Wandelen, langlaufen, biathlon, het kan allemaal in Filzmoos. Eindeloze mogelijkheden.

Région Dents du Midi
Lees verder >

Haute Routes des Familles: zo heette de Portes du Soleil in het begin. Je kunt er eindeloos rond skiën verdeeld over Frankrijk en Zwitserland. Vele honderden kilometers piste staan tot je beschikking!

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen.

Wil je een unieke ervaring? Probeer dan de Hochjoch Totale! Nog voor de liftjes openen knal jij al over de langste dal afdaling in het Montafon!

obertauern
Lees verder >

Obertauern is misschien wel het populairste gebied in Oostenrijk onder de Nederlanders. Sneeuwzeker, overzichtelijk, prachtige natuur en übergezellig!

Zell am See - Kaprun
Lees verder >

Wellicht de mooiste wintersportdorpen van Oostenrijk. Zell am See en Kaprun prachtig door de bossen en met de gletsjer Kitzsteinhorn als buurman altijd sneeuwzeker.

Innsbruck Nordkette
Lees verder >

Het leukste en ruigste piepkleine skigebied van de Alpen.

Kleinwalsertal
Lees verder >

De meer dan 50 km aan wandelpaden, brengen jou op de prachtigste plaatsen.

Die Tauplitz
Lees verder >

Die Tauplitz kleinschalig, gezellig, mooie pistes en toch prachtig uitzicht voor jong en oud

Die Tauplitz
Lees verder >

Beleef een prachtige wintersportvakantie in het sneeuwrijke Tauplitz.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Met een skipas kunt u 48 gondels en liften naar de 2 landen op de berg brengen.

op 994 km van Utrecht vind je deze parel van een skigebied voor jong en oud.

Aftellen naar officiële winter begonnen, ook binnen GFS, met sneeuwstorm komend weekend?

check ook eens

66 Reacties

 1. Jeroen schreef:

  sneeuwstorm …. ?

 2. Nick (Afkoeling) schreef:

  Ga nog effe hout uit het houthok halen, tot zo 😉

 3. Frans schreef:

  Top bericht nu al! Wat doet ec 12 volgende week zaterdag een mini kern boven nl?!? Ik ben benieuwd naar je analyse! Zou zuur zijn als gfs oper gelijk heeft met een te- oostelijk voor ons arctische koude uitbraak.

 4. Kees (mod) schreef:

  Geweldig Frederic wat een spanningsopbouw in je bericht!! Dat ‘stay tuned’ onderaan je bericht gaat echt helemaal vanzelf! 😀 Het EC heeft zijn betrouwbaarheid vorig jaar in de winter wel bewezen!

 5. Maurice schreef:

  Zie het niet als kritiek, maar ik heb het idee dat de nadruk hier de laatste tijd meer ligt op de verwachtingen van het winterweer in de lage landen dan in de alpen. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten natuurlijk, maar het viel me gewoon op.

  • Frederic schreef:

   Klopt @Maurice. Maar dat heeft gewoon met de ontwikkelingen te maken. De Alpen gaan een droge zonnige periode tegemoet, dus verschuift de aandacht wat naar de Lage Landen. Hoop dat je het niet te erg vindt, maar wanneer er terug van alles in de Alpen staat te gebeuren, hebben we het sowieso meer daar over 😉

  • Leo schreef:

   Correct Maurice. Ik sluit me aan bij Frederic, maar wil er nog aan toevoegen dat Hajo de specialist is en blijft, zeker voor de Alpen (wat ik persoonlijk moeilijker te voorspellen en te omschrijven vind dan de LL). Maandag is ie weer terug 😉 Daarnaast is het mezelf ook al meermaals opgevallen dat met name Frederic, Arjan en ikzelf misschien wel eens net te veel aandacht schenken aan de LL en te weinig aan de Alpen. Ik ga er op letten 😉

   • Erik schreef:

    Vind de afwisseling tussen LL en de Alpen wel oké; zo blijft het afwisselend en voorkom je, dat je in herhaling moet vallen wegens gebrek aan nieuws. Ondanks mijn soms kritische opmerkingen, altijd interessant te lezen. En afwachten deze week.

  • Tsja…. het merendeel van de weermannen en bezoekers hier aanwezig leven en werken nu éénmaal in de LL. ’s winters gaan zij graag op vakantie naar de Alpen om te skiën of andere wintersporten te beoefenen. En de meesten zien ook graag “een beetje” winter dicht bij huis, namelijk in hun eigenste voor of achtertuin. 🙂
   Dus is het naar mijn mening volstrekt en volkomen normaal dat beide gebieden uitgebreid aan bod komen. 😉

 6. Leo schreef:

  De winstotenpluim voor ZW-NL. De hoofdrun is voor zaterdag idd de hoogste in het ensemble maar niet onwaarschijnlijk.
  Windstoten tot 100 km/ uur. Aan de kust meer. En dat dus met sneeuwval!

 7. Ronald schreef:

  Top berichten boys
  Meerder malen per dag volg ik jullie
  Ga zo door met deze mix tussen NL
  en Alpen en tussen zekerheid en
  Meteofictie

 8. Nick (Afkoeling) schreef:

  Goed bericht weer Frederic, echt klasse!
  Vind wel de standvastigheid van de hoofd-run ook wat waard.
  Komende dagen gaan spannend worden.
  Zo even kijken of de pubrun mee gaat doen.

 9. Maurice schreef:

  Geen speld tussen te krijgen ;). En waarover het hier ook gaat, ik kijk er iedere dag weer naar uit.
  Maar mochten we hier in de ll volgend weekend een bak sneeuw over ons heen krijgen, ligt dit dan ook in een zelfde gunstige stroming die na ons ook de alpen van een verse laag gaat voorzien bv.?

  • Frederic schreef:

   Klopt Maurice. Ik heb het ook even aangehaald in mijn bericht. Zowel volgens GFS en EC schuift in de nacht op vrijdag het koufront over ons. dus dat lijkt stilaan al vrij zeker. En daarna klapt dat front tegen de Alpen. Dus de noordwestkant van de Alpen volop in de vuurlinie. Maar waarschijnlijk slechts tijdelijk door het doorschuivende hogedrukgebied

 10. Leo schreef:

  Deze laat het nog wat beter zien. Aan de Zeeuwse stranden zelfs windstoten tot ca. 120 km/uur!

 11. Haroldvdb schreef:

  Mooi bericht Frederic!
  Wordt een spannend weekje zo 🙂

 12. Frederic schreef:

  Thx iedereen. Nu even nagenieten met een ijskoude Malheur. Twijfelde nog even over een Duvel 😉

 13. Peet schreef:

  Echt een goed bericht Frederic, echt spannend geschreven!! Het is keer op keer weer geweldig om alle weermannen en commentaren te volgen. De spanning is af en toe echt om te snijden.

 14. Frederic schreef:

  Nu ik zo alles eens terug herbekijk. Ook in de EC00 zat die kleine depressiekern al met ongeveer dezelfde trekrichting. Alleen was die toen minder uitgesproken. In de gaten houden jongens!

 15. snowman schreef:

  Prachtbericht frederic! Zeer spannende tijden! Nu al, zo vroeg in het seizoen 🙂

 16. Erwin schreef:

  @frederic, geweldig goed geschreven bericht! Ik had het niet beter kunnen verwoorden!

 17. Frederic schreef:

  GFS18 zit momenteel meer op het EC12-spoor. Niet helemaal, maar Sinterklaas gaat het moeilijk krijgen terug naar Spanje te vertrekken op vrijdag! Heel de dag sneeuw! En een echte ijsdag in de Ardennen

 18. Leo schreef:

  Thx Eric. Ik was zelf ook aan het zoeken maar kon zo snel geen hele duidelijke en betrouwbare info vinden. Afhankelijk van de plaats volgens mij ook idd donderdag of vrijdag. Hmm.. Donderdag behoorlijke kans op storm! Er zitten nogal wat onzekerheden in, zowel qua plaats, hevigheid als windrichting. GFS 12h doet het meest, met bijgaand kaartje. Waarom EC minder (wat wel meevalt trouwens)? De kern van de moeder-depressie ligt dan in NO-Scandinavië. GFS laat echter een aparte kern boven ZW-Noorwegen ontstaan met daardoor een iets sterker en iets zuidelijker gelegen windveld. In richting in beide modellen draaiend van zuidwest naar noordwest.. Bij (on) fortuinlijke timing van e.e.a.: zeer hoog water!

 19. Hans schreef:

  Teveel meteofictie. Zeewater lijkt me te warm nog voor sneeuw aan de kust. Hogedruk GB + Centraal Europa geven tegengas. Zie depressieactiviteit nog wel afzwakken, trekt volgens mij nog wel (te) snel oostwaarts.

  • Leo schreef:

   Mooie bespiegelingen Hans. En je zou best wel eens gelijk kunnen krijgen. Vooral omdat er -een week van te voren- uiteraard nog veel onzekerheid in zit. In deze besproken EC berekening is het echter onjuist om bijvoorbeeld te stellen dat het zeewater te warm is. Ga er maar van uit dat de berekende situaties zoals neerslagsoort (theoretisch / natuurkundig) voor 100% kloppen. Wat hierbij helpt is dat de bovenlucht enorm koud is. Opnieuw -10 op 850 hPa, -40 op 500 hPa. En ja, het is kritisch en het zeewater heeft invloed. Kijk nog maar even goed naar de slideshow met de neerslagsoort in Frederic’s bericht, waarin hij overigens ook onderstreept dat de sneeuw in de westelijke provincies ook weer terug over kan gaan in natte sneeuw.

 20. Nick (Afkoeling) schreef:

  GFS 18:00 uur doet precies waar ik het eerder deze avond in het vorige bericht over had.
  http://www.plaatjesdump.nl/upload/1dc3657ba575857b1de88ba2d5892da5.png
  Toen berichte ik: 30 november 2013 om 19:59
  EC hoofd-run is een mega goede run!
  Stel je voor als het uitkomt en dat hoog op het eind van de run komt na de sneeuwval precies boven ons bolletje te liggen of nog mooier iets ten noorden van ons.
  Dan is het compleet winter 🙂

 21. Erwin schreef:

  @frederic,

  klopt! Ik heb me net als vorig jaar weer volledig op de neerslagkaarten gestort. Kijkend naar het temperatuurverloop dauwpunten en neerslaghoeveelheden kan het vrijdag en de nacht erop echt gigantisch gaan sneeuwen waarbij het midden, noorden en Noordwesten het meeste sneeuw of natte sneeuw gaan krijgen. De sneeuwhoeveelheden liegen er niet om. Ik heb ingezoomd op de cumulatieve sneeuwhoeveelheden en die liggen op sommige plaatsen op meer dan 10 cm in 24 uur volgens deze gfs hoofdrun! Oostelijk deel Benelux gaat vrijwel zeker droge sneeuw krijgen, voor het uiterste Westen (zeker de kustrook) ben ik nog voorzichtig. Het gaat wel langdurig sneeuwen (met dauwpunten onder 0) waarbij grote hoeveelheden plaatselijk dus echt mogelijk zijn! Dat gaat worden vrijdag/zaterdag!

 22. Nick (Afkoeling) schreef:

  GFS 18:00 uur winter vanaf komend weekend tot het gaatje 😀

 23. Erwin schreef:

  BREAKING:

  NEDERLAND GAAT VOLGENS DEZE HOOFDRUN EEN FLINK PAK SNEEUW KRIJGEN WAARBIJ ZATERDAGOCHTEND SNEEUWHOEVEELHEDEN VAN 10-15 CM MOGELIJK ZIJN IN DELEN VAN NEDERLAND.
  WETTER3 KAARTEN LATEN 12 CM SNEEUW ZIEN IN NOORD NEDERLAND. WINTERBERG EN DUITSLAND KRIJGEN EVENEENS BAK SNEEUW.
  Zelf ben ik wat voorzichtiger: ik ga uit van deels natte sneeuw in het Westen en droge sneeuw in het Oosten in de Benelux, waarbij Noord Nederland en Midden meer krijgen dan Zuid Nederland.

  Zelf hoop ik op 5 cm + voor delen NL. Dat er sneeuw komt staat voor mij wel bijna vast nu.

 24. Roland Zwammerdam schreef:

  Hmh, zaterdag zeilwedstijd op Oosterschelde… Twijfel of deze doorgaat. Sneeuw is niet het probleem. Kou ook niet (ooit met bevroren lijnen gevaren) en 2 jaar geleden zouden we met -10 een wedstrijd hebben ware het niet dat de haven zo bevroren was dat de boten er niet in konden komen), maar die wind….

 25. Wessel schreef:

  Het is winter!!

 26. Leo schreef:

  Tsja, die hoofdrun he..

 27. Gerda (Den Haag/Nootdorp) schreef:

  Al is het laat ,toch snel een compliment voor Frederic met dit spannende bericht ! Waar gaat het heen ? Leuk de stroom van enthousiaste reacties vanavond ! Nog een weekje en we weten het ! 🙂

 28. Roy schreef:

  Even een kanttekening dat er in deze laatste run vrijwel geen sneeuw voor de Alpen in zit op een enkele cm na. Wetend dat veel skigebieden willen openen komend weekend is dat wel jammer en ook de week erna zit er niets in het vat. Is het zorgelijk na de opwarming van komende 3 december of niet? Blijft St. Martin de belleville wit of verliest Hajo hier zijn bv?

 29. Roy schreef:

  Even de ECMWF bekeken en daar zit gelukkig wel sneeuw op! Zowel Oostenrijk als Frankrijk krijgen een verse laag komend weekend. OK nu kan ik rustig slapen.. 😉

 30. Geweldig mooi en spannend bericht @ Frederic !
  Niet bepaald goed voor mijn hart maar goed… 🙂

  Toen Frank Deboosere (VRT weerman) zijn weerpraatje afsloot gisterenavond eindigde hij met deze woorden ” en vooral voor vrijdag en zaterdag zijn er nogal wat weercomputers die berekenen dat ook in Vlaanderen winterse neerslag zou kunnen vallen. De Sinterklaas en zwarte pieten zijn hierbij gewaarschuwd “. 🙂

  We gaan het zien ! 😉

 31. Ab schreef:

  De GFS 00u is binnen en kiest voor dezelfde verloop als bij de 18u run. Ook hier a.s 6/7dec vanuit het noorden een sneeuwstoring dat komt afzakken en plaatselijk 10 tot 12cm sneeuw landinwaarts kan geven voor NL. Daarna vanaf 8/9dec komt het hoog vanuit het westen weer aanzetten en wordt ff een eurohoog met aan de grond aanhoudend koud voor de LL. En later in de GFS 00u run wordt het zelfs een scandihoog en wordt de stroming zelfs oostelijk. Overdag veelal rond het vriespunt en nacht lichte tot matige vorst. Die lange termijn is nog echt meteofiction maar op kortere termijn lijkt GFS steeds serieuzer te worden over de sneeuwkansen voor de LL. Afwachten maar weer. Wel spannend weer 🙂

  • Arjan Ehlert schreef:

   Spannend he? Zou wel leuk zijn als het hoog zou doorstoten. Maar we moeten niet die lauwe bak met water voor de deur vergeten. Voor de aankomende sneeuwval helpt ze ons maar ze kan het ook verpesten. @ Frederic klasse bericht hoor. Wanneer ga je je eerste weerboek schrijven? 😉

 32. Arjan Ehlert schreef:

  Goeie genade wat een monsterlijke ECMWF ochtendrun ik zeg verder niks hoor

 33. carl schreef:

  schiiterende kaarten, nu voorspellen ze voor komend weekend terug een bak sneeuw. Ben is benieuwd.

 34. Arjan Ehlert schreef:


  Oke, ik had beloofd mijn mond te houden, dat kan ik niet dus 1 kaart van mij hier. Dit is alles zeggend. Maakt dan ook geen bal meer uit waar de wind vandaan komt bij wijze van spreken mits er natuurlijk sneeuw ligt. Nu hopen dat het hoog de juiste positie kiest maar hier liggen echt winterse aspiraties op het programma.
  De rest is voor het officiele ochtendweerbericht 😉

 35. Nick (Afkoeling) schreef:

  UKMO is ook weer niet mis mannen ( en vrouwen 😉 )!
  Is toch op ECMWF na het betrouwbaarste model heb ik gisteren van Ab geleerd.

 36. sneeuwfanaat schreef:

  Mogguh mensen.. ook voor de alpen is de ecmwf ochtendrun er weer eentje om vrolijk van te worden.Word een leuke ochten op de site denk ik zo:)

 37. Leo schreef:

  Zo wat zijn jullie er allemaal vroeg bij vanmorgen 🙂 Beginnetje gemaakt van het nieuwe bericht!

 38. maarten schreef:

  ik woon in purmerend,krijgen wij ook sneeuw ik kan niet wachten.al heb ik een hekel aan gladheid.vertel het me eens,leo,kees,arjan

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.