Binnen 24 uur van maandag op dinsdag heeft Mt. Hutt in Nieuw-Zeeland een typische sneeuw-regen-ijsstorm over zich heen gehad. Kenners herkennen de geulen van het onder de sneeuwlaag doorstromende water. Onderaan staat ook een plaatje van de door de neerslag mooi gevulde rivier. Nieuw-Zeelanders zijn happy, niet allen over de mooie vroege sneeuw ruim voor de opening op 11 juni, maar ook over het water voor de natuur dat ze al een tijdje niet meer zo hadden.

En nu dan snel door met de hele serie stunning plaatjes!

En we hebben ook een fraaie video vanuit een helikopter die de “schade” opneemt.

Op facebook is mooi te volgen hoe enthousiast het team van Mt Hutt is over de sneeuw die begon al op 12 mei. Geen idee hoe daar de lockdown was. Kan iemand het ff opzoeken misschien? Hier nu de eerste fotoserie van de eerste sneeuw.

Toen het viel moest de eerste duik natuurlijk worden genomen. Een halve meter sneeuw is genoeg daarvoor maar het mag ook een beetje meer zijn.

Nog een kicken video waarin de eerste sneeuw samen met een nieuwe lift wordt gepresenteerd.

Nice gewoon.

En zo is het klimaat dus daar: beneden valt zelden sneeuw maar die bovenste paar honderd meter van de berg bieden net als de bergen in Spanje eindeloos skiplezier. En ik zag dus hoe enthousiast de Nieuw-Zeelanders reageerden op de foto van de rivier na de stortbui. Al jaren zag de rivier er niet meer zo levend uit. Tja heel wat anders dus dan de Alpen, waar ook de grootste watervallen altijd klateren, en onze grote rivieren de binnenscheepvaart dragen.

Sky-42.com

Heb vanochtend mijn eerste vlucht alweer gehad en zit nu voor het eerst hier op de veranda te werken. Ideaal natuurlijk. Ik hoor net hier in een reactie van Beata dat de quarantaineplicht na een bezoek aan Oostenrijk is opgeheven. Dus ik zou zeggen …

De eerste bron voor het Nieuw-Zeeland artikel was wederom electroverse.net. Misschien is het je opgevallen dat ik daar vaak graas. Er zijn niet zo veel bronnen van koud nieuws. De laatste dagen had ik nog kunnen schrijven over historische sneeuw in Patagonia, uitzonderlijke winterse code rood in Zuid-Afrika, de laagste juni-temperatuur ooit in New-Delhi of kouderecords in Atlantic City in Amerika. Wel gaat alles langs een filter: electroverse kopte het Nieuw-Zeeland verhaal met “5 meter sneeuw op Mt Hutt”, maar ik zag natuurlijk meteen op de foto’s dat dat bullshit was. Het bleek te gaan om “op sommige plekken tot 4 meter opgestoven sneeuw”. Maar de plaatjes zijn niet minder fraai dus geniet.

Ff naar Nederland gekeken. Ik geloof onverwacht nu twee dagen met regen voor de boeg en dan en uitzonderlijk mooie aanhoudende zomerse fase. Waarbij de Alpen dan meer last houden van onweerskansen. Dat levert natuurlijk elk dag ook spectaculaire thermiek op zoals gisteren bij mijn laatste vlucht. Moet je kijken hoe het daar ineens in de lift ging. Die +23,8m/s stijging is niet realistisch maar 10 wel en dat is 36km/u omhoog. Je kunt je voorstellen dat er gewerkt moest worden om toch 10 minuten later weer beneden aan de grond te staan.

Take care! Doneren mag altijd! Dat kan via deze link.

En via de recente reacties kom je ook bij eerdere artikelen.

 1. Goede uitwisseling zo. Prima om van twee kanten van het debat/de strijd te komen. Lees dit: https://www.palestinechronicle.com/a-terrorist-organization-this-is-what-hamas-charters-say/

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Aart · 3 juni 2021 op 23:41

Oh grappig: https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/2021/06/03/2010
Restant sneeuwlaagje op 3/6/2019 is nagenoeg identiek 🙂 (als enige in de archiefreeks).

Kirsten_dl · 4 juni 2021 op 23:55

Prachtige beelden vanuit Nieuw-Zeeland, om van te smullen !
Maar niet van de lockdown want die was ronduit onmenselijk.
Heb heel veel berichten voorbij zien komen over hoe hels het leven was ginds tijdens de maandenlange gedwongen opsluiting. Echt fascistische toestanden waren het.

Vandaag een flinke hoeveelheid nattigheid over ons heen gekregen, omstreeks 17u00 begon het en om 23u00 gaf de pluviometer 12mm aan.
Vannacht wordt nog een bak regen verwacht en ook morgen houden we het wellicht niet helemaal droog.
Fijn weekend @ iedereen !

  Wim · 5 juni 2021 op 00:56

  Door snel en grondig in te grijpen heeft Nieuw-Zeeland covid buiten kunnen houden, en kon het leven heel rap terug zijn gewone gang gaan. Zonder hun aanpak hadden ze ook 10.000en doden en oneindig gesukkel met op en af lockdowns. Toch maar eens opzoeken wat fascisme betekent zou ik zeggen.

   Kirsten_dl · 5 juni 2021 op 15:06

   Jazeker wel, tienduizend doden zoals in mijn dorp waar nog slechts een viertal van de 40.000 huizen bewoond zijn. De leegstand is te wijten aan de massale sterfte vanwege covid-19-8-4. De omliggende dorpen is het nog erger gesteld. Die zijn inmiddels uitgegroeid tot ware spookdorpen waar niemand durft te komen uit angst voor ‘ het virus ‘.
   Ik geef jou hier zwart op wit dat zonder enige vorm van ingrijpende maatregelen er net evenveel of hoogstwaarschijnlijk zelfs minder doden zouden zijn.
   Omdat covid-19-8-4 niet bestaat maar een agendapunt is wat onder de grote reset valt.
   Als je echt niet ziet dat alle gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn en je deze mooi aan mekaar kunt knopen nou dan ben je echt wel heel diep gehersenspoeld.

Gesloten voor reacties.