Het is me de winter wel. Aan de noordkant absurde dooi al de hele maand en dan afgelopen vrijdag ineens een sneeuwdump vanaf 700 meter waar je u tegen zegt en meteen daarna weer warm. En nu komt er dit weekeinde in Italië weer een gigantische dump boven 1500m. Ondertussen vriest het van Moskou tot Alaska en omlaag tot in China en Mongolië dat de mussen van de daken vallen, terwijl bij ons een van de warmste februari’s ooit is genoteerd.

Ongelofeloos. Wat een februari! Meer dan 4 graden warmer dan gemiddeld. Daarom heeft het ook niets met global warming te maken omdat dat gaat over 2 graden opwarming nog tot 2100. Een heel andere categorie afwijking dus. Ook in Duitsland…

De warmste februari sinds het begin van de metingen (zie Wetteronline.de).

En hier meteen dan voor de hele winter (dec, jan, feb) (zie Wetteronline.de).

Zie hier de voorspelde dump met het “epicentrum” in de Aosta vallei. Sneeuwgrens zal tussen de 1000 en 1500 pendelen. Zaterdagmiddag gaat het los tot zondagmiddag. Aan de noordkant Föhn daarbij. Dus lekker warm. Pas vanaf de tweede week van maart wordt het weer iets kouder in de Alpen.

Ga nu maar eens rondklikken op deze kaart en kijk waar het warm is en waar koud. Yin en yang. Vancouver krijgt ook een koudegolf nu. Moskou heeft een hele heftige winter. En de gletsjers in de Alpen trouwens ook. Onder de 2000 is het slecht gesteld met de sneeuw. Hoe lang gaat dat nog goed?

Dit was vandaag. Daar rond de top is het natuurlijk super. De zuidhellingen zijn al bijna weer helemaal groen na de dump afgelopen vrijdag. En dat levert dan mooie thermiek op. Vandaag weer mijn eerste rondjes gedraaid.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.