maastricht0506

Maastricht is op weg naar de 30ºC. Het is ze van harte gegund. Het wordt spannend of de rest van Nederland nog meedoet met het tropische feestje en hetzelfde geld voor grote delen van België. Laten we eens kijken…

temps0506

Wat gebeurt daar in Zeeland? Terug onder de 20ºC? Juist daar had het vanuit België volgens het Harmoniemodel al 29ºC moeten zijn op dit moment (11 uur).

achteropschema

En de rest van Europa loopt ook duidelijk achter. Het hele gebied tussen Parijs en Lille had al tropisch warm moeten zijn. En als het daar achterloopt helpt een zuidenwind ons ook niet meer. Maar goed: de dag is nog lang en de grootste warmte zou pas in de avond optreden.

buiengb0506

Ondertussen is het zoals ook berekend in de modellen rond de Engelse kust al aan het onweren. Het wordt erg spannend hope laat dat vandaag precies de Noordzee oversteekt. Hier in Noord-Holland is het al zeer heiig. Ik sluit toch niet uit dat het hier nog een keer gaat openbreken als de zon zijn hoogste kracht heeft begin van de middag. Dan kan het hard gaan en stomen we hier op naar de 30ºC. Als dat gebeurt is het ook zo goed als zeker dat het daarna extra hard zal knetteren zoals je in Jeroens bericht kunt nalezen. Toch kan er ook zo maar al eerder op de middag een zeewind opsteken en dan halen we de 30ºC niet aan de kust en komt het onweer misschien veel minder heftig maar wel al eerder binnen.

droevigepluim

Afsluitend: de nieuwe pluim van het Europese model is….best extreem! Extreem koud. Weer drie dagen die solliciteren naar absolute kouderecords. Op 13 en 14 juni is het nooit kouder gebleven dan 12,7 en 12,8ºC respectievelijk. Het Amerikaanse model berekent voor 15 juni een maximum van 10ºC bij ons en sneeuw in de Alpen. Daar gaan we maar even niet vanuit. Toch moeten we bedacht blijven op koude extremen als je bijvoorbeeld ziet dat mei op Groenland vele graden kouder is gebleven dan normaal, zoals het Deense KNMI best verbaasd bericht.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

30 reacties

Gesloten voor reacties.