Het lijkt steeds zekerder dat Nederland morgenmiddag en avond al mooi wit wordt! We zijn allemaal aan het focussen op vrijdag en wat die kleine depressie dan precies gaat doen (behalve Ronaldo dan want die roept al een paar dagen dat het morgen wit wordt!). En dat ziet er met de GFS00u ook best prima uit voor sneeuw in Nederland. Maar eigenlijk zijn we gewoon hard op weg naar een witte Sinterklaas! Het begint morgenvroeg vanaf de Waddeneilanden en dan steeds lager langs de kust met dikke natte sneeuw, maar de grap is dat het overdag steeds verder afkoelt zodat er tegen de avond overal droge sneeuw zou kunnen vallen. In de nacht op donderdag zou het nog licht door sneeuwen waardoor de ochtendspits dan vrij zeker verraderlijk wordt.   

De Europese buienradar heeft nu ook regen/sneeuwkaarten. Zie hierrr. Je ziet voor morgenavond 10 uur niets dan sneeuw in Nederland.

Het ECMWF-model is pessimistischer ten aanzien van de sneeuwval dan het GFS-model, maar heeft toch ook een snel naar onder 0°C dalende dauwpuntstemperatuur: de bepalende factor voor of de sneeuw het aardoppervlak kan halen. Mij gok is dat we in heel Nederland tussen de 1 en 10cm sneeuw krijgen. En dan moet de beruchte vrijdag nog komen![dc_slider slider=”7427″ captions=”true”]

Ik stel voor dat iedereen voor de “vrijdag-situatie” zelf in de Wintersport Weerkamer de kaarten elke 6 uur gaat volgen. Ik laat hierboven even iets zien wat echt afwijkend is aan de 00u GFS-run en ik zeg er meteen bij dat de ECMWF er 100% in mee gaat. Voorheen zou de depressie vrijdag sowieso naar oost of hoogstens oostzuidoost bewegen over Nederland. De vraag was dan: trekt het ding over Oost-Groningen met de rest van het land in de regen of over België met heel Nederland in de sneeuw of ergens tussenin. Nu zien we de depressie op een bijna zuidelijk koers. Dwars over Nederland en België naar het westelijke  Alpengebied. Daar meteen een bak sneeuw natuurlijk (ook Feldberg en Jura nog Siberischer) en ook een “orografische depressie” – een door het gebergte veroorzaakt laag aan de zuidkant van de Alpen… beter bekend als Genua-laag. Dat vormt vervolgens iets wat ik hier wel eens een “sneeuwtol” heb genoemd. Het ding draait al uitsneeuwend langs de zuidkant, pakt dan de oostelijke gebieden in Oostenrijk – zoals Die Tauplitz – vol mee en koerst dan weer naar het noorden over Oost-Europa en in dit geval zelfs naar het toch al door sneeuw “geplaagde” Finland (we hebben in het verleden ook wel eens gezien dat zo’n sneeuwtol helemaal langs de noordkant van de Alpen weer terug naar Frankrijk tolde!).

Kijk vandaag alle ensembles maar na: de héle Alpen krijgen dagenlang sneeuw! In de Franse Alpen (zie ensemble Les Menuires) en West-Zwitserland 2 flinke pieken, aan de zuidkant twee kleinere pieken en in Oostenrijk gewoon dagenlang “gerommel” bij zeer lage temperaturen.  Hierboven het ensemble voor Die Tauplitz in Stiermarken. Je ziet de “sneeuwtolfase” van 8 tot 11 december goed terug. Wat we ook zien vandaag en op alle ensembles is de extreme onzekerheid vanaf 10 december. Geen dag om koffiedik te kijken dus. Eerst even genieten van wat we hebben.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

137 reacties

Gesloten voor reacties.