jonas_sunday_012416_020

Is dit echt wat we willen in de Lage Landen? Bekijk deze 924 foto’s van sneeuwstorm Jonas die aan 27 mensen het leven heeft gekost en beantwoord de vraag opnieuw. Ik zeg dan toch ja want mijn grootste droom is ooit mijn eigen stoep met een gemotoriseerde sneeuwfrees (ik zoek er een op Marktplaats) schoon te kunnen blazen. Wellicht emigreer ik ooit nog naar de bergen, maar ik denk dat we dit in de komende tien jaar ook wel eens in de Lage Landen gaan zien. Snel terug naar de Alpen waar ik in het schitterende gerenoveerde Posthotel van Zell am Ziller zit te tikken.

innsbruck2501

Over de oostelijke Alpen hangt een dikke laag wolken waaruit het in Slowakije sneeuwt en in Wenen en Hongarije regent vandaag. Hierboven natuurlijk de mooie stad Innsbruck vanuit zijn huiskigebied Nordkette.

tegernsee2501

Ook in Beieren zien we de stratusbewolking. In de Franse Alpen daarentegen schijnt de zon door een dunne laag sluierbewolking. Dat houden we dan dinsdag en woensdag in heel het Alpengebied.

jonasterug

In de nacht op vrijdag komt dan alsnog de sneeuw met sneeuwgrens tussen 900 en 1400m van Jonas door in Europa. Ik noemde dat op 22 januari. Daarna was het ook wel eens van de kaarten maar nu is het weer terug.

31jan

Het Europese model (avondrun – inmiddels bevestigd door ochtendrun) heeft vervolgens erg veel zin in dikke sneeuw komende zondag bij een snel naar de lagere dalen zakkende sneeuwgrens. Dat is de meest spannende situatie in de enigszins betrouwbare termijn om te volgen. Komt het een dag later telt het al mee met mijn BV!

2febsneeuw

Dan zien we beide modellen inderdaad in de eerste week van februari meet sneeuw voor de Alpen berekenen. Pure noordkant met een kans dat er in Kärnten om de hoek nog wat valt. Zuid-Tirol? Durf het nu niet te zeggen.

7febsneeuw

Op 7 februari en dus diep in de meteofiction deze mooie. Komt het een dag later valt het buiten mijn BV. Zal jullie allemaal worst zijn. Als de huidige nieuwe extreem zachte fase maar snel wordt afgesloten. Vanuit Nederland en België moet je voor de skigebieden niet te pessimistisch doen over die hoge temperaturen. De januarizon heeft nog te weinig kracht en de dikke laag sneeuw die nu overal ligt conserveert zich dan zelf. Maar elke wintersporter weet dat er niets gaat boven je eigen laagje vers gevallen sneeuw in je eigen vakantie.

meteofiction

Aan het einde van de runs van het Amerikaanse model komt ook de “vuile winter” (term van Piet P.) weer terug naar de Lage Landen. En dat is dan vooral goed nieuws voor de Wintersport-Arena Sauerland! Ik ga snel de piste op in de Zillertal Arena en zal wat plaatjes op Facebook posten!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

73 reacties

Gesloten voor reacties.