sneeuw-wadden

Ik kan vanavond de pluim van het Europese model niet afwachten maar die wordt vast in de reacties gedeeld. Tot die binnen is kunnen we in elk geval ongebreidelde voorpret hebben over bovenstaande kaart van sneeuw in de Lage Landen. Gek genoeg juist in de Ardennen regen! Teken dat daar in de heuvels warmere lucht hangt die moeilijk weg kan trekken als de oostenwind de sneeuw binnen blaast. De fellere sneeuw boven de Noordzee en Oostzee is…. Lake Effect Snow. Denemarken kan daarmee te maken krijgen en onze waddeneilanden ook. Plus onze man op zee! Stefan Kaptein (nomen est omen maar niet op een boot maar een boorplatform).

koudbovenNL

Vanochtend had ik het al over hoe een zuidenwind over Oost-Europa een portie Russische kou doorklieft. Het leuke is dat in de nieuwe berekening op dinsdagmiddag 2 december de allerkoudste pluk precies boven Nederland hangt. Maar ook hier moet ik geen grote hoop wekken op een laaglanddump. Doordat de lucht koud en droog binnenstoomt is er nauwelijks accumulatie. Noordholland zou eventueel nog Lake Effect Snow over het IJsselmeer kunnen krijgen. Dan zou er lokaal ergens 10 tot 20 centimeter kunnen vallen. Reken voorzichtigheidshalve op niet meer dan wat dwarrelende vlokken en het gelukkige gevoel winterlucht te kunnen snuiven zonder een euro reiskosten. De winter komt naar je toe!

accu2411

Ik houd het kort vanavond. Het is allemaal goed in lijn met mijn BV1. De zuidkant staat er weer duidelijker op momenteel. De noordkant hoogstens de poedersuikerbus uit een retour de l’est. Genua is natuurlijk weer bar!

ACCU-EUROPA2411

De Côte d’Azur en de Costa del Sol zijn ook kanshebber voor weer waar overwinteraars niet op zitten te wachten. Maar aiaiaiai Marokko…. het wordt nog veel erger. Klimaatverandering? Ja altijd. Maar zien we daardoor die gigantische modderstromen? Nee, dat heeft met bodemgebruik oftewel bodemmisbruik te maken. Dat voert echt veel verder dan de thematiek van deze website. Maar er zijn vormen van landgebruik waarmee gebieden als Marokko weer groen te krijgen zijn en de bodem weer gaat fungeren als een spons. Ach toch maar een linkje dan naar het werk van Allan Savory. Die man is echt een held…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.