maastricht0506

Maastricht is op weg naar de 30ºC. Het is ze van harte gegund. Het wordt spannend of de rest van Nederland nog meedoet met het tropische feestje en hetzelfde geld voor grote delen van België. Laten we eens kijken…

temps0506

Wat gebeurt daar in Zeeland? Terug onder de 20ºC? Juist daar had het vanuit België volgens het Harmoniemodel al 29ºC moeten zijn op dit moment (11 uur).

achteropschema

En de rest van Europa loopt ook duidelijk achter. Het hele gebied tussen Parijs en Lille had al tropisch warm moeten zijn. En als het daar achterloopt helpt een zuidenwind ons ook niet meer. Maar goed: de dag is nog lang en de grootste warmte zou pas in de avond optreden.

buiengb0506

Ondertussen is het zoals ook berekend in de modellen rond de Engelse kust al aan het onweren. Het wordt erg spannend hope laat dat vandaag precies de Noordzee oversteekt. Hier in Noord-Holland is het al zeer heiig. Ik sluit toch niet uit dat het hier nog een keer gaat openbreken als de zon zijn hoogste kracht heeft begin van de middag. Dan kan het hard gaan en stomen we hier op naar de 30ºC. Als dat gebeurt is het ook zo goed als zeker dat het daarna extra hard zal knetteren zoals je in Jeroens bericht kunt nalezen. Toch kan er ook zo maar al eerder op de middag een zeewind opsteken en dan halen we de 30ºC niet aan de kust en komt het onweer misschien veel minder heftig maar wel al eerder binnen.

droevigepluim

Afsluitend: de nieuwe pluim van het Europese model is….best extreem! Extreem koud. Weer drie dagen die solliciteren naar absolute kouderecords. Op 13 en 14 juni is het nooit kouder gebleven dan 12,7 en 12,8ºC respectievelijk. Het Amerikaanse model berekent voor 15 juni een maximum van 10ºC bij ons en sneeuw in de Alpen. Daar gaan we maar even niet vanuit. Toch moeten we bedacht blijven op koude extremen als je bijvoorbeeld ziet dat mei op Groenland vele graden kouder is gebleven dan normaal, zoals het Deense KNMI best verbaasd bericht.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

30 reacties

Gesloten voor reacties.