Een prachtige recente foto van de Matterhorn met halo vanuit Zermatt van volger Patrick Balleur. Föhnwolkjes erbij mar dat is niet meer ons huidige weer. Het is namelijk bloedkoud in de Alpen! En zelfs in Nederland.

Minima 6 maart 2022

En dit is dus het staartje van de winter in de Lage Landen. Nog twee nachtjes nachtvorst en dan zit het erop.

Kijk maar! We klimmen er nu uit en dan is het voorjaar! Met op zich nog een vergelijkbare drukverdeling als nu maar de zon is de boel aan het opwarmen al.

Tja in januari kom je met deze kaarten zeker op de schaats! Nu zijn voral de Alpen er nog flink koud mee omdat die ten zuiden van de kern van het hoog liggen en dus transportkou hebben.

Dus in de Alpen blijft het nog mooi vriezen ’s nachts en overdag geleidelijk vorjaarsskiën. Ach het is een schitterend seizoen geweest. En we zijn ermee uit de covid maatregelen gekomen. Vandaag mijn eerste dag zonder masker naar de Schmittenhöhe geweest voor een ijskoude super thermische vlucht. Thermiek is verschil warm beneden en koud boven. In dit geval bloedkoud. Wacht ik laat een foto zien!

Tandemvlucht 6 maart 2022

Je ziet dat ik met en passagier van 100kg gemakkelijk veel hoger stijg dan het startpunt op de Schmittenhöhe. Had uren kunnen vliegen maar handen vroren eraf. En een passagier verdraagt dat ook niet. Die is echt blij na een half uurtje weer aan de grond te staan.

De droogte is zeer opvallend de komende fase. De zuidhellingen gaan echt helemaal groen worden. maar de dalen zijn nog mooi wit. Het langlaufseizoen is nog niet voorbij. Pak dat snel weer op na twee weken als skileraar te hebben gewerkt! Nu virusje. Was daar niet iets mee?

Komende 9 dagen in Filzmoos

Nou als ik met dit weer m’n virusje niet kan afschudden dan weet ik het niet meer. Man man man. Wat een straf. In Nederland ook niet gek momenteel geloof ik.

Aangezien het begin maart is hebben we ook een update van de UHA tijdreeks. En ach wat zegt een getal, maar voor een crisis waar honderden miljarden euro’s naartoe moeten en we ons met een krankzinnige energiepolitiek in het westen afhankelijk hebben gemaakt van Rusland …. is het toch wel typisch als het nu exact 0,00 graden warmer of kouder is dan het gemiddelde 1991-2020. Mijn voorspelling is dat we de komende jaren terugvallen naar het niveau van voor 1993. En dat dan de klimaatleugen valt. Zoals de covid-leugens nu al zijn doorgeprikt simpelweg omdat er zo snel zo veel datasets binnenkomen. Tegen overweldigende data kunnen leugens niet op. Bij klimaat zijn de data nog zeer schaars. We zitten nog niet eens een hele klimaatcyclus in het satelliettijdperk dat begon in 1979. Bij benadering in 2060 hebben we een volledige cyclus doorgemaakt.

Afsluitend… de weg naar het voorjaar is ook met de sneeuw op het noordelijk halfrond ingezet. Mooi sneeuwseizoen. Gek he maar de Nederlandse mensen op Sakhalin waar ik zo’n mooi verhaal mee maakte zijn hun toekomst daar niet meer zeker. Net lekker daar begonnen en dan gaat Shell weg uit Rusland. Alles is betrekkelijk en aan het einde zijn we allemaal dood. Maak er wat van ondertussen!

PS Ondanks dat ik gefaald heb Nederland een schaatswinter te bezorgen blijven donaties welkom.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Mike · 6 maart 2022 op 19:41

Heeeeey Hajo, wat gaat het weer doen vanaf 11 maart in val-thorens, alle weer sites zijn het niet met elkaar eens de ene zegt sneeuw de andere toch wat zon en andere site alleen maar wolken kun jij al evt duidelijk scheppen

Groeten

Gesloten voor reacties.