Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

Aanzwellende nonsens vooruitlopend op klimaatconferentie

check ook eens

34 Reacties

 1. david schreef:

  Hajo vaak genoeg geskied daar is een leuk skigebiedje

 2. Stefan Kaptein schreef:

  Heb er ook geskied. Je kan er naar Duitsland skiën. Je komt een slagboom tegen en dan ski je ineens in Duitsland. Is alweer lang geleden dat ik daar geweest ben.

  • Hajo schreef:

   Hee leuk! Ga ik eens doen. Wist je dat van dat koraalrif?

   • Stefan Kaptein schreef:

    Van dat koraalrif wist ik niet. Wel interessant. Over twee weken zit ik in Oostenrijk en hoop toch op wat verse sneeuw voor die tijd. Skipassen ophalen en dan wil ik natuurlijk gelijk de eerste sporen trekken van het seizoen.

 3. Remko schreef:

  Interessante filosofie. Werpt een ander blik op de aanhoudende discussie. Hoewel, discussie? Verhalen zijn en worden vanuit een kant gebracht. Goed dat er tegen”gas” is. Je zou een conferentie kunnen organiseren vanuit dit perspectief Hajo. En het verhaal van het koraalrif kende ik ook niet.

 4. Martijn sonnenberg schreef:

  In het kader van dit stukje:

  https://www.nu.nl/klimaat/5501426/vn-verwacht-desastreuze-gevolgen-als-co2-uitstoot-niet-aangepakt-wordt.html

  tegenover:

  https://wattsupwiththat.com/2018/10/07/bombshell-audit-of-global-warming-data-finds-it-riddled-with-errors/

  Lees in beide stukken wat je wil.Ik ben vooral benieuwd hoe nederlandse regering ziet hoe we voldoende energie gaan opwekken in 2030 en verder, als we ‘van het gas af zijn’ . En dan heb ik het niet eens over de kosten, maar vooral over de energiebehoefte die volgens mij niet te dekken valt met de huidige stand van techniek

  • Hajo schreef:

   Ooit komt er kernfusie en dan is er energie in overmaat. Nu ook al als we Thorium zouden doen. maar tegen de tijd dat we daarop zitten zullen we kolencentrales neerzetten om de CO2 concentratie op aarde op peil te houden. Want als je niets doet zakt die onophoudelijk naar de ecocatastrofe. Met die catastrofe komt dan alle CO2 weer in omloop. Als het meezit. Dus God op onze blote knieën danken dat we fossiele brandstoffen hebben (olie waarschijnlijk niet fossiel maar dat is een ander verhaal). Daarmee kunnen we nog even door met de plantjes op aarde. Fossiel verbranden is de ultiem groene ecologische recycling.

  • Frederic schreef:

   heel eenvoudig. Woestijngebieden Arabische Wereld vol zonnepanelen … daarmee via elektrolyse waterstof maken … die waterstof met tankers naar hier brengen … en daarmee elektriciteit opwekken. Is beste methode met hoogste rendement.
   Technologie bestaat al, nu alleen nog uitvoeren.

   • Hanss schreef:

    Thoriumreactoren zijn nog niet zo makkelijk omdat ze op dit moment meestal enkel voorstelbaar zijn met gesmolten-zout reactoren, waardoor hoogwaardige staalsoorten zoals Hastelloy nodig zijn (Ijzer, molybdeen, nikkel, chroom legering). Deze legeringen zijn enorm prijzig en daardoor is de technologie lastig opschaalbaar. Veel onderzoek wordt wel gedaan, maar ik ben bang dat het nog wel even kan duren voordat we economisch interessante thoriumreactoren zien verschijnen.

    Zelfde opschalingsproblematiek geldt voor heel veel batterijen (slecht verkrijgbare zeldzame aardmetalen, naast ook hier nikkel etc), waardoor het onwaarschijnlijk is dat Tesla’s ooit voor de massa kunnen worden. Grote vraag naar de gronstoffen voor de batterijen, zal de prijs dermate hoog houden dat het voor de meeste mensen onbetaalbaar blijft.

    Het waterstofalternatief van Frederic klinkt ook leuk, echter is het genereren van grote hoeveelheden waterstof middels elektrolyse enorm link (je genereert zuurstofgas en waterstofgas in exact die molaire verhoudingen dat het in z’n meest explosieve staat is), ook daarna blijven de risico’s aanzienlijk en veel groter dan met de conventionele brandstoffen. Daarnaast zorgt een wereldwijde centralisatie van je energievoorzieningen voor een dermate grote liability, dat de geopolitiek dit nooit zal toestaan. In theorie dus ja, in praktijk dus nooit.

    er zijn echter enorm veel andere mogelijkheden waar ook hard aan gewerkt wordt, grootste nadeel van de meeste technologien is dat ze niet sexy zijn en ze geen gouden bergen beloven…. Zolang we die niet verwachten is ook dat echter geen probleem.

    Overigens wordt er vaak door ‘klimaatsceptici’ gewezen op het feit dat enkel de grote industrie goed boert dankzij alle klimaatinitiatieven. Hoewel dit deels waar is, wil ik er toch ook graag op wijzen dat alle manieren om bedrijvigheid te genereren in de Westerse wereld uiteindelijk bijdraagt aan onze gezamenlijke levensstandaard. Enige waar we echter zeer voorzichtig mee moeten zijn is het verhogen van de belastingen en het geven van subsidies, aangezien die uit de zak van alle burgers moeten komen en dus ook de minst vermogende medemensen raakt.

    Zo simpel als we het ons meestal voorstellen, is het helaas natuurlijk niet.

 5. Hajo schreef:

  Nog een kleine verbetering gedaan mbt die quote van klimaatwetenschapper. Het was niet in de climategate e-mails maar gewoon openlijk in een interview. Zie hele quote boven.

 6. Michael schreef:

  Hajo dank je wel voor dit stuk. Ik houd er van als iemand tegen de grote stroom in gaat met een goed onderbouwt verhaal.

 7. Pieter (andere) schreef:

  Ik ben toch benieuwd wat anderen vinden van dit verhaal. Dat zullen deze wetenschappers toch ook weten? Alleen maar bedriegers vanuit die hoek? We gaan het meemaken de komende jaren als de ijstijd begint.

 8. Geert schreef:

  Ik ga volledig mee met Michael…ben blij dat er nog steeds mensen zijn die durven tegen die stroom in te gaan. Ik weet de toekomst ook niet…maar ik vrees toch dat heel die klimaatopwarming 1 dikke propaganda is om ons eigen denken te fnuiken en onze kopjes in te drukken met grote doemverhalen. Ik hoop dat Hajo ooit gelijk krijgt!!

 9. Eduard schreef:

  Ik vind dat het allemaal evolutie is. Als je ziet waar we vandaan komen als holbewoner en waar we nu zijn zal er altijd veranderingen plaatsvinden. Ik zou zeggen maak er niet zon punt van en gebruik het klimaat niet om dingen te willen veranderen maar ga gewoon voor schone energie en schone keuzes. De ontwikkelingen, technologie hou je niet tegen. De mens is bijna vergeten dat ook wij onderdeel van de natuur zijn.
  Maar het draait allemaal maar om 1 ding op deze planeet en dat is geld. Zolang dat de drijfveer van iedereen blijft zal het altijd moeilijk blijven om logisch na te denken en logische keuzes te maken.

 10. Jopie schreef:

  Ik ben het eens met Eduard.
  Duurzaamheid is niet hetzelfde als klimaatbeleid. Ik vind klimaat een slecht motief om de juiste keuzes (duurzaamheid) te maken.
  Laten we zorgvuldig omspringen met onze grondstoffen. Van aardolie kunnen we prachtige kunststoffen maken. Dat is toch beter dan dit in de fik te steken? Dat van de ecocatostrofe moet ik nog zien (weet er onvoldoende van) maar vind het een erg sterk verhaal.

  • Paul A Club 1989 schreef:

   @Eduard en Jopie…hebben jullie gezien hoeveel deze energietransitie ons als burger gaat kosten? Dat is niet eens in getallen uit te drukken. We worden met zijn allen heel hard van achteren genomen. En het gaat gewoon gebeuren.

   • Jopie schreef:

    Gezondheid is ook niet in getallen uit te drukken. Overigens dien je niet alleen naar de kosten te kijken maar ook naar de baten. Ik rij een elektrische auto (geen Tesla maar een Zoe) en de TCO (total cost of ownership) is 50% van mijn vorige auto of nog veel lager.

 11. Berthus schreef:

  Opmerkelijk hoe weinig aandacht de bio-industrie krijgt op deze site. Focus op CO2, electrische auto’s, e-bikes. In mijn ogen windowdressing. Wie zich verdiept in de schadelijke invloed van methaan (veel schadelijker dan CO2) beseft dat daar de aandacht op zou moeten liggen. Kortom, neem eens een pasta ipv een schnitzel tijdens de wintersport!

  • Stefan Kaptein schreef:

   Ik verheug mij nu alweer op zo’n heerlijke schnitzel en ik ga die echt niet laten staan omdat ik aan het klimaat denk op dat moment.

   • Sander schreef:

    Zowiezo moet je een echte schnitzel nooit laten staan.

    • Mark (breda) schreef:

     Als die eenmaal gemaakt is zeker opeten. Anders verspil je waardevol voedsel.

     Voor de overige discussies leven wij helaas te kort om het totaal te kunnen overzien. Goede data vastleggen en over 1000 jaar zien we wie er gelijk had.

     Tot die tijd proberen het samen zo goed mogelijk te doen.
     Liever aandacht geven aan plastic soup bestrijden…waarover ik Hajo trouwens een tenenkrommende discussie heb zien voeren in dat tv programma. Naam ff kwijt. Hajo vond plastic goed als vestigingsplaats voor mosselen e.d…..Zo dom!

  • Frederic schreef:

   in het kader daarvan: binnenkort alleen nog labovlees in de winkel? Goed mogelijk
   https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/26/is-kweekvlees-de-toekomst-/

  • Hanss schreef:

   Je raakt de kern van het probleem Berthus, echter op een iets bredere manier dan je zelf wellicht beseft. Over de discussie hoe groot het effect van CO2 op het klimaat is, laat ik me niet uit, daar heb ik te weinig kaas van gegeten. Stel echter dat het effect daadwerkelijk zo desastreus is als we denken, kom dan alsjeblieft niet aan met past ipv schnitzels. Stop dan gewoon met wintersporten. Stop met het internetgebruik, stop met vliegen en ontzeg je allerlei andere zaken die het leven de afgelopen 100-150 jaar zoveel mooier hebben gemaakt. Dan hebben we er zogenaamd voor gezorgd dat de toekomst gered is voor onze kinderen, maar verplichten we ze ook weer om terug te gaan naar de middeleeuwen.

   Geloof je wel in de problematiek, maar vertrouw je ook in het oplossend vermogen van de mens, focus dan ook niet op schnitzels, maar sta open voor alle mogelijke oplossingen, ook diegene die niet door greenpeace activisten het stempel ‘ok’ hebben gekregen. De agenda van greenpeace is nl niet de agenda van de mensheid.

   Gaat het je om het vertonen van sociaal wenselijk gedrag, waarbij wij Europeanen denken dat we met 300 miljoen mensen die stoppen met het eten van schnitzels de groeiende energiebehoefte van 6-10 miljard mensen uit de ontwikkelende landen kunnen compenseren, dan ben je goed bezig :). Dan zijn we met z’n allen over 20 jaar heel tevreden over wat we gedaan hebben, maar is het resultaat verwaarloosbaar.

   Overigens absoluut geen aanval op je persoonlijk hoor!

 12. Asten (Harmelen) schreef:

  Momenteel erg stil hier mbt de tot Major Hurricane uitgroeiende ‘Michael’ die Louisiana en Alabama gaat bedreigen….??

 13. Ronaldo schreef:

  Orkaan Michael nu nog een Cat.1 storm op de Saffir Simpson schaal en bezig met een oogrokvervangingscyclus. Dat betekent een korte terugval in intensiteit om vanmiddag of vanavond terug te keren als Cat.2 orkaan en verder te groeien tot zeker Cat.3 (en wellicht Cat.4 bij landfall want het water van de Golf van Mexico is behoorlijk warm met 30°C) Het kan soms enorm hard gaan met zulke systemen. Met name omdat de wolkentoppen waanzinnig koud zijn. ( -85°C) Het verschil tussen SST en wolkentoppen = 115°C
  Heel misschien dat ik er vanavond een artikel over schrijf als ik op tijd thuis ben. Michael koerst namelijk ook weer af op de gebieden die zijn getroffen door Florence en daar hebben ze nog steeds enorme ellende van.
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2018/10/Michael_2018-10-09_0942.png[/img]

 14. GE-WEL-DIG artikel! Echt eentje naar mijn hart en gevoelens tegenover de ‘ klimaatverandering ‘ show die zowat de gehele wereld in haar ban heeft.
  Dit leest veel aangenamer en schetst een veel realistischer beeld dan de honderden alarmerende berichten die dagelijks op ons worden afgevuurd.
  Maar goed, ooit gaan de believers wel een keer snappen en inzien dat het enkel en alleen om geld en macht draait en dat we voor hetere vuren staan dan wat zij van de daken roepen.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.