Vandaag is dé dag. Geen kip op de piste. Perfecte sneeuw. Bijna overal strak blauw. Weinig wind. Nog weinig wind. Jaloers op iedereen die in de Alpen is. Wintersport-Arena- Sauerland ook heel aardig trouwens. En Fjord Norway in de wolken met heel veel sneeuw tot op zeeniveau (zie interactieve kaart). Hierboven Obertauern met zijn dorpsniveau van 1860m waar het natuurlijk niet heeft geregend de laatste dagen. De eerste poedersporen tussen de pistes zijn gezet vanochtend na dagenlange sneeuwbuien.

Rondje skigebiedpartners[fbphotos id=”564504070250469″]Dit weekeinde post ik een Engelstalig bericht dat tot seizoeneinde bovenaan zal blijven staan waarin ik iedereen zal oproepen om in het Engels een aardig woordje tot deze partners te richten zonder wie ik dit werk niet zou kunnen doen. Nu alvast een rondje webcams van alle skigebiedpartners. Het is echt overal yummie vandaag. Let bij het plaatje van Die Tauplitz op op de spontane lawine die rechts in een geliefde offpiste-helling vaag is te zien. Dat gaat ook weer spelen de komende week!  

wind Alpen

Wind. Dat wordt het thema voor maandag, dinsdag en woensdag en in het westelijk Alpengebied ook al zondag. Hierboven de wind in de nacht op dinsdag op rond 1500m. Die 45 knopen (90km/u oftewel windkracht 9) die over de Povlakte en de Adriatische Zee jaagt ga je heus ook voelen op de pistes boven 2000m! Of niet dus want de liften zullen wel sluiten. In feite is het een Föhn met een kapotte verwarming. Echt heel zacht wordt het nergens deze keer. De sneeuwgrens bereikt maandag in Oostenrijk misschien even 1200m, maar is dinsdag al weer laag. Woensdag en donderdag misschien weer iets hoger. Misschien ook niet. En wat een vreemde kronkel rondom de Alpen zeg! Met overal in die krul ook sneeuwval.

sneeuwaccu1603

En een ijzige “jet” die in totaal ruim een halve meter sneeuw naar Schotland zal “spuiten”. Woensdag even neerslagpauze in de Alpen. Maar dan woensdagavond alweer nieuwe sneeuw in de Franse Alpen wat donderdag ook over Oostenrijk hangt. In Kopenhagen en Stockholm 10 en in Oslo 30cm sneeuw. En voor delen van Duitsland kan Bild kan alweer koppen verzinnen zoals HORROR MÄRZ. Einde van de week misschien in het westelijk Alpengebied weer zonnig en flink zachter. Dat is dan de fase dat het voor Nederland weer spannend wordt.

ensNL1603_00

Nederland en België zijn vanaf vandaag even de grote uitzondering in Europa. Wij doen aan het winterweer niet mee. Misschien nog een verdwaald sneeuwbuitje maar nauwelijks meer vorst. Dat kan einde van de week weer helemaal omkeren zoals we gisteravond zagen in de “bizarro-world” hoofdrun van het Europese model. Vanochtend hebben de modellen weer stuivertje gewisseld: Amerikaans brrrr voor Nederland (zwarte zigzag lijn in grafiek hierboven, sorry België doet niet mee), Europees brrrr alleen ten noorden van ons. Kansen: op dit moment geef ik het precies 50/50, maar gezien mijn zevende boude voorspelling weten jullie waarvoor ik duim, ook al omdat ik het iedereen gun om eens begin april in de Wintersport-Arena- Sauerland skiënd of snowboardend afscheid te nemen van de winter in plaats van het minder snel bereikbare top of the mountain in Ischgl. 🙂

PS Het kan weer extreem lawinegevaarlijk worden in de Alpen met al die wind, sneeuw en temperatuurswisselingen. Zorg dat jij niet in de krant komt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

45 reacties

Gesloten voor reacties.