Woon je op de zuidpool heb je welgeteld één keer per jaar zonsopgang en zes maanden later dan zonsondergang. Met onze winter op komst is daar nu natuurlijk de lichtschakelaar aangegaan.

Seizoenen op Uranus

Op Uranus is het helemaal gekkenhuis natuurlijk: met jaar dat 84 aardjaren duurt en een 98 graden gedraaide as schijnt daar tijdens een 20 jaar durende zomer aan een kant de zon altijd en aan de andere kant nooit! In voorjaar en najaar heb je er 20 jaar lang gewoon dag en nacht die elk 8,5 uur lang zijn.

Fraai dus. Ook een goed moment om via het menu boven eens naar de grafieken van het zeeijs te gaan kijken. Of juist niet. Want aan beide kanten van de aardbol is het tamelijk normaal momenteen met het zeeijs. Ik heb in dat menu ook een link toegevoegd naar een hele mooie grafiek van de zonnecyclus. Hoe we daarin vorderen zeg maar.

Ook wel eens interessant om te kijken naar echte temperatuurwaarnemingen van het handjevol weerstations op Antarctica. De zwarte lijn is wat er gemeten is en de twee gekleurde lijnen is hoe goed (of eigenlijk behoorlijk slecht) twee gereanalyseerde datasets die in weermodellen worden gebruikt erbij komen (het weermodel moet natuurlijk op elk gridpunt input hebben ook midden op Antarctica). Hier de link naar deze studie die eerlijk noemt dat er op West- en Oost-Antarctica over deze lange meetperiode een lichte temperatuurdaling wordt waargenomen. De “global warming” zit hem vooral op het schiereiland bij Patagonië (en daarvan weten we niet eens hoe groot de rol van onderzees vulkanisme is).

Eerste serieuze polaire uitbraak naar de Alpen

Snel terug naar Europa. Hier zien we nu een echte serieuze polaire uitbraak op de weerkaarten (en regelmatig terugkomen). Precies met de maandwisseling zou het wel eens wit kunnen gaan worden vanaf 1000 meter al. Ik postte onlangs al over een voorproef uit Zwitserland. Of Facebook is die post nu bijna door 60.000 mensen gezien. Maar we moeten een flinke slag om de arm houden…

Freya gletsjer krijgt ervan langs

Waar het nu wel zeker is dat het heftig gaat sneeuwen is de Freya gletsjer op Groenland. Half metertje bij -8ºC. Of de Alpen echt een full hit krijgen nu al?

Mispoes

Nee kijk hier: schiet het ver naar het Westen komen de Alpen zomaar in het tegendeel: Föhn en nog meer gletsjersmelt. Ach heerlijk toch! Doe nog snel een wandeltripje! Ondertussen informeren mensen ook naar de herfststormen die je nu zou kunnen verwachten. Nou enkel vandaag waait het een beetje bovenlangs op de Noordzee en morgen zie je dat terug van Wenen tot Kiev. Verder geen herfststorm te bekennen. Prima zo.

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Aad · 23 september 2021 op 16:02

Ehm, volgens mij krijg de achterkant van de maan wel zonlicht. Alleen zien wij dat vanaf de aarde nooit. Wij kijken altijd tegen dezelfde kant van de maan.

    Hajo · 23 september 2021 op 16:08

    Oeps ja…. bij nieuwe maan is natuurlijk de achterkant van de maan in de zon haha. Domme fout. Thx.

Kirsten_dl (Puurs.be) · 23 september 2021 op 23:37

Fraai bericht weer hoor !
Het zijn erg fijne dagen momenteel met volop zon en haast windstil. Lekker nazomertje dus. 🙂
Komend weekend ook nog maar een keer flink genieten ervan, in onze prachtige Ardennen. 🙂

PS voor de paddenstoelenliefhebbers, er staan ginds reeds vele prachtige exemplaren. 😉

Paul A Club1989 · 24 september 2021 op 18:31

Mooi bericht! Vooral de fotos van Antarctica, prachtig. Ja toch lekker nazomeren nu hoor. Temp gaat zakken maar een serieuze herfst zie ik nog niet op de kaarten.

Fijn weekend!

Carl · 25 september 2021 op 10:03

Foto’s van Antarctica zijn indrukwekkend.
Hoop er ooit eens op expeditie naar toe te gaan. Duur reisje maar de moeite waard

Gesloten voor reacties.