Hierboven een ijsvorm die we dit seizoen nog niet hebben gezien en niet hebben besproken. De ijspegel! Ontstaat bij matige vorst aan dakgoten van slecht geïsoleerde huizen. Het is Zell am See Kaprun. Het is er -1,5°C vanochtend. Hoe weet ik dat? Ik zie het hier…

zellamseekaprun0712

Hij is yummie! Overal in Oostenrijk aan de noordkant sneeuwt het nog vandaag… op sommige plaatsen licht….

schladming0712

Op sommige plaatsen hevig. Keurig volgens de berekening is er in Stiermarken het meeste gevallen. Een centimeter of 40 zelfs bij Schladming (H/T Sneeuwfanaat – geloof je niet dat die plaat van vandaag is zie dan hierrr). Daar kunnen de oostelijke regio’s in Oostenrijk echt even mee vooruit. Ook ons partnerdorp Die Tauplitz zit snor dus. In Vorarlberg zien we al duidelijk kariger sneeuw. En gaan we verder naar het westen is de basis steeds dunner. 

lesmenuires0712

Zo ook in Les Menuires dat vandaag met vele andere delen van de Trois Vallées is geopend. Een handvol skiertjes geniet al vroeg in de schaduw van de pistes… ook hier voor nu nog droomcondities…. maar…. de vraag is: moeten we vandaag sikkeneurig zijn dat de huidige droomcondities in de Alpen en zelfs in de Wintersport-Arena Sauerland spoedig voorbij zijn? Nee ik denk het niet. We moeten blij zijn voor degenen die de keuze hebben gemaakt dit weekeinde al te gaan skiën. Last minute is in veel gevallen echt het beste. Hand op de knip tot je denkt: this is the moment!  Maar natuurlijk zijn er al die gezinnen en mensen met een vaste baan die wel weken vooruit moeten plannen.  Die moeten – ik blijf herhalen – gewoon die paraglidingcursus of tenminste een tandemvlucht doen als het eens wat minder winters in de Alpen zou zijn. Maar hé! Waar hebben we het eigenlijk over? De meteofiction reikt nog niet een tot kerst. Dus alles is nog open. Maar de komende toen dagen worden echt even zwaar. Want we gaan van…..

riederalp0712

Yummie!

riederalp0712b

En yummie!

sparrhorn_bruchegg0712

En yummie!

albinen_1300m0212

Naar mmmm…. ik ben mijn mountainbike vergeten…. zoals vandaag al in Albinen op 1300m in Wallis.

seceda0712

Voor we naar de kaarten en ensembles gaan nog een blik op Seceda in Val Gardena (hier alle cams). IJzig koud nu en snijdende wind over de kam. En je ziet dat elleen die wind al het gras weer te voorschijn tovert. Beneden in Ortisei op 1225m is alles al grotendeels groen. En als ik er volgend weekeinde ben met mijn vrouw dan komen de sneeuwklokjes misschien al uit. 

ens0712_00

Om te beginnen stellen we voor vanochtend vast dat de nieuwe hoofdrun van het Amerikaanse model vanaf 14 december een warme uitbijter is. Dit is Midden-nederland op 2m meethoogte. Vervolgens stellen we vast dat het in Nederland nu minstens een volle week droog is en dat op een enkel nachtvorstje na geen winter te bekennen is tot kort voor kerst.

pluim0712_00  

De pluim van het Europese model van gisteravond (nieuwe nog niet binnen) heeft rond 10 december een geweldige temperatuurcrash maar die komt puur omdat we dan van bewolkt naar onbewolkt zouden overgaan en dat er in het onbewolkte Frankrijk al in de dagen ervoor opgebouwde kou dan naar het noorden komt. Hier op zijn vroegst 18 december een vork van twee clusters lijntjes naar koud of zacht. Maar daar moeten we niet al te hoopvol over doen.

ensFRA0712_00

Twee ensembles uit de Alpen nog. De Franse Apen vanaf de Savoie/Maurienne naar het zuiden. Nog steeds die spaghetti ongekookt uit de doos. Dit is zeer zeldzaam zullen alle pluimstaarders het met me eens zijn. Opmerkelijk em verheugend is wel dat het Europees-Alpenhoog netto koelend vermogen heeft omdat de nachten veel langer zijn dan de zonovergoten dagen.  Dus kom je daar uiteindelijk toch terug bij gemiddelde waarden met een vorstgrens in de vrije atmosfeer op 1600m. Kom je in de 20 meter boven de grond kan het wel vreizen tot in de dalen en kunnen de kanonnen ook aan. Echt winters is dat natuurlijk niet. Of zoals Leo het noemde: een “inversiewintertje”. Neerslag van moeder natuur tot aan kerst niet in zicht!

ensOOST0712_00

Opvallend is verder dat de noordelijke Franse Alpen, de Zwitserse noordkant en vooral de Oostenrijkse straks meer de klos zijn met de warmte dan de zuidelijke Franse Alpen en de zuidkant. Dat heeft echt te maken met meer vocht aan de noordkant (H2O is broeikasgas). De zuidelijke gebieden worden ultradroog en de grotere droogte in die gebieden maakt het koud in dit jaargetijde. Te meer het hoog de wind stil legt. het wordt gewoon echt een grote test voor de kunstsneeuwkanonnen.

gem1612

Hoe zit het met de meteofiction vandaag?  Nog iets leuks te melden? Wim richt onze aandacht nog ff op het Canadese model. Die is al dagenlang iets fantasierijker in het ying en yang. Deze kaart is – hoewel meteofiction – toch instructief! Zie eens hoe de uitzakkende kou een onder de hoofdkam ineens in de Povlakte naar het westen kan uitstromen. En zie wat er in Istanbul gebeurt. De bijbehorende temperatuurkaart op 2 meter is door Wim al getoond. Inversiewintertje bij ons.

ensSochi2014 

De Zwarte Zee regio krijgt sowieso de klappen zelfs als het superextreme GEM scenario niet uitkomt. Dit is de GFS berekening voor Sochi! En nu we in wedstrijdsfeer komen. Vanavond om 20.15uur op Eurosport de damesafdaling van Lake Louise waar het vannacht -37°C werd en voor wie laat wil opblijven om 1.22 uur de mannenafdalingin Beaver Creek. Als dat je te gortig is lees dan gewoon morgen vroeg een verslag met video zoals ik dat gisteravond laat heb gemaakt


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

43 reacties

Gesloten voor reacties.