foto Capture - 11

Vanochtend heeft Fréderic al uitgebreid geschreven over de bak sneeuw die met name de Franse Alpen gaat treffen. In dit eerste reisweerbericht van het seizoen kijken we nog even naar de laatste inzichten over de momenten waarop het het meest bar zal zijn onderweg. Laten we ervan uitgaan dat niet veel mensen vannacht onderweg zijn… maar als da wel zo is…

rart_17120806_17120712

Dan is er vanaf laat op de avond sneeuw uit noordweststuwing (glijbaan). In Duitsland dan alleen nog regen. Vervolgens moeten we met het reisweer al thuis in de Lage Landen kijken!

graphe6_1000___5.37735849057_51.9433198381_ (3)

Het Amerikaanse model geeft vooral vrijdag en zaterdag aanzienlijke sneeuwkansen.

Webp.net-gifmaker (59)

Op die termijn zijn de modellen het natuurlijk eens en zien we in het Europese model bovenstaande opeenvolging. Vrijdagochtend kunnen de eerste sneeuwvlokken gespot worden. Dat houdt de hele dag aan en in de nacht op zaterdag warmt het dan alweer een beetje op. Het KNMI waarschuwt al voor pittige winterse buien met in de kuststreek ook harde windstoten. In Duitsland heb je vrijdag onderweg overal waar je ook maar iets omhoog rijdt last van sneeuw.

rart_17120918_17120712

De zaterdag is de “window of opportunity”… Echt heel even heel rustig op alle reisroutes….

Webp.net-gifmaker (60)

En wat er dan gebeurt tart elke beschrijving. Een breed warmtefront beukt met sneeuw tegen de kou in. Op de kaart lijken de Lage Landen fors in de sneeuw te komen maar het gaat gauw in regen over. In de Alpen gaat het daarentegen van west naar oost gigantisch uit sneeuwen. Zondagochtend begint het in de Franse Alpen. En pas dinsdagmiddag verlaat het front de Alpen bij Wenen. Ondertussen heeft dan ook de zuidkant van langs gehad.

graphe3_1000___13.4905660377_46.4372469636_

Het ensemble van het drielandenpunt tussen Oostenrijk, Italië en Slovenië spreekt boekdelen. Wat een uitschieter zeg! Het is dat aan de zuidkant ook de sneeuwgrens flink omhoog gaat. Dat kan tijdelijk 2000m zijn. Zakt wel weer en gaat ook veel sneeuw opleveren. Als deze berekening uitkomt krijg je daar ook overstromingen en wellicht modderstromen. Daar kun je je als automobilist alleen voor wapenen door die twee dagen – maandag en dinsdag – maar even te mijden. Vrijdag en zaterdag 15 en 16 december is er een volgende dump in de maak zo te zien.

rart_17121418_17120712

Aan de noordkant zet dat al exact over een week in. Op donderdag 14 december. Dat houden we de komende dagen in de gaten natuurlijk omdat het al niet helemaal meer betrouwbare termijn is. In de reacties graag jullie vragen over specifieke reisroutes. Elkaar wederzijds helpen is fijn. En wij kijken ook in de reacties en antwoorden waar mogelijk.

Titelfoto met Renault Captur: Van Essen Videoproducties

Categorieën: Reisweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.