Even een snelle update vanaf het permanent bemande Nederlandse weerstation in Kaprun: het is duidelijk niet de allermooiste zomer tot dusver. We hebben veel regen. Al laaghangende bewolking alsof het herfst is, maar vrijdag en zaterdag beloven heel mooi te worden. Met de regen komt soms een beetje sneeuw mee op de toppen. Zowel de Stubaier Gletscher als de Hintertuxer Gletscher profiteerden.

Hierboven Hintertux.

Hierboven Stubai.

En dan vanaf hier vanaf het Kitzsteinhorn het bericht dat het skigebied nu dicht is tot in de herfst! Ergens in oktober zal het weer openen. Hopelijk kom je dan als donateur van dit platform ook snel eens aanwaaien.

In Nederland is juli super normaal verlopen. het is zelfs een wonder te noemen hoe dicht lokale temperaturen tegen het maandgemiddelde over 30 jaar aan zitten. Of erop zelfs, zoals Berkhout bij Hoorn.

Ik had beloofd dat we de grafiek van de aardtemperatuur zoals gemeten vanaf satelliet scherp in de gaten zouden houden. Welnu we hebben witte rook: het kwik 0,21ºC gestegen over de maand juli. Dat is dus nog even geen stap terug naar de jaren tachtig en negentig. En hoe nutteloos “menselijk al te menselijk” het gegeven luchttemperatuur op 2m ook is, vergeleken bij bijvoorbeeld temperatuur van de oceanen, het is toch een hard gegeven uit een vast algoritme dat werkt op basis van wereldwijde nauwkeurig gemeten IR-uitstraling.

Normaal ben je blij met een warmere aarde zeker gelet op het nieuws over mislukkende oogsten in Brazilië en Amerika. Politiek gezien kunnen we slechts hopen op een gestage afkoeling in luttele jaren om de wereld weer een stapje minder krankzinnig te krijgen dan ze al is. Als het CO2 geloof eindelijk valt is er veel gewonnen. De zon doet in elk geval wat ze moet doen: slapen. Er is op dit moment 1 zonnevlekje. Een kwart van alle dagen van 2021 was de zon vlekkeloos. Volg dat hierrr. Er was trouwens wel één CME (coronal mass ejection) de afgelopen dagen en met het afzwakkende magnetisch veld van de aarde zijn er experts die de komende jaren veel ellende verwachten als de slapende zon toch nog eens begint te hoesten. Relevant voor komende winter is vooral de voorspelde La Ninja. Daar is ook een nieuw rapport over uit met nog steeds die prognose. Klimaat is en blijft de saaiste wetenschap die er is: wachten, wachten en nog eens afwachten. Maar de voorzorgsmaatregelen dan? Die doe je puur voor extreem weer. Valkenburg plus 10% zeg maar. Klimaat erbij halen is, alsof je pas een regenjas koopt als je leest dat het 5% meer gaat regenen de komende jaren.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Tjeerd · 4 augustus 2021 op 23:05

Het klimaat is het klimaat, soms warm dan weer koud.Zo gaat het al eeuwen.Alleen de klimaatwappies zien/willen dit niet zien.

  Kirsten_dl · 5 augustus 2021 op 01:49

  Mooi geschreven weer, verhelderend !
  Sla alvast voldoende koffie in want de prijzen gaan weldra torenhoog gaan.
  U moet uiteraard niks, gewoon een insiders tip. 😉

  Hajo · 5 augustus 2021 op 07:40

  Ach iedereen heeft het recht er hypotheses op na te houden. Zo lang de aarde nog niet drastisch afkoelt ligt de CO2 hypothese nog niet in de prullenbak. Alleen NOOIT mag je op een hypothese politiek bouwen…. het moet dan eerst uitgezocht worden. Er zijn genoeg acute problemen om eerst op te lossen. En wat nog fouter is natuurlijk is als je niet alleen een zwakke hypothese politiek primaat geeft maar je ook nog eens een agenda van oplossingen gaat doordrammen die evident zelfs binnen die hypothese geen zoden aan de dijk zet. Dan ben je een slechte wetenschapper, een politieke betweter én een oplichter. Zie ook covid. Zelfde laken een pak.

Spyfromthesky · 7 augustus 2021 op 11:47

Al sinds de koude golf van de winter, is er nergens meer een groot Azorenhoog verschenen. Dit verklaart waarom wij in Nederland gemiddeld lagere temperaturen hebben. Als dit aanhoudt dan zou in theorie sneeuwbuien al mogelijk vroeger kunnen vallen zodra we in de afkoeling gaan.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.