Even een snelle update vanaf het permanent bemande Nederlandse weerstation in Kaprun: het is duidelijk niet de allermooiste zomer tot dusver. We hebben veel regen. Al laaghangende bewolking alsof het herfst is, maar vrijdag en zaterdag beloven heel mooi te worden. Met de regen komt soms een beetje sneeuw mee op de toppen. Zowel de Stubaier Gletscher als de Hintertuxer Gletscher profiteerden.

Hierboven Hintertux.

Hierboven Stubai.

En dan vanaf hier vanaf het Kitzsteinhorn het bericht dat het skigebied nu dicht is tot in de herfst! Ergens in oktober zal het weer openen. Hopelijk kom je dan als donateur van dit platform ook snel eens aanwaaien.

In Nederland is juli super normaal verlopen. het is zelfs een wonder te noemen hoe dicht lokale temperaturen tegen het maandgemiddelde over 30 jaar aan zitten. Of erop zelfs, zoals Berkhout bij Hoorn.

Ik had beloofd dat we de grafiek van de aardtemperatuur zoals gemeten vanaf satelliet scherp in de gaten zouden houden. Welnu we hebben witte rook: het kwik 0,21ºC gestegen over de maand juli. Dat is dus nog even geen stap terug naar de jaren tachtig en negentig. En hoe nutteloos “menselijk al te menselijk” het gegeven luchttemperatuur op 2m ook is, vergeleken bij bijvoorbeeld temperatuur van de oceanen, het is toch een hard gegeven uit een vast algoritme dat werkt op basis van wereldwijde nauwkeurig gemeten IR-uitstraling.

Normaal ben je blij met een warmere aarde zeker gelet op het nieuws over mislukkende oogsten in Brazilië en Amerika. Politiek gezien kunnen we slechts hopen op een gestage afkoeling in luttele jaren om de wereld weer een stapje minder krankzinnig te krijgen dan ze al is. Als het CO2 geloof eindelijk valt is er veel gewonnen. De zon doet in elk geval wat ze moet doen: slapen. Er is op dit moment 1 zonnevlekje. Een kwart van alle dagen van 2021 was de zon vlekkeloos. Volg dat hierrr. Er was trouwens wel één CME (coronal mass ejection) de afgelopen dagen en met het afzwakkende magnetisch veld van de aarde zijn er experts die de komende jaren veel ellende verwachten als de slapende zon toch nog eens begint te hoesten. Relevant voor komende winter is vooral de voorspelde La Ninja. Daar is ook een nieuw rapport over uit met nog steeds die prognose. Klimaat is en blijft de saaiste wetenschap die er is: wachten, wachten en nog eens afwachten. Maar de voorzorgsmaatregelen dan? Die doe je puur voor extreem weer. Valkenburg plus 10% zeg maar. Klimaat erbij halen is, alsof je pas een regenjas koopt als je leest dat het 5% meer gaat regenen de komende jaren.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Tjeerd · 4 augustus 2021 op 23:05

Het klimaat is het klimaat, soms warm dan weer koud.Zo gaat het al eeuwen.Alleen de klimaatwappies zien/willen dit niet zien.

  Kirsten_dl · 5 augustus 2021 op 01:49

  Mooi geschreven weer, verhelderend !
  Sla alvast voldoende koffie in want de prijzen gaan weldra torenhoog gaan.
  U moet uiteraard niks, gewoon een insiders tip. 😉

  Hajo · 5 augustus 2021 op 07:40

  Ach iedereen heeft het recht er hypotheses op na te houden. Zo lang de aarde nog niet drastisch afkoelt ligt de CO2 hypothese nog niet in de prullenbak. Alleen NOOIT mag je op een hypothese politiek bouwen…. het moet dan eerst uitgezocht worden. Er zijn genoeg acute problemen om eerst op te lossen. En wat nog fouter is natuurlijk is als je niet alleen een zwakke hypothese politiek primaat geeft maar je ook nog eens een agenda van oplossingen gaat doordrammen die evident zelfs binnen die hypothese geen zoden aan de dijk zet. Dan ben je een slechte wetenschapper, een politieke betweter én een oplichter. Zie ook covid. Zelfde laken een pak.

Spyfromthesky · 7 augustus 2021 op 11:47

Al sinds de koude golf van de winter, is er nergens meer een groot Azorenhoog verschenen. Dit verklaart waarom wij in Nederland gemiddeld lagere temperaturen hebben. Als dit aanhoudt dan zou in theorie sneeuwbuien al mogelijk vroeger kunnen vallen zodra we in de afkoeling gaan.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.