De winter in de Verenigde Staten blijft verbazen. Nu weer moesten koeien in South Dakota worden uitgegraven. Zou Robert Felix dan toch gelijk hebben? In zijn boek Not by fire but by ice beweert hij dat de mammoeten die rechtstandig in de permafrost worden gevonden, ooit zijn gestorven in zulke heftige sneeuwstormen dat ze op het moment van sterven als tot aan de schouders klem zaten in de sneeuw. Kijk onderstaande video en oordeel zelf.
Waarschijnlijk is de schade dit keer beperkt gebleven omdat veel vee op stal zal staan in de winter. In oktober 2013 ging het in South-Dakota pas echt mis met een sneeuwstorm: 100.000 dieren (!!!) legden het loodje.
Check out the incredible snow amounts across the Sierra Nevada this winter season! Some ski resorts have received about 550 to 600+ inches of snow so far. #cawx pic.twitter.com/WwDmRX4fgA
— NWS Sacramento (@NWSSacramento) March 12, 2019
In California waar men eerst vreesde voor complete verwoestijning is sinds de El Ninjo van 2015-2016 alles anders. Absurde sneeuwwinters volgen elkaar op. Deze winter zijn er sneeuwvaltotalen die alles wat we kennen van de Alpen in de schaduw stellen. In Squaw Valley viel al bijna 16 meter sneeuw en de winter is nog niet voorbij.
Het is niet helemaal eerlijk naar de Alpen toe wat ik zeg. In Zürs am Arlberg kan wel degelijk zo veel sneeuw vallen. In de laatste afkoelende koude fase voor de opwarming van de aarde begon in 1975 is er 5 keer meer dan 15 meter sneeuw gevallen daar en één keer zelfs meer dan 20 meter. Bizar. Maar sindsdien schommelen we rustigjes rond de 10 meter per jaar. Zelfs de lawinewinter 1999 valt niet echt op hier. Dit jaar begon heftig vanaf kerst maar is nu ook op gemiddelde koers.
Zo niet dus aan de andere kant van de grote plas. Daar in Colorado bijvoorbeeld lawines zo groot als ze in tioentallen jaren of zelfs meer dan 100 jaar niet zijn opgetreden. Als de BBC dat brengt, dan wil dat wat zeggen. We hebben net in Nederland bijvoorbeeld het complete doodzwijgen door de grote media van Marcel Crok’s baanbrekende schokkende studie naar de door het KNMI verdwenen hittegolven. Verdwijnen hier als actief werkwoord. Ik verdwijn een feit, jij verdwijnt een feit, wij verdwijnen feiten. Echt George Orwell….
Als goede vriend van Marcel en als oud interviewer bij Café Weltschmerz deel ik hier graag even deze video op deze zondag. Kijk maar eens en huil ook met de pet op.
Terug naar de sneeuw in Amerika. We zijn duidelijk nog niet in een serieuze wereldwijde afkoelende fase beland. Het is yin en gang. Met Amerika en China aan het ene uiterste een hele Eurazische sneeuwvrije gordel aan het andere.
In deze grafiek eveneens van Rutgers Snowlab zie je mooi de golvende beweging van klimaat. Het lijkt me dat 2019 hier al is verwerkt.
Europa een dikke min. Toch gaan we aardig gelijk op met Noord-Amerika qua golven. Als de laatste twee staven van de Amerikaanse grafiek het begin van een positieve golf zijn (dat wil zeggen negatief voor de veeboeren in South-Dakota en hun koeien) dan mag je verwachten dat Eurazië de komende winters gaat volgen. Maar ach… de Alpen hebben sinds vorig jaar al niet te klagen. De toekomst wachten we rustig af.
14 reacties
Reacties zijn gesloten.