Lage Landen gefeliciteerd! Met de vorst en de Hellmannen die nu in hoog tempo gaan binnenstromen. Gefeliciteerd met het feit dat dit weerbericht helemaal niet over de Lage Landen gaat, omdat Jorne dat deel vanochtend doet. Het is pure luxe als de weergoden ons dwingen om de berichtenstroom te verdubbelen. Het betekent dat Nederland en België op weg zijn wintersportlanden te worden. Met kunstijs(banen) waren we dat al een paar maanden. Maar nu doet moeder natuur volop mee. Ik zit momenteel voor heel eventjes in de regio St. Anton am Arlberg. En gisteren zagen we hele mooie cirrusveertjes in de lucht en andere wolkenvormen. Hierboven op de webcam aanhoudend langgerekte streepjes in de lucht. Geen contrails.

“Wat betekent dat?”, werd gevraagd. Mijn antwoord: “Op grote afstand is een front maar je kunt niet zeggen dat het doorzet. Het kan nu met de oprukkende kou ook een omtrekkende beweging maken…”. En zo is het. De nacht was behoorlijk helder en nu zijn er opnieuw allerlei hoge wolkenvormen. Samenhangend met wat er boven Spanje en de Maghreb gebeurt.

Kijk eens naar de temperaturen in Algerije. Net zo koud als Zeeland vannacht. Maar serieuze sneeuw zien we vooral in Spanje de komende periode…  en ook nu al…

Zie hierboven de de Sierra Nevada vanochtend!

En in de Pyreneeën!

Scandinavië is ook boeiend momenteel. Super koud vanochtend.

En dat blijft zo daar. Niet te zuinig! Wat een pluim in de bergen van midden-Zweden!

Maar de neerslag zit rond de Middellandse Zee incusief de zuidkant van de Alpen, de komende 2 weken.

Voor het eerst weer meer dan 100mm in de berekening voorde zuidkant.

In Piemonte wordt de 200mm aangetipt. En de Weissensee?

Toch een beetje zorgelijk. Een serie toer- en wedstrijddagen is safe voor overmatige sneeuwval. Maar vanaf 29 januari kan het toch echt heel guur worden. De grote wedstrijd over 200km is op de 30e en die is niet safe… evident.

Afsluitend nog de Renault Kadjar Wintersport Reisalert voor komende dinsdag! Vanavond doet Jorne weer een uitgebreide analyse! En zie vanochtend zijn spannende bericht voor de Lage Landen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

22 reacties

Gesloten voor reacties.