Lage Landen gefeliciteerd! Met de vorst en de Hellmannen die nu in hoog tempo gaan binnenstromen. Gefeliciteerd met het feit dat dit weerbericht helemaal niet over de Lage Landen gaat, omdat Jorne dat deel vanochtend doet. Het is pure luxe als de weergoden ons dwingen om de berichtenstroom te verdubbelen. Het betekent dat Nederland en België op weg zijn wintersportlanden te worden. Met kunstijs(banen) waren we dat al een paar maanden. Maar nu doet moeder natuur volop mee. Ik zit momenteel voor heel eventjes in de regio St. Anton am Arlberg. En gisteren zagen we hele mooie cirrusveertjes in de lucht en andere wolkenvormen. Hierboven op de webcam aanhoudend langgerekte streepjes in de lucht. Geen contrails.

“Wat betekent dat?”, werd gevraagd. Mijn antwoord: “Op grote afstand is een front maar je kunt niet zeggen dat het doorzet. Het kan nu met de oprukkende kou ook een omtrekkende beweging maken…”. En zo is het. De nacht was behoorlijk helder en nu zijn er opnieuw allerlei hoge wolkenvormen. Samenhangend met wat er boven Spanje en de Maghreb gebeurt.

Kijk eens naar de temperaturen in Algerije. Net zo koud als Zeeland vannacht. Maar serieuze sneeuw zien we vooral in Spanje de komende periode…  en ook nu al…

Zie hierboven de de Sierra Nevada vanochtend!

En in de Pyreneeën!

Scandinavië is ook boeiend momenteel. Super koud vanochtend.

En dat blijft zo daar. Niet te zuinig! Wat een pluim in de bergen van midden-Zweden!

Maar de neerslag zit rond de Middellandse Zee incusief de zuidkant van de Alpen, de komende 2 weken.

Voor het eerst weer meer dan 100mm in de berekening voorde zuidkant.

In Piemonte wordt de 200mm aangetipt. En de Weissensee?

Toch een beetje zorgelijk. Een serie toer- en wedstrijddagen is safe voor overmatige sneeuwval. Maar vanaf 29 januari kan het toch echt heel guur worden. De grote wedstrijd over 200km is op de 30e en die is niet safe… evident.

Afsluitend nog de Renault Kadjar Wintersport Reisalert voor komende dinsdag! Vanavond doet Jorne weer een uitgebreide analyse! En zie vanochtend zijn spannende bericht voor de Lage Landen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.