Hierboven een van de meer oostelijke skigebieden van de Alpen, waarvoor je het zwarte zaterdag file-infarct München kunt omzeilen via Regensburg, Die Tauplitz waar vanochtend nog net de zon mooi opkomt (zie alle cams). Frederic zit hier direct na kerst en het is inmiddels niet moeilijk meer te voorspellen dat rond die Lawinenstein dan geen struikje meer boven de sneeuw zal uitsteken. Het is zo goed als zeker dat het eerste kerstdag regent in veel dorpen onder 1500-1000 meter. Het Oostenrijkse weerbericht geeft alleen voor Vorarlberg een al op 1e kerstdag naar 700m dalende sneeuwgrens.

Am Donnerstag, Stefanitag, durchwegs dicht bewölkt und häufig Regen und Schneefall. Die Schneefallgrenze sinkt allmählich von 600 bis 1400m auf 700m bis 300m. In West- und Südösterreich sind sehr große Schneemengen möglich!

En dit is het nieuwe beeld voor donderdag. Ik lig dus op koers om mijn vierde BV te winnen gelukkig wetende dat het toch eind goed al goed zal zijn en dat mensen in de eerste vakantieweek hun week met verse sneeuw en zon op vrijdag eindigen terwijl de aankomsten voor de tweede week met de neus in de boter vallen. Zij gaan nog neer sneeuw zien!

Temps généralement bien ensoleillé sur les Alpes tandis que le ciel demeurera davantage ennuagé mais sec sur les parties basses de notre région. Le Foehn soufflera au stade de la tempête sur les crêtes alpines et gagnera les secteurs de plaine nous assurant des températures qui seront très douces pour la saison en tous secteurs.

We schakelen naar Frankrijk… au stade de la têmpete betekent dat het stormt dinsdag op de hogere pistes. Liften zullen deels sluiten. gagnera les secteurs de plaine betekent dat de Föhn zal doorbreken naar de dalen en dat daar zeer zachte temperaturen gaan optreden. Dus tenminste dinsdag zijn we de inversie echt helemaal kwijt (op veel plaatsen ook morgen al) en we zullen zien wat dat doet met de sneeuw in de dalen die zo wonderlijk is blijven liggen door Varnia heen.

maandag2312

In de nacht op maandag komt er in de Franse Alpen weer wat sneeuw bij boven 1500m. Je ziet de Föhn op gang komen met de eerste sneeuw aan de zuidkant. Ook de Oostenrijkse zuidkant en de hoofdkamgebieden krijgen ermee te maken. Aan de noordkant maandag overdag als de bewolking hierboven met de klok draaiend naar het oosten trekt al even wat lichte regen in de dorpen in Oostenrijk onder 1400m (lokaal is sneeuw tot op 1000m mogelijk).  

foehn2212

Dinsdag op de sterkste Föhndag kan in de Alpen aan de noordkant de zon weer een paar uur schijnen (in Oostenrijk ook woensdagochtend nog). In de Franse Alpen miet je “noordkant” eigenlijk vertalen naar “buitenkant” waarbij we de Italiaanse Alpen als binnenkant zien. Voor het gemak praten we altijd over noordkant en zuidkant maar als je van de Savoie horizontaal pal oost naar Piemonte gaat, ga je ook van “noordkant” naar “zuidkant”. Aan de zuidkant is op eerste kerstdag de tempesta di natale al in volle gang met dikke sneeuw boven 1000m. Dat is voor vrijwel alle skigebieden aan de zuidkant hoog genoeg. In de Franse Alpen sneeuwt het woensdag eerst boven 1500m en dan zakt dat gelukkig naar 1000m. We genieten dus de hele kerst van de webcamplaatjes: woensdag tenminste uit de Franse Alpen en vanaf de zuidkant en donderdag dan ook vanaf de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant.

accu2212_00

Vrijdag kan het weer zonnig zijn in de Alpen en is het ook even weer wat warmer…. maar in het weekeinde lijkt komt er weer een front langs dat van west naar oost leuke sneeuw aan beide kanten van de Alpen gaat brengen. Dan zou je op deze totalen komen op zondagmiddag. Daar doen we het voor. In de Wintersport Arena Sauerland zouden ze het voor een kwart van deze hoeveelheid doen. Maar daar komt echt niets of bijna niets. Zie op bovenstaande kaart dat Tsjechië en Slowakije buiten de boot vallen, terwijl de Pyreneeën wel profiteren.

noorwegenprocent2212

 

In Noorwegen gaat een gigantische bak sneeuw vallen bovenop wat er al ligt! Jelte zit daar nu en hij gaat meer sneeuw krijgen. Zie dat de sneeuwgrens tot dusver in Noorwegen veel te hoog heeft gelegen. Op de toppen ligt 3x meer sneeuw dan normaal. In de lagere delen minder dan de helft van normaal. Met een sneeuwgrens voor de komende 10 dagen van rond de 600m zal dat aardig recht worden getrokken. De relatief zuidelijke hoek waaruit de neerslag komt bepaalt dat de Noorse hoofdkam niet alles gaat afvangen: Jelte kan in Trysil echt wat sneeuw tegemoet zien.

ensValGardena2212

Gaan we toch nog even op zoek naar de hoogste neerslagpiek in de ensembles. Het is niet Livigno (zie meteo) momenteel waar de dump het zwaarst zal zijn maar eerder Val Gardena (zie meteo). Meer dan 40mm neerslag in 6 uur. Dat is iets van 10cm sneeuw per uur. Hier gaat dus minimaal de spreekwoordelijke meter vallen. Dreaming of a white christmas….

langsam_slow

Afsluitend alvast een R.I.P. voor de 68-jarige Nederlandse skiër die gisteren vermoedelijk aan een hartaanval is gestorven in het skigebied van Fieberbrunn. Dat is in de Alpen in de winter echt de hoogste doodsoorzaak boven lawines en botsingen. Natuurlijk mede omdat mensen op de wintersport soms plotseling veel meer aam sport doen dan thuis. Ik benadruk dat ik niets weet van de doodsoorzaak van de Nederlander, maar waarschuw toch: doe het rustig aan! Komen we bij nog een artikel van een serie zware ongevallen in Tirol de afgelopen week waaronder een 30-jarige Nederlander – vermoedelijk een beginner – die in Kühtai zijn snelheid niet onder controle had en tegen het gebouw van de liftkassa klapte (zie hier deze en ook een reeks andere piste-ongevallen). Hier trouwens een interessant artikel over de nieuwe trend van slow skiing!

miljardair

Op zoek naar nieuws over het dodelijke ongeval stuitte ik nog op dit bizarre verhaal van een helicrash waarbij een Chinese miljardair en zijn 12-jarige zoon omkwamen – nadat vader net een châteaux met 65 hectare wijn had gekocht – evenals de verkoper die de heli bestuurde die het landgoed had gekocht nadat de vorige eigenaar in 2002 met een vliegtuig crashte. Kerst is een goede tijd om de ondoorgrondelijkheid van het bestaan tot je door te laten dringen inclusief de ondoorgrondelijkheid van het weer….

munich_city_event

PS Ik hoor net dat het City Event in München voor 1 januari is afgelast. Er moest daar 7000m3 sneeuw worden opgespoten, maar dat zit er niet meer in heeft men besloten…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

44 reacties

Gesloten voor reacties.