Het lijkt steeds zekerder dat Nederland morgenmiddag en avond al mooi wit wordt! We zijn allemaal aan het focussen op vrijdag en wat die kleine depressie dan precies gaat doen (behalve Ronaldo dan want die roept al een paar dagen dat het morgen wit wordt!). En dat ziet er met de GFS00u ook best prima uit voor sneeuw in Nederland. Maar eigenlijk zijn we gewoon hard op weg naar een witte Sinterklaas! Het begint morgenvroeg vanaf de Waddeneilanden en dan steeds lager langs de kust met dikke natte sneeuw, maar de grap is dat het overdag steeds verder afkoelt zodat er tegen de avond overal droge sneeuw zou kunnen vallen. In de nacht op donderdag zou het nog licht door sneeuwen waardoor de ochtendspits dan vrij zeker verraderlijk wordt.   

De Europese buienradar heeft nu ook regen/sneeuwkaarten. Zie hierrr. Je ziet voor morgenavond 10 uur niets dan sneeuw in Nederland.

Het ECMWF-model is pessimistischer ten aanzien van de sneeuwval dan het GFS-model, maar heeft toch ook een snel naar onder 0°C dalende dauwpuntstemperatuur: de bepalende factor voor of de sneeuw het aardoppervlak kan halen. Mij gok is dat we in heel Nederland tussen de 1 en 10cm sneeuw krijgen. En dan moet de beruchte vrijdag nog komen![dc_slider slider=”7427″ captions=”true”]

Ik stel voor dat iedereen voor de “vrijdag-situatie” zelf in de Wintersport Weerkamer de kaarten elke 6 uur gaat volgen. Ik laat hierboven even iets zien wat echt afwijkend is aan de 00u GFS-run en ik zeg er meteen bij dat de ECMWF er 100% in mee gaat. Voorheen zou de depressie vrijdag sowieso naar oost of hoogstens oostzuidoost bewegen over Nederland. De vraag was dan: trekt het ding over Oost-Groningen met de rest van het land in de regen of over België met heel Nederland in de sneeuw of ergens tussenin. Nu zien we de depressie op een bijna zuidelijk koers. Dwars over Nederland en België naar het westelijke  Alpengebied. Daar meteen een bak sneeuw natuurlijk (ook Feldberg en Jura nog Siberischer) en ook een “orografische depressie” – een door het gebergte veroorzaakt laag aan de zuidkant van de Alpen… beter bekend als Genua-laag. Dat vormt vervolgens iets wat ik hier wel eens een “sneeuwtol” heb genoemd. Het ding draait al uitsneeuwend langs de zuidkant, pakt dan de oostelijke gebieden in Oostenrijk – zoals Die Tauplitz – vol mee en koerst dan weer naar het noorden over Oost-Europa en in dit geval zelfs naar het toch al door sneeuw “geplaagde” Finland (we hebben in het verleden ook wel eens gezien dat zo’n sneeuwtol helemaal langs de noordkant van de Alpen weer terug naar Frankrijk tolde!).

Kijk vandaag alle ensembles maar na: de héle Alpen krijgen dagenlang sneeuw! In de Franse Alpen (zie ensemble Les Menuires) en West-Zwitserland 2 flinke pieken, aan de zuidkant twee kleinere pieken en in Oostenrijk gewoon dagenlang “gerommel” bij zeer lage temperaturen.  Hierboven het ensemble voor Die Tauplitz in Stiermarken. Je ziet de “sneeuwtolfase” van 8 tot 11 december goed terug. Wat we ook zien vandaag en op alle ensembles is de extreme onzekerheid vanaf 10 december. Geen dag om koffiedik te kijken dus. Eerst even genieten van wat we hebben.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

137 reacties

Gesloten voor reacties.