Zo dames en heren. Het is zo ver. De herfstzon gaat onder. Gerda spotte het al deze namiddag vanaf de Zugspitze. Luttele uren scheiden ons nog van het begin van de meteorologische winter, voor mij de officiële winter. Na negen maanden wachten zijn ieders batterijen weer stevig opgeladen en zit wintersportweerman weer in prime time bij elke winterliefhebber. Hoe zit het nu met die laaglandwinter volgens de avondmodellen? EC heeft er zin in, GFS niet. Althans, zo lijkt het op het eerste zicht.gfs-0-156

Wat is dit voor een ***kaart. Dit is de nieuwste oper van GFS12 voor volgende zaterdag. Hoe kan dat nu? Een aantal runs geleden leek het toch alsof de Lage Landen komend weekend in een wit sprookjeslandschap omgetoverd zouden worden? Niet dus volgens de oper. De hogedruk boven de Atlantische Oceaan schuift veel te snel door naar het Europese vasteland, waardoor de noordelijke aanvoer, die voor de sneeuw zou zorgen, veel te snel afgesneden wordt.

[metaslider id=31368]

In deze run van GFS zou het in de Lage Landen enkel maar vrijdagochtend sneeuwen. In de namiddag klapt het koufront al tegen de Alpen aan, maar zit er bij ons, op een paar kleine buien na, geen sneeuw meer in.

144_35 bis

Op zaterdag komen we terug meer in een westelijke aanvoer terecht. Maar daar ligt een flinke portie zachte zeelucht. Bye, bye winteroffensief?

graphe_ens4

Ook als je naar het GFS12-ensemble voor De Bilt kijkt, word je niet bepaald hypervrolijk. Slechts 20% kans op sneeuw (nat of droog) op Sinterklaasdag. Maar hé, wat zie je een dag verder? 35% kans op sneeuw?

[metaslider id=31375]

Hmmm, het signaal om wat dieper in de ensembleleden te neuzen. Slechts 35% van de ensembleleden volgt de oper van GFS12, met dus een vroegtijdig doorschuiven van het hoog. Maar belangrijker, 65% doet dat niet, en houdt ons ook op zaterdag in een koude maritieme aanvoer, net zoals de EC12. Deze ensembleleden variëren nog tussen polaire en zelfs arctische lucht. In mensentaal: net niet koud genoeg voor sneeuw, tot koud genoeg voor droge sneeuw. De hoop is dus nog niet vervlogen.

ECM1-168

Dit is de nieuwste kaart van EC12 voor komende zaterdag. Yep, de arctische aanval (met lucht oorspronkelijk ten noorden van Spitsbergen) staat er nog steeds op, net zoals in de vorige runs van de EC. Lekker consequent dus. Toch is er een klein, maar voor onze regio groot detailverschil. Een kleine trog voor de Noorse kusten diept zich verder uit en vormt een aparte depressiekern. Gevaarlijk hoor die secundaire depressies. Denk maar aan de grote oktoberstorm van een maand geleden. Hij trekt pal over de Noordzee naar het zuiden en begint pas net voor landfall weer wat op te vullen. Zou dit het ultieme winterse scenario zijn? Ik denk het wel. De wind trekt in dat geval zeer fel aan, mogelijk zelfs tot stormachtig. En minstens even belangrijk: aan de oostkant van die depressiekern blijft de wind aflandig. Koud dus, met sneeuw die blijft liggen. Yummie!

[metaslider id=31386]

Het begint in de nacht op vrijdag al, wanneer het koufront doorschuift en er al wat natte fletsen vallen. In de loop van de dag keldert de temperatuur verder en in de loop van de avond gaat de neerslag overal over in sneeuw. En vooral zaterdagochtend kan het ronduit gevaarlijk worden op de weg. Veel wind en droge sneeuw wanneer de depressiekern pal over de Lage Landen trekt. In de westelijke provincies kan de sneeuw wel terug in smeltende sneeuw overgaan door een aanlandige wind.

eps_pluim_tt_06260

Is deze sneeuwsituatie realistisch? Wel, even naar de ensemblepluim kijken. Oordeel zelf. Zo’n 75% van de ensembleleden gaat voor de winterse aanval op vrijdag. Zaterdag is de oper duidelijk te enthousiast ten opzichte van de rest van het ensemble. Onrealistische run dus? Dat niet, maar wel een met een heel kleine kans op uitkomst. In ieder geval een run om in te kaderen.

chart

Afsluitend nog even naar de sneeuwpluim kijken. Een tweeëneenhalve dag durend feestje. Daarna waarschijnlijk de verzachting. Of komt het Scandyhoog van Arjan er toch nog door? Morgen weet Leo meer. En binnen enkele minuten start de GFS18 alweer.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

66 reacties

Gesloten voor reacties.