Voor het eerst dit seizoen hebben we een apart Lage Landen bericht en een apart Alpen bericht. Zo kan de reactiestroom mooi gescheiden blijven. Wacht dus nog een met je gedachtes en foto’s over de Alpen, dat bericht komt straks online. Hier gaan we het alleen hebben over de absolute thrillerrr voor de Lage Landen. De bovenstaande kaart luidt het mooi in.

Eerst even naar the bigger picture kijken waar op de Atlantische Oceaan de AO en NAO indices richting negatief gaan. Dat betekent dat de oceaan wat tot stilstand komt en er dus minder kans is op strakke west circulatie. Echter herinner ik me dat deze indices zijn gebasseerd op het GFS die juist aanhoudend slechts is voor winterweer in de Benelux. Corrigeer me als ik ernaast zit. Thanks voor het aankaarten van dit instrument trouwens Spyfromthesky. Hij beschrijft het  prima, negatieve waardes garantie voor winterweer? Nee, opnieuw moeten de dobbelstenen nog goed vallen.

EC kan goed dobbelen hebben we afgelopen dagen gezien. Keer op keer werd dezelfde situatie berekend, zo ook nu weer. Hoog naar het noorden, depressie zakt naar het zuiden en laat daarmee de dooi ten westen van ons, depressie kan gaan draaien en de aflandige winden komen op gang. De aanvoerrichting is nog niet perfect in dit plaatje zien we, wat te veel uit het zuiden waardoor er een warmere sector mee komt.

Hier sluit het Europese model dan mee af, dit is de stroming die we nodig hebben. Nog geen superkoude bovenluchten in de buurt maar dat kan snel gaan in deze setting. Prachtkaart!

De sneeuw van de dooi-aanval die er een paar keer mooi op stond is nu wat meer naar het westen geschoven. Kies wat jij wilt: of de dooi-aanval op afstand waardoor minder kans op dooi en regen, of de dooi-aanval wat dichterbij waardoor meer risico maar ook de kans op een dik sneeuwdek. Ik ga voor dat laatste want een goed sneeuwdek kan de winter stevig in het zadel helpen. Maar vandaag dus even niet op de kaarten.

Wel 5 lokale ijsdagen op het programma volgens het Europese model, lekker hoor! Maarja dit was alleen het Europese model, ik kan er namelijk niet omheen, GFS berekent een totale misser.

Op het moment dat EC op ijsdagen zit komt GFS gewoon met een zo goed als west circulatie. Antiwinter!

Met dit als ensemble voor De Bilt… 2 nachtvorstjes en daarna gewoon Hollands weer. Selchts enkele lijntjes die voor koudere oplossingen gaan maar het gemiddelde spreekt boekdelen. GFS neemt de UKMO hoofdrun van de Britten vandaag mee in z’n antiwinter.

De pluim van het Europese model is praktisch gespiegeld ten opzichte van het GFS vanaf de 21e. Ongelofelijk… In deze pluim gaat slechts een handjevol members voor het GFS-scenario.

De windrichtingpluim is ook vrij duidelijk, alleen onzekerheid omtrent de dooi-aanval rond de 21/22e. Daarna zoekt het overgrote gedeelte van de leden gewoon de oosthoek weer op. ICON en GEM doen vandaag mee met de winterinval van het EC.

Ze zijn van gisteravond want Weerplaza zit nog te slapen vanochtend geloof ik. Maar ik gooi ze gewoon even in het hoenderhok hoor, zie maar wat je ermee doet 😉

Maargoed de verschillen tussen EC en GFS blijven dus bestaan, wie gaat er voor de knock-out? De andere wat kleinere modellen kunnen niet kiezen tussen beide kampen dus hou ik even buiten beschouwing. Het GFS is zeer consistent in z’n antiwinter oplossingen maar heeft het vervolg niet echt duidelijk in beeld en zwabbert een beetje. EC daarentegen is superconsistent en komt run op run met hetzelfde scenario. Het is deze winter echter al vaker voorgekomen dat het GFS het bij het rechte eind had in tegenstelling tot het EC. Maar heeft het GFS dan echt last van die shutdown? Ik geloof het bijna niet. Ik kies al dagen voor het Europese model dus zo ook vandaag weer, ik zie de winter wel gebeuren, iedere run kan nu beslissend zijn dus blijf het volgen!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

41 reacties

Gesloten voor reacties.