  Dus lezers…laat het me weten (en anders waag ik morgen nog wel belletje die kant op… )..

 20. Mark (breda) schreef:

  Het wordt tijd om de winter stormtroepen in te gaan zetten denk ik om winter hiernaartoe te halen.

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/408424732_fcad7b621e_b.jpg

 21. Snowfever schreef:

  @Asten, normaal gesproken mag je wel van die informatie uitgaan. Ik heb de website vorig jaar goed in de gaten gehouden i.v.m. een verblijf van een week. Maar wie weet!

 22. Cleven schreef:

  We hoeven geen afscheid te nenem van een ” vroege winter” want die is nog niet aan de orde geweest.
  rond de vijf a zeven graden is gewoon lekker fris met in de nacht rond het vriespunt, heel gewoon voor
  eind november. Maar we willen veel te graag en er zijn altijd kaarten die ons gek maken, of niet, maar
  we zullen het gewoon moeten nemen zoals het komt, zeker nu er al zo lang geen Zuid- Westen winden
  zijn geweest, laat die a.u. b. weg blijven maar je zal altijd zien……………………..!!

 23. Hans schreef:

  GFS 18z loopt binnen. Kijk ‘m niet af, dat geloof ik wel, iig t/m 156h = 28e …. ligt NL nog steeds onder invloed van hogedruk die zich niet gemakkelijk laat wegzetten. Het NOM blijft nog steeds op afstand en het Hoog heeft de neiging uit te breiden naar het NW, Scandinavië……………. ZZZZZZZZZZZ

 24. Martijn sonnenberg schreef:

  In gfs 18 Hoofdrun lukt het nog net niet voor het hoog om zijn plaats te houden. Wel wordt ook nu het wegzakken wat uitgesteld. De druk van de oceaan depressies wordt momenteel overschat in de berekeningen en naar beneden bijgesteld als de tijd vordert
  Gevolg is dat Oostenrijk in ieder geval langer in de koude sector blijft… voor wat dat waard is. Ook Nederland houdt langer de oostenwinden

 25. Cees schreef:

  Deze site is zo langzamerhand verworden tot een forum voor echte (hobby) meteorologen. Even checken hoe het zit met het weer zit er voor een leek niet meer in. Laat staan om een voorspelling te krijgen die een leek ook kan snappen. Iedereen bestookt elkaar met jargon en de ene wil nog slimmer over komen dan de ander. Ik pas en kijk voortaan wel op de sites die wel rekening houden met de gewone man die wil weten of er sneeuw komt en wat het weer wordt de komende dagen. gelukkig zijn die er ook nog,. Jammer want ik was al jaren een trouwe bezoeker, maar ik kan het gewoon niet meer volgen.

  • qlubtempo schreef:

   Last van de spanning denk ik en dan is alle mogelijke scenario’s bespreken ineens not done? Denk dat Hajo er met z’n live filmpjes er bovenop probeert zitten, goede toevoeging in mijn ogen.

  • Frederic schreef:

   Wel @Cees. Je hebt het helemaal goed. Dat is de opzet van het weercafé. Speuren waar het naartoe gaat in de verre termijn. De weermodellen worden steeds beter, dus de korte termijn is niet zo interessant. Zelfs saai vind ik en daar pas ik voor. Je hebt ook gelijk dat er voldoende andere sites zijn die die korte termijn wel doen. Velen doen zelfs enkel die korte termijn, met symbooltjes van wolken en zon en al. Helemaal prima voor de leek. Mijn vrouw zegt het ook dikwijls: ‘op die wswm-site kom ik niet. Te moeilijk voor de leek’. Helemaal waar dus. Maar wees gerust: als er iets in die korte termijn staat te gebeuren, dan gaat dat hier echt wel besproken worden hoor.
   Maar ik kaats de bal ff terug. Als er iets is wat je niet begrijpt, waarom vraag je het dan niet gewoon in de reacties? Of als je wil weten wat voor weer het de komende week wordt? Just shoot in de reacties 🙂

  • vanDam schreef:

   Als je al jaren een trouwe bezoeker ben dan moet het weer jargon er ondertussen toch wel inzitten. 😉
   En tja het weer van volgende week voorspellen is nou eenmaal wat moeilijker dan het weer van morgen te voorspellen. Er zijn zoveel meer factoren om rekening mee te houden en dus ook om te bespreken.

  • Hans schreef:

   Nou Cees, als je het niet erg vindt: ben het niet met jou eens. De WSWMnen (wintersportweermannen) gebruiken idd (inderdaad) afkortingen en ander weerjargon (taalgebruik vakgebied) maar òòk dat wordt vaak uitgelegd wat dat betekent. Oftewel Jip en Janneke taal. Kijk ‘s naar de video’s van Hajo….heel gemakkelijk te volgen toch? Vindt jij het interessant om wat verder te kijken dan de “anderen” doen? Hou je ook nog van humor? Wil je ook nog wat leren op weergebied? Interessant nieuws wat er elders gebeurt vwb het weer? Wintersportgebieden?
   Ja Cees, dan moet je hier niet zijn………….. 🙂

   • Cees schreef:

    Ieder zijn hobby, laat ik daar helder in zijn en ik vind dat ook prima. Ik constateer alleen dat een site met toch ook wat commerciële belangen/uitingen steeds meer een forum wordt voor weerfanaten. Ik neem toch aan dat een doelstelling toch ook is om traffic naar deze site te genereren anders hoef je ook geen reclame op de site te zetten. Misschien is het verstandig na ieder (uitgebreid) artikel een korte samenvatting te zetten voor de leken onder ons. De video”s van Hajo zijn idd beter te volgen. Ik bedoel het dus niet negatief, maar juist als opbouwend kritisch.

 26. Artus schreef:

  Beste @ Frederic, u bent vriendelijk bedankt voor deze wederom zeer duidelijke uitleg. Ik heb weer iets bijgeleerd, dat ik (tot nu toe) niet op school heb geleerd. Mevrouw Crevits en haar voorgangers hechten blijkbaar niet zoveel belang aan weerkunde en klimatologie.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.