Regionaal is de hittegolf met vlag en wimpel gehaald en ik denk dat een groot deel van België ook mee kan juichen. In de Alpen is het ook puffen en zweten en hier is het hoogtepunt eigenlijk pas morgen. Over Nederland en België gesproken …
Hier het moment dat de Belg Tom de Dorlodot afstand neemt van de Nederlander Ferdinand van Schelven in de Red Bull X-Alps. Zondag weten we of Nederland en België elkaar misschien nog op het EK gaan tegenkomen. Het is een achterhoedegevecht ook want de koplopers zijn al in Zwitserland bij de Walensee op weg naar de Mont Blanc. Volg het spektakel hierr live.
Snel terug naar de hitte. De Bilt dus net niet… noch 5 dagen boven 25 noch 3 boven 30. Dubbele faal. Tja Leersum is om de hoek en dat hebben we allemaal gezien.
Maastricht dus wel en nog een heleboel weerstations in het oosten en zuiden.
Hupsel had een mooi record voor de tweede decade van juni: 34ºC! En de hele top 10 is van dit millennium.
De datareeks daar covert precies de moderne warme periode en eerlijk is eerlijk: op dit moment kun je nog niet zeggen dat die is afgesloten met zo’n record. Hoe is het in de alpen ondertussen? Extreem verschillend van regio tot regio, nee van dorp tot dorp. Zo heeft het in Zell am See gigantisch gehageld en in Kaprun helemaal niet.
Kleine lokale illustratie uit Zwitserland. In Oostenrijk is de warmte gigantisch. ZAMG-meteoroloog Alexander Orlik meldt:
Van de derde tot de tiende plaats is momenteel alles mogelijk. Alleen de eerste en tweede plaats zijn buiten bereik, want juni was in 2019 en 2003 beduidend warmer. Juni 2021 bevestigt de trend van de afgelopen jaren. Van de tien warmste juni-maanden in de 254-jarige meetgeschiedenis, stammen er acht uit de jaren 2000. De top tien warmste maanden in juni zijn momenteel: 2019, 2003, 2017, 1811, 2002, 1822, 2007, 2012, 2018, 2008 (vergeef me dat ik even twee jaartallen vet heb gemaakt. WTF!) Ook het aantal warme dagen met minimaal 30 graden is de afgelopen decennia flink gestegen: zo waren van 1961 tot 1990 in de meeste provinciehoofdsteden gemiddeld één tot twee warme dagen in juni; van 1991 tot 2020 waren er al drie tot vijf warme dagen.”
Kijk dat is weer even dat sneaky taalgebruik wat ze allemaal toepassen van meteoroloog tot politicus tot journalist. Waarom dat woordje “al”? Er waren gewoon 3 tot 5 warme dagen tussen 1991 en 2020. Niks al. Van 2020 tot 2050 gaan we het dan weer zien en zetten we weer wat vinkjes. Zo oersaai zou klimatologie moeten zijn. Wil je spektakel? Studeer dan paleoklimatologie en je ontdekt juist in het verleden prachtige schokkend snelle klimaatovergangen waar je stoere verhalen over kunt vertellen. Bestudeer je het huidige klimaat? Doe dit dan vooral samen met je zoon en je kleindochter (om het gender-neutraal te houden) en neem er een spannende hobby bij om de tijd door te komen. Jouw leven is gewoon veel te kort om voor welke camera dan ook iets zinnigs over het huidige klimaat te gaan zeggen. Wie mij wél kan uitleggen waarom dat woordje “al” (DU: bereits) daar moet staan is in elk geval een hele held.
In Oostenrijk en de rest van midden-Europa kennen ze ook onze hittegolf niet. Dat heb ik in augustus 2015 in dit artikel al eens uitgelegd. Ze hebben een soort Hellmann-getal voor de zomer: de Kysely score. Genoemd naar de Tsjechische meteoroloog Jan Kysely. Destijds was het super actueel Oostenrijk bereikte op dat moment de op een na warmste sinds 1767! Alleen de ‘Hitzesommer’ van 2003 was nog 0,3ºC warmer geweest. En toen was juni ook al zo warm. Binnen de definitie van Kysely is een hittegolf een serie van tenminste 3 opeenvolgende dagen boven 30°C eventueel onderbroken door maximaal één dag tussen 25 en 30°C maar met over de hele periode een gemiddelde maximumtemperatuur hoger dan 30°C terwijl geen enkele maximum koeler mag zijn dan 25°C. Is die aaneengesloten periode bepaald dan is elke dag daarvan een Kysely-dag. Maastricht en Hupsel en de andere stations hebben dus net 4 Kysely-dagen gescoord. Het rijtje van 3 dertigers plus die ene dag van 25-30.
Nu goed. Het is allemaal weer afgekoeld en ook de Alpen koelen weer wat af. Eens kijken wat de zomer van 2021 gaat brengen verder. Ook qua herstel van toerisme. Nog amper een Arabier hier gezien in Zell am See Kaprun terwijl het er in de jaren voor covid van vergeven was. Wel leuk gezellig gewoon veel Nederlanders en Duitsers. Hoop jullie dus ook te zien. Schroom niet eens contact op te nemen en langs te komen. Hotel Das Falkenstein is aan te bevelen. Donateurs kunnen ook altijd een paar dagen bij mij crashen (doneren hier). Nieuwe nieuwsbrief voor donateurs komt eraan!
PS Hou je niet van de warmte neem dan ook je dagelijkse portie electroverse.net. Dagelijks sneeuw en kou daar en soms nemen we het hier over.